ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euro, evro, agores, synallagma
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Η συνεδρίαση της ΕΚΤ το βασικό κλειδί για την πορεία των αγορών

Σύμφωνα με τον Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της Ebury, οι αποφάσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη θα δώσουν το στίγμα για την πορεία της ευρωζώνης. 

Το δολάριο ΗΠΑ έκλεισε την περασμένη εβδομάδα υψηλότερα έναντι κάθε νομίσματος της  G10 εκτός από το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο report του ο κ. Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury

Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας έκλεψε την παράσταση καθώς η κεντρική τράπεζά της, η RBNZ, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Norges Bank, ως οι πρώτες κεντρικές τράπεζες που ξεκίνησαν την αύξηση των επιτοκίων. Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη εξέλιξη και υποδηλώνει ότι μεσοπρόθεσμα οι αγορές συναλλάγματος θα καθοδηγούνται ολοένα και περισσότερο από τις προσδοκίες και το σχετικό χρονικό πλαίσιο της εξόδου της κεντρικής τράπεζας από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Ωστόσο, το Ρεάλ Βραζιλίας πρωταγωνίστησε ανάμεσα στα κύρια νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, ανακάμπτοντας δυνατά από το πρόσφατο ξεπούλημα, καθώς η κυβέρνηση αύξησε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη. 

Οι αγορές επιτοκίων στις ΗΠΑ κατάφεραν να ξεφύγουν από την σοκαριστική έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για τον Ιούνιο, αλλά πιστεύουμε ότι οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις και η αντίδραση της Κεντρικής Τράπεζας στο πρόβλημα θα είναι το βασικό μακροοικονομικό ζήτημα για τις αγορές τους επόμενους μήνες. Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Ιουλίου που θα γίνει την Πέμπτη αποκτά πρόσθετη σημασία, και όχι μόνο επειδή είναι η πρώτη ανάλογη συνάντηση μετά τη στρατηγική αναθεώρηση. Η Παρασκευή θα μπορούσε να είναι μια άλλη μέρα με μεταβλητότητα στις αγορές, καθώς ανακοινώνονται οι πρώιμοι δείκτες PMI  επιχειρηματικής δραστηριότητας για την Ευρωζώνη, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Στερλίνα

Η έκθεση για τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Ιούνιο περιελάμβανε μια ακόμη σημαντική ανοδική έκπληξη, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής προσπαθούν να εναρμονίσουν τις προβλέψεις τους στην πραγματικότητα. Κατά την άποψή μας, το κύριο ερώτημα είναι τώρα η ταχύτητα με την οποία τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής θα αρχίσουν να δείχνουν τόλμη απέναντι σε αυτές και στις υπόλοιπες πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως. Δύο από τα μέλη το έκαναν την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που επικύρωσε την άποψή μας ότι η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να είναι μία από τις πρώτες μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε ανεπτυγμένες οικονομικές περιοχές που θα ξεκινήσουν την άνοδο των επιτοκίων, κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για τη στερλίνα. 

Ευρώ 

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη το Μάιο ήταν λίγο πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, αλλά οι αγορές παρέβλεψαν μια τόσο καθυστερημένη είδηση. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ πυροδότησε το ενδιαφέρον για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Ιουλίου που θα γίνει αυτήν την εβδομάδα, προτείνοντας εκτενή συζήτηση για την αναθεώρηση της στρατηγικής που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτόν το μήνα. Η αγορά περιμένει μετριοπαθείς ανακοινώσεις εναρμονισμένες με τον νέο συμμετρικό στόχο για τον πληθωρισμό, ωστόσο πιστεύουμε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συμβάλλουν σε μια πιο ήπια πολιτική για την ΕΚΤ, με θετικές επιπτώσεις για το ευρώ μεσοπρόθεσμα. 

Δολάριο ΗΠΑ 

Οι αποδόσεις ομολόγων των ΗΠΑ έκαναν έναν εκπληκτικό αγώνα ενόψει μιας ακόμη σοκαριστικής έκθεσης για τον πληθωρισμό. Ο γενικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 5,4% σε ετήσια βάση και ο λιγότερο ασταθής βασικός δείκτης ήταν στο 4,5%. Ο δείκτης του βασικού πληθωρισμού έχει αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 10,6% τους τελευταίους τρεις μήνες. Προς το παρόν, οι αγορές διστάζουν να «τιμωρήσουν» ή να «ανταμείψουν» το δολάριο για αυτόν τον συνδυασμό χαμηλών αποδόσεων και υψηλού πληθωρισμού. Ωστόσο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μεσοπρόθεσμα το δολάριο θα κινηθεί καθοδικά. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Στο επίκεντρο η συνεδρίαση της ΕΚΤ και τα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την Ebury, δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, ενώ η έκθεση για τον πληθωρισμό του Μαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσει τη διαπραγμάτευση νομισμάτων.
currency-agores-markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάκαμψη σε ευρωζώνη, ΗΠΑ και Βρετανία

Οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας σημείωσαν έντονη ανάκαμψη και ξεπέρασαν τις προσδοκίες στην ευρωζώνη, στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που επιβεβαιώνει την αισιόδοξη άποψή για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας φέτος. 
wall street, xrimatistirio, metoxes, stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Η αγορά φαίνεται να απορροφά τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την Ebury, δυσοίωνο είναι το γεγονός ότι ο πιο σταθερός βασικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, έκανε το μεγαλύτερο άλμα από το 1982. Το τριμηνιαίο επιτόκιο τρέχει τώρα με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 5%.