ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
Φωτο: Shutterstock

Μετοχές και μετρητά οι βασικές επιλογές των διαχειριστών κεφαλαίων

Ερωτηματικό αποτελεί η επίπτωση που μπορεί να έχει η μετάλλαξη Δέλτα στην παγκόσμια ανάπτυξη, με τους διαχειριστές να «βλέπουν» μείωση του QE της Fed έως τα τέλη του έτους.

Αντιμέτωποι με ένα διπλό «αίνιγμα» βρίσκονται οι διαχειριστές κεφαλαίων διεθνώς, καθώς από τη μία πλευρά προσπαθούν να προβλέψουν τις προβλέψεις της Fed και από την άλλη ποιες θα μπορούσαν να είναι οι επιπτώσεις ενός νέου κύματος της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία.  Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Bank of American Global Management Survey, οι διαχειριστές εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ παράλληλα συμβουλεύουν τους πελάτες τους να στραφούν σε περισσότερο «αμυντικούς» κλάδους, όπως αυτός Πρώτων Υλών ή να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε μετρητά. 

Υποχωρεί το ποσοτό των διαχειριστών που αναμένει ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας

 

«Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν υποχωρήσει σημαντικά», σημειώνει η αμερικανική τράπεζα στην ανάλυσή της, τονίζοντας ότι μόνο το 27% των διαχειριστών κεφαλαίων εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυσης της ανάπτυξης εντός του επόμενου 12μηνου. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2020 –δηλαδή στο ζενίθ του πρώτου κύματος της πανδημίας – ενώ τον Μάρτιο του 2021 το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε στο 91%!

Το επίπεδο των διαχειριστών που εκτιμά ότι η ανάπτυξη «θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη» έφθασε στο 28%, αλλά ταυτόχρονα έχει υποχωρήσει σημαντικά και το επίπεδο όσων προβλέπουν περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού. 

Μόλις 4% των διαχειριστών «βλέπουν» αύξηση του πληθωρισμού το επόμενο 12μηνο, ποσοστό σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με το 18% που ήταν στην αντίστοιχη έρευνα στα μέσα Ιουλίου και 93% που είχε φθάσει τον Απρίλιο. Ο πληθωρισμός πάντως απασχολεί το 22% των διαχειριστών, προκειμένου να καθορίσουν την επενδυτική τους στρατηγική για το επόμενο διάστημα, ενώ τα άλλα στοιχεία που εξετάζουν είναι: 

  • Πιθανή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed (20%).
  • Η πορεία της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα (19%).
  • Το ενδεχόμενο δημιουργίας «φούσκας» σε ορισμένες επενδύσεις (17%). 
  • Η οικονομική πολιτική της Κίνας (16%).

Οι προσδοκίες των διαχειριστών για την πορεία του πληθωρισμού

 

Οι προσδοκίες για την εταιρική κερδοφορία έχουν μειωθεί δραστικά, με το 41% των ειδικών να εκτιμούν ότι θα συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό που βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2020 και σαφώς πολύ πιο χαμηλό από το 89% που είχε φθάσει τον Μάρτιο του 2021. Επιπλέον ο Αύγουστος είναι ο πρώτος μήνας από τον Ιούνιο του 2020 που περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων προβλέπουν μείωση των περιθωρίων κέρδους.

Οι εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία

Οι μετοχές εξακολουθούν να είναι η αγαπημένη επιλογή των διαχειριστών, με το 54% να τις επιλέγει έναντι των ομολόγων, σε μία φυσιολογική εξέλιξη, με δεδομένο ότι αρκετά ομόλογα, κυρίως κρατικά, έχουν αρνητικές αποδόσεις. Σημαντική, όμως, είναι η μείωση και της διάθεσης ανάληψης κινδύνου, έως ότου καταστεί περισσότερο ξεκάθαρο το τι θα πράξει η Fed, αλλά και το κατά πόσο η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να οδηγήσει σε νέα lockdown που θα ανακόψουν την οικονομική δραστηριότητα. 

Οι εκτιμήσεις για τη Fed

Το 84% των διαχειριστών αναμένει ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως το τέλος του έτους. «Το 28% των επενδυτών αναμένουν ότι η Fed θα αποκαλύψει τις προθέσεις της στη σύνοδο του Jackson Hole, το 33% ότι θα το πράξει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και ένα 23% ότι θα προχωρήσει σε μείωση το προγράμματός της στο δ’ τρίμηνο του έτους. Αναφορικά με τα επιτόκια το μεγαλύτερο ποσοστό εκτιμά ότι δεν θα αυξηθούν πριν από το 2023», σημειώνει στην έκθεσή της η BofA. 

Οι μετοχές συνεχίζουν να επικρατούν

 

Στροφή στα μετρητά από τους Ευρωπαίους επενδυτές 

Στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους διαμορφώνονται τα μετρητά που διακρατούν οι Ευρωπαίοι επενδυτές, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των διαχειριστών εκτιμά ότι η ενίσχυση των ευρωπαϊκών μετοχών θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό. Το 23% των διαχειριστών έδωσαν «overweight» σύσταση για τη διακράτηση μετρητών, με το 88% να περιμένει μονοψήφια ενίσχυση των ευρωπαϊκών μετοχών σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα. Ένα καθαρό 36% του συνόλου των διαχειριστών δήλωσε ότι ήταν υπέρβαροι ευρωπαϊκές μετοχές, από 45% τον περασμένο μήνα. 

Ποιους κλάδους επιλέγουν ή αποφεύγουν οι διαχειριστές κεφαλαίων

 

Σημειώνεται ότι η έρευνα Global Fund Managers Survey, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 6 και 12 Αυγούστου και σε αυτή συμμετείχαν 232 διαχειριστές με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 702 δισ. δολαρίων. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