ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Σε μόνιμο... discount έναντι των ξένων αγορών το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει από την αρχή του έτους άνοδο +9%, επίδοση σημαντικά χαμηλότερη του DAX (+14,9%), του CAC (+18%) αλλά και της ιταλικής αγοράς, η οποία σημειώνει άνοδο κατά 15,9%.

Σε σταθερή υποαπόδοση παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε σχέση με τις διεθνείς αγορές παρά το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά, λόγω της πολυετούς δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης που ταλαιπώρησε τη χώρα μετά το 2010, έχει χάσει το μεγάλο ανοδικό κύμα που έχει οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών τα χρηματιστήρια σε όλο το κόσμο.

Και την εφετινή χρονιά παρά το γεγονός ότι η οικονομία, με αιχμή την καλύτερη του αναμενομένου πορεία του τουρισμού, κινείται προς το αισιόδοξο σενάριο για το μέγεθος της ανάκαμψης το 2021 το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει σε χαμηλή πτήση παρουσιάζοντας σημαντική υποαπόδοση σε σχέση με την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ο Γενικός Δείκτης με βάση το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης 19.08 εμφανίζει από την αρχή του έτους άνοδο +9% επίδοση σημαντικά χαμηλότερη της επίδοσης του DAX (+14,9%), του CAC (+18%) αλλά και της Ιταλικής αγοράς η οποία σημειώνει άνοδο κατά 15,9%. Ανάλογη είναι η απόσταση που χωρίζει το ΧΑ από τους βασικούς δείκτες της Wall Street.

ΔείκτηςΤιμή 19.08.2021Μετ. %
Γενικός Δείκτης ΧΑ882,09,0%
Γερμανία DAX15.765,814,9%
Γαλλία CAC6.605,918,0%
Ιταλία25.928,815.9%
S&P 5004.405,817,3%
Dow Jones34.894,114,0%

Μεταβολή από 31.12.2020

Σημειώνεται ωστόσο ότι Πορτογαλία και Ισπανία εμφανίζουν επίσης φτωχές επιδόσεις, αντίστοιχες του ελληνικού χρηματιστηρίου, σημειώνοντας, από τις αρχές του έτους, άνοδο 8,3% και 10,3% αντίστοιχα. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2010 ο Dow Jones διαπραγματεύονταν στα επίπεδα των 10.500 μονάδων, ο DAX στις 6.000 μονάδες, ο Nikkei στις 10.700 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης στις 2.050 μονάδες.

Σε μόνιμο discount

Η χαμηλή πτήση της εγχώριας αγοράς την εφετινή χρονιά σημειώνεται παρά το γεγονός ότι είναι σε συνέχεια μιας ακόμα πιο χαμηλής πτήσης το 2020. Την περσινή χρονιά, έτος όπου κοινωνίες και οικονομίες δοκιμάστηκαν σκληρά από την επέλαση της πανδημίας, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκλεισε με απώλειες -11,8% ενώ την ίδια χρονιά ο DAX έκλεισε με κέρδη +3,5% ενώ ο Dow Jones στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο +7,2%.

Η μόνη χρονιά, από το 2010 και μετά, που το Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσίασε απόδοση καλύτερη των ξένων αγορών ήταν το 2019, σημειώνοντας άνοδο +49,4%. Η επίδοση του ΧΑ ήταν υπερδιπλάσια του Dow Jones (+22,3%) και σχεδόν διπλάσια του DAX (+25,5%) και οφείλεται τόσο στο χαμηλό σημείο εκκίνησης, καθώς, στο τέλος του 2018 ο Γενικός Δείκτης βρίσκονταν στις 613 μονάδες, όσο και στις μεγάλες προσδοκίες που δημιούργησε η εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το καλοκαίρι του 2019 και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης. Ακολούθησε όμως ανώμαλη προσγείωση λόγω του ξεσπάσματος του κορονοϊου.

Η εγχώρια αγορά έχει αποσυνδεθεί πλήρως από τις τάσεις στις διεθνείς αγορές, καθώς η δημοσιονομική κρίση που ξέσπασε το 2010 στην Ελλάδα οδήγησε σε μια μακρά περίοδο ύφεσης και ακραίας αβεβαιότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια επένδυση 100 ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2007 σε μετοχές του Dow Jones τον Ιανουάριο του 2021 είχε αξία 240 ευρώ, σε μετοχές του δείκτη DAX 30 είχε αξία 205 ευρώ, στον Nikkei 157 ευρώ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών μόλις 17,5 ευρώ.

Πολλές είναι οι αιτίες για την κακοδαιμονία της εγχώριας αγοράς, ωστόσο, σημαντική είναι η ευθύνη των τραπεζών για την καθήλωση των τιμών. Οι τράπεζες υποχρεώθηκαν τρεις φορές σε ανακεφαλαιοποίηση εκ των οποίων οι δύο πραγματοποιήθηκαν με όρους που ουσιαστικά μηδένισαν τη συμμετοχή των παλαιών μετόχων προκαλώντας μεγάλη πτώση των τιμών.

Έτσι η απαξίωση των τραπεζικών μετοχών, που μετέχουν σε μεγάλο βαθμό στην διαμόρφωση των δεικτών, καθήλωσε το Γενικό Δείκτη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι άλλες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως ΟΤΕ, Coca Cola HBC και Mytilineos βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών.

Επιπλέον την τελευταία δεκαετία δεν εντάχθηκαν στην εγχώρια κεφαλαιαγορά εταιρίες υψηλής τεχνολογίας και ψηφιακών εφαρμογών ώστε να διευρύνουν τις επενδυτικές επιλογές. Σημειώνεται ότι η άνοδος των ξένων αγορών το 2020 οφείλεται στα έκτακτα μέτρα ρευστότητας που έλαβαν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες αλλά και στο τεράστιο οικοσύστημα εταιριών υψηλής τεχνολογίας οι οποίες ωφελήθηκαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι μετοχές των εταιριών που συνδέονται με την ψηφιακή οικονομία κινήθηκαν έντονα ανοδικά αντισταθμίζοντας τις μεγάλες απώλειες που σημείωσαν παραδοσιακοί κλάδοι της οικονομίας όπως οι τράπεζες και οι βιομηχανίες που δέχθηκαν πιέσεις εξαιτίας της πανδημίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με το βλέμμα σε αποτελέσματα, διεθνείς αγορές

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων στην Ιταλία μετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Τι προβληματίζει τους αναλυτές. Σήμερα τα αποτελέσματα Alpha Bank και Coca Cola HBC.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι δυο όψεις των αποδόσεων των blue chips από τις αρχές του έτους

Ποιες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης αποκομίζουν μεγάλα κέρδη «κόντρα» στην μικρή πτώση (-1,63%) του Γενικού Δείκτης και ποιες έχουν δεχθεί τις ισχυρότερες πιέσεις το 2022. Ο ιδιότυπος τραπεζικός... διχασμός.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι αποδόσεις των blue chips: ποιες βυθίζονται, ποιες κινούνται κόντρα στο ρεύμα

Στο -7,85% η απόδοση του Γενικού Δείκτη από τις αρχές του έτους. Μετρημένες στα δάχτυλα οι μετοχές που αποκομίζουν κέρδη. ΔΕΗ, Quest Συμμετοχών, Coca Cola HBC, Viochalco και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η 5άδα με τις μεγαλύτερες απώλειες.