ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αγορά όλων των τραπεζικών μετοχών συνιστά η HSBC

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Στη νέα του ανάλυση, ο κορυφαίος οίκος αυξάνει τις τιμές - στόχους και συνιστά αγορά όλων των τραπεζικών μετοχών, υπογραμμίζοντας ότι είναι υπερβολικές οι ανησυχίες για τα έσοδα, τη μείωση των NPE και τα κεφάλαια των τραπεζών.

Σε ενθουσιώδη υποστηρικτή των ελληνικών τραπεζικών μετοχών μετατρέπεται η HSBC, καθώς στην τελευταία της ανάλυση για τις τραπεζικές μετοχές δίνει σύσταση αγοράς για όλες τις μετοχές του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι δεν ευσταθούν οι ανησυχίες όσων εστιάζουν σε κινδύνους προερχόμενους από το ενδεχόμενο μικρής αύξηση των εσόδων, τα πιθανά προβλήματα στη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων και αδυναμίες της κεφαλαιακής επάρκειας.

Ειδικότερα, στη νέα έκθεσή της, που τιτλοφορείται «Αναζητώντας την αχίλλειο πτέρνα των τραπεζών», η HSBC δεν βρίσκει... «αχίλλειο πτέρνα», γι' αυτό και αναβαθμίζει από «διακράτηση» σε «αγορά» τη σύσταση για τις μετοχές Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς, ενώ ως τώρα συνιστούσε μόνο αγορά της μετοχής της Alpha.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, η σημαντικότερη αναβάθμιση τιμής - στόχου γίνεται για τη μετοχή της Πειραιώς, από 3,10 σε 4,40 ευρώ, αλλά και για την Εθνική, από 2,80 σε 3,30 ευρώ. Με βάση τις νέες τιμές - στόχους, τη μεγαλύτερη δυνατότητα ανόδου έχει η μετοχή της Πειραιώς (44,6%), ακολουθούμενη από την Alpha (28,8%).

Οι συστάσεις της HSBC

hsbc_banks

Οι αναλυτές της HSBC εξηγούν ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν κερδίσει έδαφος, αλλά όχι όσο δικαιολογείται από τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και επιχειρούν να βρουν αν οι ανησυχίες που εκφράζουν οι πλέον απαισιόδοξοι έχουν κάποια βάση. Ειδικότερα,

  • Για τον κίνδυνο να μειωθούν τα έσοδα των τραπεζών, επειδή θα θέσουν εκτός ισολογισμών τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τονίζεται ότι τα έσοδα που θα χαθούν θα καλυφθούν από αυτά που θα φέρουν οι χορηγήσεις νέων δανείων, οι οποίες αυξάνονται με ρυθμό 5%. Η τάση που υπάρχει είναι να αυξηθούν τα καθαρά έσοδα τόκων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
  • Για τον κίνδυνο αστοχίας στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η HSBC εκτιμά επίσης ότι είναι περιορισμένος, αφού η οργανική μείωση που επιδιώκουν οι τράπεζες φαίνεται ότι είναι εφικτή και τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάληξη θα είναι θετική. Οι συστημικές λύσεις θα έχουν εθελοντικό χαρακτήρα και θα προσθέσουν στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, άρα θα είναι θετικές για τις τράπεζες.
  • Για την ποιότητα των κεφαλαίων, που είναι χαμηλή λόγω των αναβαλλόμενων φόρων, η HSBC δεν ανησυχεί, υπογραμμίζοντας ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) γίνονται δεκτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως κεφάλαιο των τραπεζών και είναι απίθανο να αλλάξει η στρατηγική της Ευρώπης σε αυτό το θέμα. Ενδεχόμενη αλλαγή εποπτικής μεταχείρισης των κρατικών ομολόγων (δηλαδή να αυξηθεί η στάθμιση κινδύνου πάνω από το μηδέν) θα έχει μικρή επίδραση στις ελληνικές τράπεζες.

Η HSBC αναθεώρησε τους αριθμούς, αλλά κάνοντας μόνο μικρές αλλαγές στις γενικές της εκτιμήσεις. Θεωρεί ότι η αγορά θα συνεχίσει να εκπλήσσεται θετικά από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, με θετικές αναθεωρήσεις των μακροοικονομικών προοπτικών και των θεμελιωδών μεγεθών των ελληνικών τραπεζών.

