ΓΔ: 951.65 0.74% Τζίρος: 38.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το παράδοξο με την τιμή του άνθρακα: Γιατί έχει υπερδιπλασιαστεί

Ανεπιθύμητος έχει κηρυχθεί ο άνθρακας στην παραγωγή ενέργειας λόγω κλιματικής αλλαγής, αλλά η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 106% λόγω των ελλείψεων που παρουσιάζονται στο φυσικό αέριο.

Αν και αποτελεί το εμπόρευμα που θεωρητικά κανείς δεν… θέλει ο θερμικός άνθρακας επιστρέφει στο προσκήνιο της επικαιρότητας, καθώς η τιμή του έχει αυξηθεί 106% σε ετήσια βάση. Αιτίες θεωρούνται η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, τα προβλήματα σε αρκετές υποδομές και η αύξηση των παγκόσμιων τιμών του φυσικού αερίου.

Ο θερμικός άνθρακας στο Newcastle Port, το σημείο αναφοράς για την τιμή του εμπορεύματος στην Ασία, έφθασε στα 166 δολάρια ανά μετρικό τόνο, ενώ την ίδια ώρα ο εβδομαδιαίος δείκτης Newcastle από 46,18 δολάρια στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020 έ3χει φθάσει στα 195,20 δολάρια, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008. Το ισοδύναμό του στη Νότια Αφρική, ο δείκτης Richards Bay, έκλεισε την εβδομάδα έως 13 Αυγούστου στα 137,06 δολάρια ανά μετρικό τόνο, με κέρδη άνω του 55% για φέτος. Συγκρίσιμη άνοδο με τον άνθρακα, πάντως, έχει εμφανίσει και το brent, το οποίο έχει ενισχυθεί κατά 33% σε ετήσια βάση. 

Η πρώτη ανησυχία που δημιουργείται από την αύξηση της τιμής του θερμικού άνθρακα, ο οποίος χρησιμοποιείται στην παραγωγή ενέργειας, είναι κατά πόσο θα αποτελέσει εμπόδιο για την ενεργειακή μετάβαση και ένα πιο «πράσινο» μείγμα ενέργειας.  Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του το CNBC, αρκετές χώρες εξακολουθούν να βασίζονται για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών σε ορυκτά καύσιμα, παρά τις δεσμεύσεις τους για μείωση της εκπομπής ρυπογόνων αερίων και επίτευξη συγκεκριμένων στόχων εντός των επόμενων δύο δεκαετιών. 

Ταυτόχρονα η άνοδος της τιμής καταφθάνει μικρό χρονικό διάστημα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, εντός της επόμενης δεκαετίας, εάν δεν υπάρξει άμεση λήψη μέτρων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, περιέγραψε τα ευρήματα της έκθεσης ως «κόκκινο κώδικα για την ανθρωπότητα», προσθέτοντας ότι «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα πριν καταστρέψουν τον πλανήτη μας». Νωρίτερα φέτος, ο κ. Γκουτέρες πίεσε όλες τις κυβερνήσεις, τις ιδιωτικές εταιρείες και τις τοπικές αρχές να «τερματίσουν τον θανατηφόρο εθισμό στον άνθρακα».

Όπως τόνισε, μιλώντας στο CNBC, η Γιούλια Μπουχνέβα, διευθύντρια φυσικών πόρων της Fitch Ratings, ο θερμικός άνθρακας παραμένει μια βασική παγκόσμια πηγή ενέργειας, σημειώνοντας ότι το εμπόρευμα εξακολουθεί να έχει μερίδιο άνω του 35% στην παγκόσμια παραγωγή ενέργειας.

«Αναμένουμε ότι το μερίδιο του άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας θα μειωθεί με βάση την ατζέντα της ενεργειακής μετάβασης, ωστόσο αυτό θα έχει μάλλον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην αγορά. Μεσοπρόθεσμα, η ζήτηση άνθρακα σε αναδυόμενες αγορές με λιγότερο αυστηρή περιβαλλοντική ατζέντα, ιδίως στην Ινδία, το Πακιστάν και το Βιετνάμ, όπου η ισχύς με καύση άνθρακα κυριαρχεί στην παραγωγή, αναμένεται να αυξηθεί», σημείωσε.

Συγκριτικά, με την ειδική της Fitch,  δεδομένου ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα, μια αναμενόμενη συρρίκνωση σε αυτές τις περιοχές θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά.Όταν ρωτήθηκε αν οι τιμές του θερμικού άνθρακα θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες εκτίμησε ότι θα υπάρξει, τελικά, ομαλοποίησή τους, καθώς η ανοδική τους πορεία θα αποτελέσει και εμπόδιο για την κατανάλωση. Η Fitch Ratings προβλέπει ότι η τιμή του άνθρακα υψηλής ενέργειας στην Αυστραλία θα μειωθεί στα 81 δολάρια.

Οι ειδικοί στον ενεργειακό κλάδο ανέφεραν διάφορους λόγους για το εντυπωσιακό ράλι του θερμικού άνθρακα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η ανάκαμψη της ζήτησης ενέργειας στην Κίνα, η άτυπη απαγόρευση του Πεκίνου στις εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία, διαταραχές στον εφοδιασμό στην Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και την Κολομβία και η αύξηση των παγκόσμιων τιμών φυσικού αερίου. «Ο άνθρακας ως ακριβό υποκατάστατο, ειδικά στην Ευρώπη, δεδομένης της ανάγκης αγοράς αντισταθμίσεων ρύπανσης μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης εκπομπών, είναι πιθανό να συνεχιστεί και τη χειμερινή περίοδο.

Συνολικά, ο άνθρακας είναι σε ζήτηση παρά την αυξημένη εστίαση στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε στο CNBC ο Όλε Χάνσεν, κορυφαίο στέλεχος της Saxo Bank. Ο Χάνσεν είπε ότι αυτό οφείλεται απλώς στην έλλειψη προμηθειών από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του άνθρακα, δηλαδή το φυσικό αέριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να επιβραδύνουν τη ζήτηση πετρελαίου

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας «χαμήλωσε» την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος και το 2022 κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα αναφέροντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να ανακοπεί η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου που είναι σε εξέλιξη.
Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πόροι 7 δισ. για την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία

Η Δυτική Μακεδονία θα συνεχίσει να είναι ενεργειακός κόμβος και η ΔΕΗ θα έχει πιο ισχυρή παρουσία στην περιοχή με διαφορετικό όμως ρόλο τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.
Perivallon, Klimatiki Allagi, Klima, Clima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα της Ελλάδας κατά 10 θέσεις στην κατάταξη για τις κλιματικές επιδόσεις

Η έκθεση του Germanwatch δείχνει τη χώρα μας να βρίσκεται φέτος στην 24η θέση μεταξύ 64 χωρών και να κατατάσσεται πλέον στο μέσο του πίνακα, σε μια χρονιά που η θέση τής ΕΕ ως σύνολο υποχώρησε κατά 6 βαθμίδες.
E-bike festival
ESG

Το πρώτο φεστιβάλ ποδηλάτων με ηλεκτρική υποβοήθηση στην Ελλάδα

Το ΔΕΗ e-bike Festival ταυτίζεται απόλυτα με τη στρατηγική πράσινου μετασχηματισμού της ΔΕΗ, τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και την υπευθυνότητα της εταιρείας απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον, τονίζει η εταιρεία.