ΓΔ: 866.62 -0.05% Τζίρος: 16.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:00:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Lagarde, EKT, ECB
Πηγή: ΕΚΤ

ΕΚΤ: Αρχή του τέλους στις 16 Δεκεμβρίου για την ποσοτική χαλάρωση

Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τη σταδιακή διακοπή των αγορών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα και την επόμενη αύξηση των επιτοκίων. Πώς θα υποστηριχθεί η Ελλάδα παρότι μένει έξω από το τακτικό πρόγραμμα αγοράς τίτλων.

Σημαντική σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ και ολοκλήρωσή του τον Μάρτιο αλλά και ταυτόχρονη αύξηση των αγορών μέσω του κλασσικού ΑΡΡ, αναμένουν από την ΕΚΤ το επόμενο έτος οι αναλυτές, ενώ στην πλειονότητά τους τοποθετούν την πρώτη αύξηση επιτοκίων ύστερα από πολλά χρόνια μέσα στο 2023.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποιεί την πιο κρίσιμη συνεδρίασή της, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, μετά την οποία θα ανακοινώσει και τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της για την πορεία ΑΕΠ, πληθωρισμού και ανεργίας και καλείται να πείσει, εκ νέου, τις αγορές ότι παραμένει πιστή στο μότο «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» για την οικονομία της ευρωζώνης. 

Αύξηση επιτοκίων έως το τέλος του 2023 αναμένουν οι αναλυτές

 

Μπορεί η επικεφαλής της ΕΚΤ, κα Κριστίν Λαγκάρντ, όπως και ο ομόλογός της στη Fed, Τζερόμ Πάουελ, να συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν την αύξηση του πληθωρισμού ως «παροδικό φαινόμενο», όμως, το γεγονός ότι αυτός εκτοξεύθηκε κοντά στο 5% στην ευρωζώνη καθιστά το έργο της κας Λαγκάρντ και της υπόλοιπης διοίκησης της ΕΚΤ αρκετά πιο δύσκολο. Ταυτόχρονα η εμφάνιση της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον έχει αλλάξει αρκετά τα δεδομένα που υπήρχαν πριν από αυτήν και καθιστά τις όποιες εκτιμήσεις για το μέλλον της πανδημίας ακόμη πιο επισφαλείς.

Πώς θα οδηγηθεί στο τέλος της η Ποσοτική Χαλάρωση

 

Σε αυτό το περιβάλλον η ΕΚΤ καλείται να λάβει ιδιαίτερα κρίσιμες αποφάσεις, με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg να εκτιμούν ότι αυτές θα περιλαμβάνουν:

  • Μείωση των αγορών ομολόγων μέσω του ΡΕΡΡ στα 50 δισ. ευρώ μηνιαίως έως τον Φεβρουάριο και διακοπή του τον Μάρτιο του 2022. Σημειώνεται ότι στο δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου η ΕΚΤ προχώρησε σε αγορές ομολόγων ύψους 68 δισ. ευρώ. 
  • Διπλασιασμός στα 40 δισ. ευρώ μηνιαίως (από 20 δισ. που είναι σήμερα) των αγορών ομολόγων μέσω του κλασσικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ΑΡΡ και επιστροφή του εκ νέου στα 20 δισ. τον Οκτώβριο του 2022 και πλήρης «κατάργησή» του όχι πριν από τις αρχές Ιουλίου του 2023. 

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι κατά πόσο η ΕΚΤ θα διατηρήσει μέρος της ευελιξίας που έχει στην επανεπένδυση των κερδών που έχει αγοράσει μέσω του ΡΕΡΡ για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ότι έχει αρχικά αποφασιστεί, ούτως ώστε να στηρίξει και την ελληνική οικονομία, που δεν συμμετέχει λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης στο ΑΡΡ. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει τις επανεπενδύσεις έως το 2023, με πηγές προσκείμενες στην κεντρική τράπεζα να δηλώνουν σε διεθνή ΜΜΕ ότι θα εξετασθεί ακόμη μεγαλύτερη παράταση και κυρίως «γεωγραφική ευελιξία» για αυτές τις επανεπενδύσεις. 

