ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Κέρδη σε Ευρώπη και Wall Street με ράλι έως και +6% για το πετρέλαιο

Σε νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό ο Nasdaq, με ισχυρά κέρδη για τις μετοχές βιοτεχνολογικών εταιρειών μετά την πλήρη έγκριση από το FDA του εμβολίου των Pfizer - BioNTech.

Εντυπωσιακή πορεία ακολουθεί η τιμή του πετρελαίου καθώς τόσο το brent όσο και το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν έως και 6%, μετά όμως από τις μεγάλες πιέσεις που είχαν δεχθεί την προηγούμενη εβδομάδα, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κλείνουν την πρώτη συνεδρίαση με κέρδη, στηριζόμενες και στους ενεργειακούς τίτλους. 

Κερδοφόρα πορεία εμφανίζει και η Wall Street, καθώς ο Dow Jones έχει άνοδο 0,75%, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,98%, ενώ καλύτερη είναι η πορεία για τον Nasdaq ο οποίος κινείται 1,47% υψηλότερα, φθάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό. 

Ράλι για το πετρέλαιο με το προθεσμιακό συμβόλαιο το brent να έχει άνοδο 5,34% στα 68,31 δολάρια και το αμερικανικό αργό να ενισχύεται 5,6% στα 65,66 δολάρια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις οι τιμές του μαύρου χρυσού κινούνται πτωτικά, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αμερικανικό αργό εμφάνισε απώλειες 8,9% διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο τριών μηνών. Η πορεία του πετρελαίου αποδίδεται τόσο στην υποχώρηση του δολαρίου, όσο και στο γεγονός ότι οι traders θεωρούν ότι οι ρευστοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν υπερβολικές και δεν αντικατοπτρίζουν τα πραγματικά θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς. 

Στη Wall Street και σε επίπεδο μετοχών ισχυρά είναι τα κέρδη για τις ενεργειακές μετοχές, οι οποίες στηρίζουν και την άνοδο του S&P 500, ενώ ισχυρά υψηλότερα κινούνται οι μετοχές εταιρειών που παράγουν εμβόλια κατά του κορονοϊού, μετά την πλήρη έγκριση από τον αμερικανικό FDA του εμβολίου των Pfizer και BioNTech. Η μετοχή της Pfizer ενισχύεται 3,7%, ενώ της BioNTech έχει κέρδη 9% και της Moderna βρίσκεται 5% υψηλότερα. Ράλι 188% για τον τίτλο της βιοτεχνολογικής εταιρείας Trillium Therapeutics μετά την ανακοίνωση ότι θα εξαγοραστεί από την Pfizer. 

Θετική αντίδραση στην πλήρη έγκριση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech και από τις μετοχές ταξιδιωτικών ομίλων και αεροπορικών εταιρειών, με τις Delta και American Airlines να ενισχύονται 2%, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθούν και οι τίτλοι των Carnival και Norwegian Cruise Lines. 

Ανοδική κίνηση και για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει κέρδη 1,3% στα 1.807,75 δολάρια και τον άργυρο να ενισχύεται 2,5% στα 23,7 δολάρια. 

Ενεργειακή στήριξη για τις ευρωπαϊκές αγορές 

Η πολύ καλή πορεία των ενεργειακών μετοχών αλλά και τα θετικά μακροοικονομικά δεδομένα, με τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ να δείχνουν ότι μεταποίηση και υπηρεσίες διατήρησαν την καλή τους εικόνα και τον Αύγουστο, οδήγησαν σε υψηλότερα επίπεδα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Κέρδη 0,66% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στις 471 μονάδες, με τον ενεργειακό κλάδο να εμφανίζει άνοδο 2,2%. Στο +0,28% ο γερμανικός DAX 30 στις 15.852 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται 0,3% στις 7.109 μονάδες και τον γαλλικό CAC 40 να έχει κέρδη 0,86% στις 6.683 μονάδες. Ανάλογη η εικόνα και για τα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, όπου ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,49% στις 26.046 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε 0,59% υψηλότερα στις 8.968 μονάδες. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Μετάλλαξη Δέλτα και πετρέλαιο οδηγούν σε βουτιά τις διεθνείς αγορές

Απώλειες που ξεπερνούν το 1% για τις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και για το πετρέλαιο, με την αύξηση των κρουσμάτων σε διεθνές επίπεδο να εντείνει τη διάθεση ρευστοποιήσεων εκ μέρους των επενδυτών.
ΑΓΟΡΕΣ

Χάνονται τα κέρδη στη Νέα Υόρκη, δεν υπάρχει συμφωνία για το πετρέλαιο

Εξανεμίζονται πριν το κλείσιμο τα κέρδη των αμερικανικών δεικτών μετά τη διπλή διάψευση των δηλώσεων Τραμπ για επικείμενη συμφωνία Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας. Διατηρεί σημαντικά κέρδη πάντως το πετρέλαιο.