ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Ebury

Ebury: Με το βλέμμα σε πληθωρισμό ΗΠΑ - Βρετανίας βρίσκονται οι αγορές

Πέραν των ανακοινώσεων στα μέσα της εβδομάδας οι επενδυτες προετοιμάζονται και για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 22 Σεπτεμβρίου.

Οι ανησυχίες για τον στασιμοπληθωρισμό που προέκυψαν από την έκθεση για την απασχόληση του Αυγούστου στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκαν από μια άλλη έκθεση για την αγορά εργασίας (JOLTS), η οποία έδειξε ότι οι ανοικτές θέσεις εργασίας είναι σε ύψη ρεκόρ, όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο σημείωμά του για τις αγορές συναλλάγματος ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.

Οι αποδόσεις συνέχισαν να κινούνται υψηλότερα παγκοσμίως, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου να ταλαντεύονται, ενώ τα κύρια νομίσματα δεν σημείωσαν μεγάλη κινητικότητα, παραμένοντας στο 1% μεταξύ τους ως επί το πλείστον. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε περικοπή στις μηνιαίες αγορές ομολόγων PEPP, αλλά περιέργως, η Πρόεδρος Lagarde επέμεινε ότι υπήρξε περιορισμός, ενώ οι traders του ευρώ αδιαφόρησαν για το γεγονός. 

Αυτή την εβδομάδα, τα κυριότερα μακροοικονομικά δεδομένα θα επικεντρωθούν στον πληθωρισμό και η Τετάρτη θα μπορούσε να είναι μια μέρα με μεταβολές: δημοσιεύονται στοιχεία για τον πληθωρισμό τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Αύγουστο και αναμένεται να αποδεικνύουν τις πληθωριστικές πιέσεις και στις δυο χώρες. Εκτός από αυτό, οι traders θα είναι προσεκτικοί ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Federal Reserve και της Τράπεζας της Αγγλίας την εβδομάδα μετά από αυτήν, καθώς και των επικείμενων γερμανικών εκλογών.

Στερλίνα

Το σχέδιο του Johnson να χρηματοδοτήσει την πρόσθετη κοινωνική πολιτική μέσω αύξησης των φόρων είχε μειωμένο αντίκτυπο στη στερλίνα, αν και η ιδέα ότι οι κοινωνικές δαπάνες θα πρέπει να αντιστοιχούν στη φορολογία είναι σίγουρα αντίθετη με την πρόσφατη τάση στη διεθνή μακροοικονομική πολιτική. Τα δεδομένα για την απασχόληση που θα ανακοινωθούν την Τρίτη θα παρακολουθούνται στενά, αλλά πιστεύουμε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη θα είναι πιο σημαντικά για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας την επόμενη εβδομάδα. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ήταν ήδη ομοιόμορφα διχασμένη ως προς το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για αύξηση επιτοκίων. Η αναμενόμενη άνοδος του πληθωρισμού την Τετάρτη ενδέχεται να εδραιώσει μια hawkish πλειοψηφία μέσα στην Επιτροπή, το οποίο να είναι θετικό για τη στερλίνα.

Ευρώ 

Το αποτέλεσμα της συνάντησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Σεπτεμβρίου ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες της αγοράς. Ανακοινώθηκε περικοπή η οποία δεν προσδιορίστηκε στις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων PEPP της ευρωζώνης. Ωστόσο και περιέργως, η Πρόεδρος Lagarde διαβεβαίωσε τις αγορές ότι αυτή η περικοπή δεν ήταν, στην πραγματικότητα, περικοπή. Μικρότερη προσοχή δόθηκε στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες κάνουν λόγο για επιστροφή κάτω από το στόχο του 1,5% το 2023. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μετριοπαθές μήνυμα και ως εκ τούτου αρνητικό για το ευρώ, αλλά το κακό  ιστορικό των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά. 

Δολάριο 

Η έκθεση JOLTS για την εργασία που δείχνει ακόμη μια αύξηση των ανοικτών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ δίνει θετικά δείγματα για την έκθεση για τον πληθωρισμό που θα εκδοθεί την Τετάρτη. Μια ακόμη ανοδική έκπληξη σε αυτό το κομμάτι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το κλίμα για τη συνεδρίαση της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η επίδραση στο δολάριο των πρόσφατων ειδήσεων για το στασιμοπληθωρισμό και η επακόλουθη άνοδος των αποδόσεων είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν. Εκτός από αυτό, οι traders θα αναζητήσουν εκδόσεις δεδομένων δευτερεύουσας σημασίας προς επιβεβαίωση ότι διατηρείται η τάση άμβλυνσης των δεδομένων σχετικά με την ανάπτυξη. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Inflation, Plithorismos, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Ανεργία στις ΗΠΑ και πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στο επίκεντρο

Η έκθεση για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αναμένεται να δείξει ότι παραμένει σε υψηλά ρεκόρ, ειδικά ο δομικός δείκτης, σε πλήρη αντίθεση με τον ευσεβή πόθο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  ότι ο πληθωρισμός με κάποιο τρόπο θα υποχωρήσει από μόνος του.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Στον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου των ΗΠΑ η προσοχή των διεθνών αγορών

Η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ δεν έδειξε σημάδια χαλάρωσης στην αγορά εργασίας και επισφράγισε το σενάριο αύξησης των  75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια ακόμα δύσκολη εβδομάδα

Τόσο το ευρώ όσο και η στερλίνα, είδαν τα επίπεδα αναμενόμενης μεταβλητότητάς τους για τους 6 μήνες να εκτινάσσονται στα υψηλά 10 και 13 ετών αντίστοιχα. Η στερλίνα ανέκαμψε επίσης, μετά το χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου που είχε καταγράψει.