Πληθωρισμός, ο βασικός κίνδυνος για την ευρωζώνη

 

Το ζήτημα των αγορών ομολόγων αποτελεί «αγκάθι» στις συζητήσεις μεταξύ των μελών της διοίκησης της ΕΚΤ με τους κεντρικούς τραπεζίτες που προέρχονται από τον Βορρά να είναι λιγότερο πρόθυμοι να στηρίζουν τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης, οι οποίες βρίσκονται στο Νότο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα του Bloomberg ένα σημαντικό ποσοστό των αναλυτών, που ξεπερνά το 40%, εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει εκ νέου την εφαρμογή ενός προγράμματος ανάλογου με το ΡΕΡΡ εάν κριθεί απαραίτητο. 

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποδεχθεί ότι ο τρέχον πολύ υψηλός πληθωρισμός και η πιθανότητα να διατηρηθεί και στο μέλλον σε ανάλογα επίπεδα αποτελούν μία καλή δικαιολογία προκειμένου να διακοπεί το έκτακτο πρόγραμμα. Όμως την ίδια ώρα τα «περιστέρια» (σ.σ.: τα μέλη του ΔΣ που θεωρούνται λιγότερο επιθετικά σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική) της διοίκησης της τράπεζας θα θέλουν να διασφαλίσουν ότι η όποια απόσυρση δεν θα είναι πρόωρη», εκτιμά ο Όλιβερ Ράκαου, οικονομολόγος της Oxford Economics. 

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να επαναφέρει σε λειτουργία το ΡΕΡΡ εάν κριθεί απαραίτητο σύμφωνα με τον Λούκα Μετζόμο, αναλυτή της Intesa Sanpaolo. Όπως εκτιμά «η έξοδος από το ΡΕΡΡ θα γίνει όπως έχει προδιαγραφεί, δηλαδή στα τέλη Μαρτίου 2022, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επιστροφή του εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν». 

Οι εκτιμήσεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό 

Αυτό στο οποίο συμφωνούν οι αναλυτές που συμμετείχαν την έρευνα του Bloomberg είναι ότι ο πληθωρισμός αποτελεί τη βασική απειλή για την οικονομία της ευρωζώνης, με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να φαίνεται ότι τελικά αποκλιμακώνονται. 

Αναβάθμιση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό αναμένουν οι αναλυτές

 

Παράλληλα θεωρούν βέβαιο ότι οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους για τον πληθωρισμό και παράλληλη υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ ανέμενε ότι ο πληθωρισμός φθάσει στο 1,7% το 2022 και θα υποχωρήσει στο 1,5% το 2023. Στην ανακοίνωση της Πέμπτης θα υπάρχει και εκτίμηση για ΑΕΠ και πληθωρισμό το 2024. 

«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να τονίζει την άποψη ότι ο πληθωρισμός είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Όμως θα πρέπει, εκ των πραγμάτων, να αποδεχθεί ότι θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και σίγουρα θα κυμανθεί το 2022 υψηλότερα απ’ ότι είχε εκτιμήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο», σημειώνει ο Γιόεργκ Άνγκελ, αναλυτής της Bantleon Bank

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφυκτική πίεση στην ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι

Τη «χρυσή» ισορροπία καλείται να βρει η Κριστίν Λαγκάρντ για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός χωρίς να πληγεί η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης. Υπέρ της γρήγορης αύξησης επιτοκίων τάσσονται τραπεζίτες.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση επιτοκίων και «εργαλείο κρίσης» συζητά το συμβούλιο της ΕΚΤ

Η έξαρση του πληθωρισμού «κλειδώνει» την αύξηση των επιτοκίων, αν και υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από τους κεντρικούς τραπεζίτες. Εξετάζεται νέο εργαλείο για παρέμβαση σε περίπτωση μεγάλης αύξησης του κόστους δανεισμού.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η δυσάρεστη έκπληξη από την ΕΚΤ και οι φόβοι για λάθος πολιτικής

Πρόωρη κίνηση για «σφίξιμο» της νομισματικής πολιτικής φοβούνται αρκετοί αναλυτές και θυμούνται το λάθος του Ζ. Κ. Τρισέ το 2011. Οι αγορές εκτιμούν πλέον ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 45 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2022.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πήραν τα... όπλα οι κεντρικές τράπεζες για τη μάχη με τον πληθωρισμό

Πρώτος εχθρός είναι πλέον ο πληθωρισμός και όχι οι υφεσιακές πιέσεις από την πανδημία. Πρώτη αύξησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας, ακολουθεί η Fed και τελευταία η ΕΚΤ στο «σφίξιμο» της νομισματικής πολιτικής.