Χρηματιστήριο Αθηνών

Χωρίς πνοή η αγορά: Η Coca Cola κράτησε όρθιο το Δείκτη

Μετρίως... μέτρια συνεδρίαση στην Λ. Αθηνών, σε δυσμενές διεθνές κλίμα και με τις τράπεζες να μη βρίσκουν ανοδική δυναμική, παρά την προώθηση του σχεδίου «Ηρακλής». Coca Cola και Lamda Develompent οι μόνες μετοχές που ξεχώρισαν.

Την αδυναμία των ελληνικών μετοχών να διατηρήσουν ανοδική δυναμική επιβέβαιωσε η σημερινή συνεδρίαση, όπου ο Γενικός Δείκτης κράτησε θετικό πρόσημο μεταβολής (άνοδος 0,51% στις 870,93 μονάδες) μόνο χάρη στη μεγάλη άνοδο της μετοχής της Coca Cola, ενώ οι τράπεζες είχαν μέτριες επιδόσεις, παρά το γεγονός ότι ολοκληρώνονται οι διεργασίες για να φθάσει στη Βουλή το σχέδιο Ηρακλής.

Η ημέρα ήταν αρκετά δύσκολη για τις αγορές διεθνώς, καθώς συνεχίζεται η αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ, που βύθισε το γενικό δείκτη του τοπικού χρηματιστηρίου, ενώ οι τελευταίες δηλώσεις Τραμπ για τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα δεν έπεισαν τους επενδυτές ότι επίκειται συμφωνία για το εμπόριο και έχει εκλείψει ο κίνδυνος «ατυχήματος».

Οι δείκτες στην Νέα Υόρκη κινήθηκαν χωρίς σημαντική μεταβολή στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης, καθώς ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουλ, εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, κάτι που όμως απομακρύνει μια μείωση των επιτοκίων, υπέρ της οποίας έχει τοποθετηθεί και ο πρόεδρος Τραμπ.

Στην Αθήνα, μόνο δύο μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν στη σημερινή συνεδρίαση και όχι τυχαία:

  • H «δεικτοβαρής» Coca Cola έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο 5,09%, στα 28,93 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε ανεβεί ακόμη υψηλότερα και ήταν πρώτη σε αξία συναλλαγών στη συνεδρίαση, καθώς πλησίασε τα 9 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον για το πιο «βαρύ» χαρτί της ελληνικής αγοράς αναθέρμαναν οι ανακοινώσεις καλύτερων από το αναμενόμενο πωλήσεων στο γ' τρίμηνο, παρά τις σχετικά ψυχρές καιρικές συνθήκες, που δεν ευνόησαν την κατανάλωση αναψυκτικών.
  • Η μετοχή της Lamda Development ξεχώρισε επίσης, με άνοδο 5,59% στα 7,55 ευρώ και αρκετά υψηλή αξία συναλλαγών (πάνω από 4,2 εκατ. ευρώ), καθώς αναλύσεις χρηματιστηριακών οίκων (Axia, Euroxx) διατυπώνουν εκτιμήσεις για σημαντική άνοδο της αξίας της εταιρείας με την πρόοδο του μεγάλου έργου στο Ελληνικό.

Ο τραπεζικός τομέας παρέμεινε μακριά από κέντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με τις μετοχές των Alpha και Εθνικής να σημειώνουν μικρή άνοδο και να κρατούν τον τραπεζικό δείκτη σε θετικό πρόσημο μεταβολής στο κλείσιμο (άνοδος 0,45%).

Η κινητικότητα για την προώθηση του νομοσχεδίου για τον «Ηρακλή» στις Βρυξέλλες, ώστε να ληφθεί η τελική έγκριση και να έλθει ως το τέλος του μήνα στη Βουλή για ψήφιση δεν επηρέασε σημαντικά τις επενδυτικές αποφάσεις της αγοράς, που φαίνεται ότι θα περιμένει από τις τραπεζικές διοικήσεις να ξεκαθαρίσουν, με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων γ' τριμήνου, ποια ακριβώς θα είναι η στρατηγική τους για την εξυγίανση των ισολογισμών με υποστήριξη από το σχέδιο «Ηρακλής».

Το κλείσιμο

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 870,93 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,51% Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 58,225 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 18.687.994 μετοχές.Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,15 %, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,12%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Lamda Development(+5,59%),της Coca Cola HBC(+5,09%), της Fourlis(+2,44%), της Motor Oil(+1,12%) και της Alpha Bank (+1,06%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ(-1,39%), της Ελλάκτωρ (-1,30%) και της Aegean Airlines(-0,87%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τροφίμων(+5,02%) και της Ακίνητης Περιουσίας (+4,66%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας(-1,36%) και των Ταξιδιών(-1,39%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 4.663.380 και 2.837.241 μετοχές αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Coca Cola HBC με 8,978 εκατ. και ο ΟΤΕ με 7,170 εκατ.

Ανοδικά κινήθηκαν 57 μετοχές, 54 πτωτικά και 30 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Λεβεντέτης(κ)+28,95% και Δούρος+20,00%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Pasal-19,60% και Λεντέρης(π) -11,02%.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα

Σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σήμερα στην αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να παραμένει οριακά κάτω από το 1,4%. Στο 0,507% έχει αυξηθεί η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Αντιθέτως οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων κινήθηκαν σήμερα πτωτικά με την δημόσια προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τράμπ προς την κινεζική κυβέρνηση, για περαιτέρω αύξηση των δασμών στην περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε μία νέα εμπορική συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η αισιοδοξία που είχε κυριαρχήσει τις προηγούμενες ημέρες για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, είχε επηρεάσει αρνητικά τα ομόλογα της ευρωζώνης οδηγώντας προς τα πάνω τις αποδόσεις τους.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 39 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ.ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 5ετές ομόλογο με 11 εκατ. ευρω. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε ελαφρώς στο 1,38% απο 1,4% χθες έναντι 0,30 % του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,68% απο 1,64%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Το απροσδόκητο άλμα 30% για τις τράπεζες «έκαψε» τους short

Εσπευσμένα κλείνουν θέσεις και σήμερα όσοι είχαν «ποντάρει» στη συνέχιση της πίεσης στις τραπεζικές μετοχές συμβάλλοντας στην εκρηκτική τους άνοδο, που φέρνει το Γενικό Δείκτη 3% υψηλότερα. Με κέρδη +3,91% ο Γενικός Δείκτης.
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες μετοχές «βυθίστηκαν», ποιες διασώθηκαν και ποιες ξεχώρισαν στην ανάκαμψη

Οι μετοχές που ξεχώρισαν στην «βουτιά» του -47%, ποιες ηγήθηκαν της ανάκαμψης του +22% και ποιες δεν ακολούθησαν διευρύνοντας τις απώλειες. Οι τράπεζες ο μεγάλος αρνητικός πρωταγωνιστής.