ΓΔ: 914.84 -2.93% Τζίρος: 86.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street, Metoxes
Φωτό: Unsplash

Συνέχισε τα ρεκόρ ο Nasdaq, σταθεροποίηση για Dow Jones και S&P 500

Σημαντικά κέρδη για την τεχνολογία αλλά και για κλάδους όπως Real Estate και Κοινή Ωφέλεια, καθώς η αγορά εκτιμά ότι η Fed δεν θα βιαστεί να μειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιστροφή στις τεχνολογικές μετοχές σήμανε η 1η Σεπτεμβρίου για τους επενδυτές στη Wall Street, με αποτέλεσμα ο Nasdaq να κατακτήσει ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, καθώς τα όχι και τόσο θετικά στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ μοιάζουν να απομακρύνουν το ενδεχόμενο πρόωρης μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed. 

Πτώση μόλις 0,14% για τον Dow Jones ο οποίος έκλεισε στις 35.312,53 μονάδες, με τον S&P 500 να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στις 4.523,40 μονάδες, ουσιαστικά αμετάβλητος, καθώς εμφάνισε κέρδη μόλις 0,02%. Στο +0,19% ο Nasdaq, ο οποίος ενδοσυνεδριακά έφθασε να ενισχύεται έως και 0,8%, στις 15.611,57 μονάδες. 

Οι τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες δέχονται περαιτέρω ώθηση σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, έλαμψαν εκ νέου με σημαντικά κέρδη για Microsoft, Amazon.com, Alphabet, ενώ η Apple κατέκτησε, ενδοσυνεδριακά, ένα ακόμη ιστορικό υψηλό. Ανοδική πορεία ακολούθησαν και οι επονομαζόμενοι «αμυντικοί κλάδοι» όπως αυτοί Real Estate και Κοινής Ωφέλειας. 

«Με δεδομένη την αναμενόμενη ήπια χαλάρωση της ανάκαμψης λόγω της πανδημίας, οι επενδυτές στρέφονται σε κλάδους που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Όλοι βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την αγορά εργασίας, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή αλλά και για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν μετά από μερικές εβδομάδες, προκειμένου να εξάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα για τις προθέσεις της Fed», εκτιμά ο Κρις Γκραφ, επικεφαλής επενδύσεων στην RMB Capital. 

Η άνοδος στην αμερικανική αγορά σημειώθηκε παρά την απογοήτευση που προκάλεσαν τα στοιχεία για την πορεία των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, βάσει των στοιχείων του ΑDP. Σύμφωνα με αυτά , οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 374.000  και ήταν πολύ λιγότερες από την εκτίμηση του Dow Jones για 600.000 νέες θέσεις. Ωστόσο ήταν περισσότερες από τις 326.000 του Ιουλίου.

Ταυτόχρονα όμως αναπάντεχα καλή πορεία εμφάνισε η μεταποίηση στις ΗΠΑ τον Αύγουστο καθώς ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 59,9 μονάδες τον περασμένο μήνα από τις 59,5 μονάδες τον Ιούλιο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 58,6 μονάδες. 

Διατηρήθηκαν οι πτωτικές τάσεις για την αγορά πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 0,46% στα 71,30 δολάρια και το αμερικανικό αργό να έχει απώλειες 0,36% στα 68,25 δολάρια. Μεικτές τάσεις αγορά πολυτίμων μετάλλων, καθώς ο χρυσός είχε έστω και οριακή πτώση 0,09% στα 1.816,45 δολάρια, ενώ ο άργυρος βρέθηκε στο +0,8% και τα 24,2 δολάρια. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Διεθνής οπισθοχώρηση στα χρηματιστήρια εν αναμονή των αποφάσεων της Fed

Διευρύνονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές, πάνω από 1% η πτώση για τον Γενικό Δείκτη στην Αθήνα. Τέσσερις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων προβλέπει φέτος η Goldman Sachs, ανησυχία και για την Ουκρανία.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Βαρομετρικό χαμηλό στα χρηματιστήρια, βαριές απώλειες και στην Αθήνα

Παρά τη μεγάλη σημερινή πτώση, σε εβδομαδιαίο επίπεδο το ΧΑ είχε απώλειες 0,73% και ο Γ. Δείκτης διατηρεί κέρδη 5,50%, ενώ παραμένει ισχυρό το σενάριο της ανόδου. Η Fed αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για τις αγορές, ανησυχία και για την κρίση στην Ουκρανία.