ΓΔ: 1012.7 0.87% Τζίρος: 32.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:58:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ομόλογα: Οι κεντρικοί τραπεζίτες «ξορκίζουν» το φάντασμα του πληθωρισμού

Στην εγχώρια αγορά μετά την επιτυχή επανέκδοση των 30ετών και 5ετών ομολόγων, από τα οποία το Δημόσιο συγκέντρωσε 2,5 δισ. ευρώ -με αποτέλεσμα να αυξηθεί το συνολικό ποσό που έχει αντληθεί από τις αρχές του έτους στα 14 δισ. ευρω- επικρατεί σχετική ηρεμία.

Σε ήρεμα νερά κινήθηκαν σήμερα οι αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη καθώς οι Κεντρικοί τραπεζίτες καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες να καθησυχάσουν τους επενδυτές, αλλά και κάποια από τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, ότι η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι προσωρινή και παροδική.

Παρά ταύτα οι αποδόσεις των ομολόγων διατηρούνται ωστόσο σε υψηλό επίπεδο καθώς η άνοδος του πληθωρισμού «τρομάζει» τους επενδυτές οι οποίοι «βλέπουν» να έρχεται εγγύτερα η σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Ανάλογο κλίμα επικρατεί άλλωστε και στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Bundesbank (J. Weidmann) τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αγνοήσει το γεγονός πως ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Αναγνώρισε επίσης, ως πιθανές αιτίες για την αύξηση του πληθωρισμού τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις αυξημένες καταθέσεις των νοικοκυριών. Πρόσθεσε πως αν ενισχυθούν οι μισθοί, τότε η αύξηση του πληθωρισμού ενδέχεται να μην είναι προσωρινή. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (Γ. Στουρνάρας) επισήμανε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση του πληθωρισμού αποδίδεται κυρίως σε προσωρινούς παράγοντες.

Στην εγχώρια αγορά μετά την επιτυχή επανέκδοση των 30ετών και 5ετών ομολόγων, από τα οποία το Δημόσιο συγκέντρωσε 2,5 δισ. ευρώ -με αποτέλεσμα να αυξηθεί το συνολικό ποσό που έχει αντληθεί από τις αρχές του έτους στα 14 δισ. ευρω- επικρατεί σχετική ηρεμία. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν σήμερα στο -0,018% ενώ του 15τούς υποχωρούσε οριακά στο 0,74% από το 0,76% χθες, ενώ στα επίπεδα του 0,74% από 0,69% διαπραγματεύτηκε και το 10ετές ομόλογο.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 16 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,75% από 0,72%, έναντι -0,39% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί οριακά στο 1,14% από το 1,15%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ παρά τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα. Έτσι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαινόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1854 δολ. από το επίπεδο των 1,1837 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1846 δολ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σφυροκόπημα στα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά τις επιθετικές κινήσεις της ΕΚΤ

Αποτέλεσμα των ανησυχιών των αγορών είναι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς να σκαρφαλώνει έως και στο 4,3%. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το γερμανικό 10ετές, η απόδοση του οποίου διαμορφώνεται υψηλότερα του 2,1%. 
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα άνοδος αποδόσεων των ευρωομολόγων, άνω του 5% το ελληνικό 10ετές

Σημαντική άνοδος μετά και την ανακοίνωση από την Τράπεζα της Αγγλίας ότι θα αρχίσει πωλήσεις βρετανικών ομολόγων στις αρχές Νοεμβρίου. Διευρύνεται το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων ενόψει αυξήσεων στα επιτόκια

Η απόδοση για το γερμανικό 10ετές έφθασε έως και το 1,9220%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ ισχυρά ανοδική κίνηση ακολούθησε και αυτή του ελληνικού 10ετούς που έφθασε έως και το 4,544%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το διάστημα 2017 – 2018.