ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Γύρισμα στη Wall Street μετά την ανακωχή στη Γερουσία για το όριο χρέους

Οι δείκτες ξεπέρασαν τις αρχικές απώλειες και έκλεισαν με μικρή άνοδο μετά την ανακοίνωση των Ρεπουμπλικανών ότι συμφωνούν σε μια προσωρινή άρση του ορίου χρέους, ώστε να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός στις ΗΠΑ.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η Wall Street, ξεπερνώντας την αρχική πτώση. Ο S&P 500 πέρασε σε θετικό έδαφος, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν την προσωρινή άρση του ανώτατου ορίου του χρέους μέχρι τον Δεκέμβριο, μειώνοντας τους φόβους για αθέτηση πληρωμών από τις ΗΠΑ.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,41%, ο  βιομηχανικός Dow Jones ανέβηκε 0,30% ή 102 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,47%.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την άρση του ορίου χρέους έως τον Δεκέμβριο για να δώσει στους Δημοκρατικούς περισσότερο χρόνο να διαπραγματευτούν την αύξηση του ανώτατου ορίου. Το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι το ανώτατο όριο του χρέους θα πρέπει να αυξηθεί έως τις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου οι ΗΠΑ να αποφύγουν την εξάντληση των αποθεματικών.

"Αυτό θα αμφισβητήσει τις δικαιολογίες των Δημοκρατικών σχετικά με τη χρονική κρίση που δημιούργησαν και θα δώσει στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να περάσει τη νομοθεσία για τα όρια χρέους με συναινετικό τρόπο», ανέφερε ο ΜακΚόνελ σε δήλωσή του.

Στην αγορά ομολόγων επικράτησε ηρεμία, με τα 5ετή credit default swaps των κρατικών ομολόγων (συμβόλαια ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών) να παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητα, καθώς οι επενδυτές δεν προεξοφλήσουν ένα γεγονός αθέτησης από το αμερικανικό Δημόσιο.

Η τεχνολογία οδήγησε την ανοδική κίνηση, με τις μετοχές των Apple, Facebook, Microsoft, Amazon.com και Alphabet να έχουν ενισχυθεί.

Η άνοδος στην ευρύτερη αγορά, ωστόσο, μετριάστηκε από την πτώση των μετοχών του κλάδου της ενέργειας, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης των τιμών πετρελαίου μετά τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο απελευθέρωσης μέρους των αποθεμάτων για να μειωθούν οι τιμές. Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,346 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση 418.000 βαρελιών.

Το φυσικό αέριο έχασε τα κέρδη του, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει περισσότερο φυσικό αέριο για να διευκολύνει τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει προκαλέσει τους φόβους των επενδυτών ότι ο αυξημένος πληθωρισμός θα συνεχιστεί, την ώρα που η δύναμη της ανάκαμψης παραμένει αμφίβολη, κάτι που θα οδηγούσε ενδεχομένως σε στασιμότητα.

Άλλοι κυκλικοί τομείς ήταν στο κόκκινο, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών και των βιομηχανικών μετοχών, παρότι τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα. Οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 568.000 τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για αύξηση 450.000, λόγω των προσλήψεων σε βιομηχανίες υπηρεσιών.

Σε άλλους τομείς, η General Motors παρουσίασε ένα σχέδιο διπλασιασμού των ετήσιων εσόδων και βελτίωσης των περιθωρίων κέρδους μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Η Moderna υποχώρησε κατά 9%, αφού η σουηδική υπηρεσία δημόσιας υγείας ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της εταιρείας Covid-19 για οποιονδήποτε γεννήθηκε από το 1991 και μετά, λόγω του αυξημένου κινδύνου φλεγμονής της καρδιάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Wall Street, Metoxes, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ακραία μεταβλητότητα στη Wall Street: Από τα κέρδη σε «βουτιά» δεικτών

Ο Nasdaq κέρδιζε σχεδόν 2% και βρέθηκε στο κλείσιμο 1,30% χαμηλότερα. Πιέσεις και στις μετοχές καταναλωτικών αγαθών. Δραματική πτώση 24% για την Peloton Interactive. Επιφυλακτικότητα για τα αποτελέσματα της Netflix.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σε πτωτική τροχιά οι ευρωπαϊκές αγορές, ράλι για αποδόσεις ομολόγων

Ισχυρή άνοδος για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με αυτή του γερμανικού 10ετούς να εμφανίζει θετικό πρόσημο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2019. Άγγιξε το 1,90% η απόδοση για το αμερικανικό 10ετές.