ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstuck

Οι business στις γερμανικές κάλπες: Κερδισμένοι και χαμένοι κλάδοι

Οι μετοχές εταιρειών που συνδέονται με την «πράσινη ανάπτυξη» θα είναι κερδισμένες την επόμενη ημέρα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Χάνουν η αυτοκινητοβιομηχανία και οι αερομεταφορές.

Καθώς οι πολίτες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης κατευθύνονται στις κάλπες είναι απόλυτα φυσικό οι αγορές να αναμένουν με αγωνία το αποτέλεσμα και κυρίως τις πολιτικές ισορροπίες που θα δημιουργηθούν. 

Οι αναλυτές σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι οι αγορές δεν θα πρέπει να έχουν μεγάλες ανησυχίες για την επόμενη ημέρα στη Γερμανία, αν και τονίζουν ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιοι κλάδοι που θα δεχθούν πλήγμα, ανάλογα, πάντα, με την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. 

Η ευεργετική επίδραση της Μέρκελ στις γερμανικές μετοχές

 

Όλα εξαρτώνται από το ποια κόμματα θα βρουν τη χρυσή τομή και θα συμφωνήσουν σε βασικά θέματα, από τις δημόσιες δαπάνες και την κοινωνική πολιτική έως την πράσινη ανάπτυξη και την περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ. Η στήριξη από την κοινή γνώμη για εφαρμογή πιο σκληρών πολιτικών αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σίγουρα ευνοεί επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε «πράσινους» τομείς ή έχουν φροντίσει να προωθήσουν πιο περιβαλλοντικά ευαίσθητες πολιτικές στον τρόπο λειτουργίας τους. 

«Οι γερμανικές εκλογές μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη για την ενεργειακή μετάβαση όλων των κλάδων. Το πιθανότερο είναι ότι θα δημιουργηθεί μία νέα κυβέρνηση η οποία θα έχει ισχυρή εντολή για την κλιματική αλλαγή», σημειώνει ο Ρολάν Καλογιάν, επικεφαλής ευρωπαϊκών επενδύσεων στη Societe Generale

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg, οι κλάδοι αλλά και οι αγορές που μπορεί να αποδειχθούν κερδισμένοι ή χαμένοι από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών είναι οι ακόλουθοι: 

ΑΠΕ και Κοινή Ωφέλεια

Όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν ανακοινώσει ότι τάσσονται υπέρ της μείωσης κατά 60% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030. Το γεγονός αυτό αποτελεί ιδιαίτερα θετικό μήνυμα για μετοχές εταιρειών όπως οι E.ON, RWE και Encavis, για τις οποίες σε πρόσφατη έκθεσή της η Barclays προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασής της σε «overweight». 

Νικητές οι μετοχές που στηρίζουν την «πράσινη ανάπτυξη»

 

Οι αναλυτές της Societe Generale συστήνουν επενδύσεις σε μία σειρά εταιρειών «πράσινης ενέργειας», ενώ αυτοί της Sanford C. Bernstein εκτιμούν ότι στους κερδισμένους θα βρεθούν οι τίτλοι των Vestas Wind Systems, Siemens Gamesa Renewable Energy και Nordex

Τεχνολογία και Τηλεπικοινωνίες

Όπως συμβαίνει και με την πράσινη ανάπτυξη όλα τα γερμανικά κόμματα κατανοούν την ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων σε κάθε είδους υποδομές από τους σιδηροδρόμους έως και τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Ως εκ τούτου αρκετά κεφάλαια θα δαπανηθούν προς αυτόν τον σκοπό με πρώτους κερδισμένους, σύμφωνα με τη UBS Group, ομίλους όπως η Infineon Technologies. 

Σημειώνεται ότι SPD και Πράσινοι έχουν τονίσει ότι οι δημόσιες δαπάνες για υποδομές θα πρέπει να αυξηθούν περίπου 50 δισ. ευρώ ετησίως, με τους Φιλελεύθερους του FDP να τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων αλλά και παροχή «gigabit vouchers», μία πολιτική που, εάν εφαρμοστεί, θα ωθήσει υψηλότερα τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, με ωφελημένους ομίλους όπως η Deutsche Telekom αλλά και η Vodafone Group

Από την πλευρά τους οι αναλυτές των Barclays και Societe Generale υποστηρίζουν ότι σημαντικό όφελος θα έχουν και οι μικρομεσαίες γερμανικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες που είναι εισηγμένες σε SDAX και MSCI Germany Small Cap

Αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας 

Επικράτηση του SPD, το οποίο δεν είναι τόσο «επιθετικό» στη διατήρηση της απόλυτης δημοσιονομικής πειθαρχίας όπως το CDU/CSU, θα μπορούσε να είναι θετική για τις περιφερειακές αγορές της Νότιας Ευρώπης. «Μία κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς και με βάση το SPD θα μπορούσε να είναι περισσότερο επιεικής αναφορικά με τις δημόσιες δαπάνες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών», σημειώνει ο Βόλφγκανγκ Μπάουερ, αναλυτής στην M&G Investments

Παράλληλα το SPD, το οποίο βέβαια δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνο του και πιθανώς κάποιες από τις πολιτικές που στηρίζει να εξαρτάται άμεσα το εάν θα εφαρμοστούν από το κόμμα ή τα κόμματα που θα συνεργαστεί, εμφανίζεται υπέρ μίας πιο ταχείας ενοποίησης της ΕΕ.  Η Societe Generale εκτιμά ότι επικράτηση του SPD θα αποτελούσε κάτι παραπάνω από χαρμόσυνη είδηση για την ιταλική αγορά και τον δείκτη FTSE MIB, με τον γαλλικό χρηματοοικονομικό όμιλο να συστήνει την εν λόγω αγορά προς όσους επενδυτές θέλουν να αυξήσουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. 

Επίσης αποτέλεσμα εκλογών που θα οδηγήσει σε μία πιο αριστερή κυβέρνηση, με συνεργασία SPD, Πρασίνων και Die Linke θα είχε επίδραση στη φορολογική πολιτική αλλά και στα επιτόκια για το σύνολο της ευρωζώνης και όχι μόνο για τη Γερμανία, σημειώνει η Barclays. 

Αυτοκίνητα και Καταναλωτικά Προϊόντα

Μία, όμως, αμιγώς αριστερή κυβέρνηση δεν θα ήταν διόλου ευχάριστη είδηση για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, ιδιαίτερα εάν εκπληρωθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις για αύξηση του βασικού μισθού, των φόρων αλλά και πιο σκληρούς κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος. Η Berenberg εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα μόλις 20% σχηματισμού μίας τέτοιας κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι θα βλάψει σημαντικά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του συνόλου της γερμανικής οικονομίας και όχι μόνο συγκεκριμένων κλάδων. Αντίθετα η Societe Generale είναι πιο «χαλαρή», υποστηρίζοντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει την κατανάλωση

Αερομεταφορές 

Ένας από τους κλάδους που θα δεχθεί πλήγμα θεωρείται αυτός των αερομεταφορών ανεξάρτητα εάν στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό συμμετάσχει η όχι το Die Linke. Ως εταιρείες που θα δεχθούν και μάλιστα σφοδρό πλήγμα, καθώς όλα τα κόμματα εμφανίζονται πολύ πιο αυστηρά στις πολιτικές τους για τον κλάδο, σύμφωνα με τη Bernstein είναι οι easyJet, Ryanair Holdings και Wizz Air Holdings

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Δύσκολο το 2023 για τις αγορές, τι εκτιμούν 22 κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι

Ύφεση σε ΗΠΑ, ευρωζώνη και Βρετανία, διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και δυσκολίες για την οικονομία της Κίνας οι βασικοί «πονοκέφαλοι» για τις αγορές φέτος.
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίμηνο υψηλών κερδών για τις εισηγμένες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Το 60% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα κινήθηκαν πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Όμως, το 2023 θα είναι δύσκολο και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η bear market δεν έχει τελειώσει.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα «βουτιά» στις ευρωπαϊκές αγορές, ανησυχία για ενέργεια - επιτόκια

Το σαμποτάζ στον Nord Stream, η ολοκλήρωση των «δημοψηφισμάτων» στην Ουκρανία και η βεβαιότητα για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων οδηγούν σε νέα σημαντική πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων.
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» 13% για τις ευρωπαϊκές μετοχές προβλέπουν τώρα οι διεθνείς οίκοι

Οι στρατηγικοί αναλυτές που συμμετέχουν στην τακτική έρευνα του Bloomberg τονίζουν ότι το ενδεχόμενο ενός year end rally στην Ευρώπη έχει σχεδόν μηδενιστεί και προχωρούν σε υποβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους για τον Stoxx 600.