Σημειώνει πως οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν καλές επιδόσεις κερδοφορίας και ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, ενώ τα μέτρα πολιτικής (όπως το σχέδιο «Ηρακλής») θα μετριάσουν τις ανησυχίες της αγοράς για την ποιότητα των κεφαλαίων και την πιθανή αρνητική επίδραση από την επιτάχυνση των σχεδίων για τη μείωση των NPEs.

Τι λέει για κάθε τράπεζα

Alpha Bank:
Η τράπεζα είναι πιθανό να ξεπεράσει τις προβλέψεις, με ώθηση από το νέο επιχειρησιακό σχέδιό της. Οι ανησυχίες για τα έσοδα και την καθυστέρηση της μείωσης των NPE είναι υπερβολικές. Η αποτίμηση θα κινηθεί προς το μέσο όρο του κλάδου, ενώ το νέο επιχειρησιακό σχέδιο μπορεί να φέρει μεγαλύτερη μείωση κόστους και μη εξυπηρετούμενων δανείων από το αναμενόμενο. Δεδομένου ότι υπάρχει ένας σαφής καταλύτης στο άμεσο μέλλον, η Alpha παραμένει η κορυφαία επιλογή της HSBC.

Eurobank: Η τράπεζα έχει τα πρωτεία στη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αποδόσεις πιθανόν να είναι καλύτερες από αυτές των άλλων τραπεζών, να έλθουν πιο σύντομα και να είναι πιο αξιόπιστες, κάτι που σημαίνει ότι το premium στην αποτίμηση της μετοχής δικαιολογείται. Το βασικό σενάριο υποδεικνύει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου της μετοχής, ενόψει της εφαρμογής του σχεδίου για μείωση των NPE. Μια ανανεωμένη εστίαση στα έσοδα και τα κόστη, ή η πώληση δανείων σε καλύτερες τιμές από τις αναμενόμενες θα μπορούσαν να φέρουν καλύτερη απόδοση της μετοχής.

Εθνική: Η τράπεζα ακολουθεί το μονοπάτι με τα μικρότερα εμπόδια. Δεδομένου ότι εκκινεί από καλύτερο σημείο τη μείωση των NPE (σ.σ.: μικρότερος δείκτης NPE, υψηλότερη κάλυψη με προβλέψεις) το ρίσκο για την Εθνική ειναι μικρότερο. Αυτό θα πρέπει να δώσει περισσότερο χρόνο στη διοίκηση να ασχοληθεί με το καλό κομμάτι του χαρτοφυλακίου και να εξασφαλίσει καλύτερες αποδόσεις για τους μετόχους. Αν καλυφθούν οι στόχοι, η HSBC προβλέπει ότι τα κέρδη μπορεί να είναι και 25% υψηλότερα από την πρόβλεψη το 2022, ενώ θετικά είναι πιθανό να λειτουργήσει η βελτίωση των τιμών των ακινήτων, δεδομένου του μεγάλου στοκ στεγαστικών δανείων που έχει η τράπεζα.

Πειραιώς: Η πρόβλεψη για τα CoCo αναθεωρείται, καθώς ενσωματώνεται νεότερη εκτίμηση για τη στάση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο δεν ευνοεί πλέον την αύξηση συμμετοχής του σε τράπεζες. Προβλέπεται πλέον ότι τα μετατρέψιμα ομόλογα θα αποπληρωθούν σταδιακά εντός 10ετίας, χωρίς να υποστούν αραίωση οι μέτοχοι της τράπεζας. Η Πειραιώς εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σύμφωνα με το μερίδιο αγοράς της σε ό,τι αφορά τις προμήθειες και θα έχει μια πιο σταθερή βάση εσόδων, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανές οι θετικές εκπλήξεις σχετικά με τις προβλέψεις για την κερδοφορία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Νέο σκηνικό για τις τραπεζικές μετοχές με τη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΚΤ

Απομακρύνεται η απειλή των αυξήσεων κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου λόγω του αναβαλλόμενου φόρου. Αλλάζει η τιμολόγηση των τραπεζικών μετοχών, που είναι σήμερα 40% φθηνότερες από τις αντίστοιχες της ευρωζώνης.
Trapeza, Bank
ΑΓΟΡΕΣ

«Ξεκλειδώνουν» τις αγορές οι τράπεζες: Μαραθώνιος για άντληση 13 δισ.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επιτυχία της Τρ. Πειραιώς στην πρώτη έκδοση τίτλου AT1 από ελληνική τράπεζα. Δύσκολη αποστολή τα επόμενα χρόνια: οι τράπεζες θα πρέπει να αντλούν 3 δισ. το χρόνο έως το 2025.