ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds-omologa-ekt
Φώτο: Shutterstock

Τρ. Πειραιώς: Μένουν σε ανοδική πορεία κρατικά και εταιρικά ομόλογα

Με κέρδη 0,63% έκλεισε τον Ιούνιο ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς, μικρή αύξηση στο spread με τα γερμανικά ομόλογα. Ανοδικά για όγδοο συνεχή μήνα ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων.

Συνέχισε την ανοδική της πορεία και τον Ιούνιο η ελληνική αγορά ομολόγων υπό το πρίσμα των θετικών εξελίξεων για την δημοσιονομική ευελιξία από το Eurogroup του Ιουνίου και των αναθεωρήσεων προς τα πάνω της οικονομικής δραστηριότητας για το 2021, σημειώνει σε ανάλυσή της η Τράπεζα Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, παρά τις πιέσεις που παρατηρήθηκαν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου στον Δείκτη Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς δεν υπήρξε αντίστοιχη επιδείνωση στα εγχώρια μακροοικονομικά θεμελιώδη και τους δείκτες οικονομικού κλίματος.

Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης κατέγραψε οριακά κέρδη της τάξης του 0,63% φτάνοντας τις 699 μονάδες στα τέλη του μήνα κινούμενος ωστόσο ανοδικά με τη δυναμική να συνεχίζεται και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Αντίστοιχα, η απόδοση του δείκτη σημείωσε περαιτέρω μείωση από τα ήδη χαμηλά επίπεδα του Μαΐου κατά 6 μβ στο 0,54% στα τέλη Ιουνίου.

Όσον αφορά τα επιμέρους ομόλογα του Δείκτη, η μεγαλύτερη μεταβολή στις αποδόσεις καταγράφηκε στο ομόλογο με λήξη το 2052 (30ετία) το οποίο βρέθηκε να είναι 3% υψηλότερα σε σχέση με τον Μάιο. Παρομοίως κινήθηκαν και το ομόλογο με λήξη το 2042 και το 2037 τα οποία κατέγραψαν κέρδη της τάξης του 1.9% και 1.8% αντίστοιχα. Συνέπεια των ανωτέρω, είναι η καμπύλη επιτοκίων να παρουσιάσει τον Ιούνιο μια μετατόπιση των μακροπρόθεσμων λήξεων προς τα κάτω κατά περίπου 12-16 μονάδες βάσης (μβ) για τις λήξεις 15-30 ετών.

Αντίστοιχα, το εύρος επιτοκίων (spread) της ελληνικής 10ετίας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων κατέγραψε μικρή αύξηση τον Ιούνιο κατά 4 μβ στις 104 μβ με τις αποτιμήσεις που βασίζονται σε θεμελιώδεις παράγοντες της ελληνικής οικονομίας να δείχνουν προς μεγαλύτερη ενίσχυση των spread στο επόμενο διάστημα.

Παρά τις τάσεις risk-on σύμφωνα με τους δείκτες επενδυτικού ρίσκου στην ΕΕ, η επιβράδυνση των δεικτών οικονομικού κλίματος συγκριτικά με αυτούς της Γερμανίας τον Ιούνιο οδήγησε σε υψηλότερες αποτιμήσεις με το τρέχον «δίκαιο» επίπεδο για το spread να βρίσκεται στις 126 μονάδες βάσης.

Όγδοος μήνας ανόδου για τα εταιρικά ομόλογα

Ανοδικά για 8ο συνεχόμενο μήνα κινήθηκε και ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς τον Ιούνιο, εμφανίζοντας σταθεροποίηση στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου. Συγκεκριμένα, η μεσοσταθμική απόδοση στην λήξη του δείκτη έφτασε το 2,77% στα τέλη Ιουνίου ενώ συνέχισε την καθοδική της τάσης φτάνοντας το 2.56% στα μέσα Ιουλίου.

Το χαμηλό κόστος δανεισμού έσπευσαν να εκμεταλλευτούν αρκετές εταιρείες με την έκδοση ομολόγων. Συγκεκριμένα, η Motoroil και η ΔΕΗ προχώρησαν σε έκδοση νέων ομολόγων με λήξη το 2026 και 2028 αντίστοιχα. Μέσω του 5ετούς ομολόγου της, η Motoroil κατάφερε να αντλήσει €400 εκατ. με επιτόκιο στο 2.25%. 

Αντίστοιχα, ισχυρή ζήτηση καταγράφηκε και για το ομόλογο της ΔΕΗ με την επιχείρηση να αντλεί €500 εκατ., με το 70% της έκδοσης να καλύπτεται από ξένους επενδυτές και το επιτόκιο να κλείνει στο χαμηλότερα από των αρχικό εύρος εκτιμήσεων, στο 3,375%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι και τον Οκτώβριο για κρατικά και εταιρικά ομόλογα

Κατά 0,20% μειώθηκε η απόδοση των κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με στοιχεία της Τρ. Πειραιώς, ενώ το θετικό κλίμα ευνοεί την έκδοση ομολόγων από μεγάλες εταιρείες, ώστε να μειώσουν σημαντικά το κόστος του δανεισμού τους.
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλό 2μηνου για αποδόσεις ομολόγων και πτώση για μετοχές λόγω πληθωρισμού

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 3% τον Αύγουστο σε συνδυασμό με δημοσίευμα που φέρει την ΕΚΤ έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο οδηγεί σε ράλι τις ομολογιακές αποδόσεις.
ΑΓΟΡΕΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές ομολόγων

Οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη η ΕΚΤ να καθορίσει τον ρυθμό με τον οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ στο οποίο μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα) για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.