ΓΔ: 913.36 -0.16% Τζίρος: 73.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bonds-omologa-ekt
Φώτο: Shutterstock

Υποχώρησαν τα ομόλογα τον Σεπτέμβριο, διατηρείται χαμηλά το spread

Το spread παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα της τιμής που δικαιολογείται από τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας. Οι αγορές τιμολογούν συνέχεια στη στήριξη από την ΕΚΤ, όπως τονίζει η Τρ. Πειραιώς.

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν τον Σεπτέμβριο οι τιμές των ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Όπως αναφέρει στη μηνιαία της ανάλυση η Τράπεζα Πειραιώς, η πτωτική πορεία το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου ανέκοψε την ανοδική τάση του Δείκτη Κρατικών Ομολόγων με αποτέλεσμα να καταγραφεί χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,48% φτάνοντας τις 702 μονάδες στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η μεσοσταθμική απόδοση στη λήξη παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα στο 0.51% καταγράφοντας αύξηση 8 μονάδων βάσης σε σχέση με τον Αύγουστο, κάτι που αποδίδεται στις ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις και την αβεβαιότητα της δυναμικής της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Με απώλειες κινήθηκε η ελληνική 10ετία τον Σεπτέμβριο με την απόδοση στη λήξη να σημειώνει αύξηση της τάξης των 9.3 μονάδων βάσης στο 0.87%. Απώλειες άνω των 10 μονάδων βάσης κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο και τα ομόλογα με λήξη το 2026 (13.4 μ.β.), το 2035 (12.1 μ.β.) και το 2052 (13.7 μ.β.).

Παρά τον υψηλό ρυθμό μεταβολής των τιμών που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής στην ελληνική αγορά, η αναβάθμιση σε υψηλότερη πιστοληπτική βαθμίδα με θετικές προοπτικές από δύο οίκους αξιολόγησης, Scope (ΒΒ+) και DBRS (ΒΒ), σε συνδυασμό και με τις εκτιμήσεις για ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας το 2021 και τους πρόδρομους δείκτες σε υψηλά επίπεδα, εξομαλύνουν τις πιέσεις στα spread.

Συγκεκριμένα, το 10ετές spread σημείωσε πτώση της τάξης των 8 μ.β. φτάνοντας στις 108 μ.β. στα τέλη Σεπτεμβρίου φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 100 μ.β. τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Καθώς το spread παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα της τιμής που δικαιολογείται από τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας (116 μ.β.) δείχνει ότι οι αγορές τιμολογούν μια συνέχεια στην στήριξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συζήτηση αναμένεται τον Δεκέμβριο του 2021 ή στις αρχές του 2022.

Οι επερχόμενες αποφάσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης από την Moody’s και S&P τον Οκτώβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα θα δώσουν το σήμα για τις ενδεχόμενες μελλοντικές κινήσεις των συγκεκριμένων οίκων υπό το πρίσμα των αναθεωρήσεων του ΑΕΠ για το 2021. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η απόφαση της Moody’s καθώς υπολείπεται των άλλων οίκων κατά μια βαθμίδα.

Παρά την αναμενόμενη ισχυρή δυναμική ανάπτυξης για το 3ο τρίμηνο του έτους και το ευνοϊκό περιβάλλον στήριξης των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία παραμένουν. Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι την τρέχουσα χρονική στιγμή συνοψίζονται στην αλλαγή της νομισματικής στάσης της ΕΚΤ που θα προκαλούσε έκπληξη στις αγορές, αλλά και η σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας με σοκ τύπου Evergrande να διαχέονται και στην ελληνική οικονομία λόγω της ευαισθησίας σε εξωτερικά σοκ.

Στο 2,61% αυξήθηκε η απόδοση των εταιρικών ομολόγων

Η πλειοψηφία των εταιρικών ομολόγων του δείκτη της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε αρνητικές αποδόσεις τον Σεπτέμβριο με λίγες εξαιρέσεις να κινούνται οριακά θετικά. Ως αποτέλεσμα, η διάμεση απόδοση του Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων αυξήθηκε κατά 7 μ.β. στο 2.61%. Σε πιο θετικό κλίμα, η θετική αξιολόγηση του οίκου Moody's για το νέο ομόλογο της Intralot ύψους €244 εκατ. με λήξη το 2025 αναμένεται να μειώσει την μεταβλητότητα του δείκτη που είχε δημιουργηθεί από τη συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες προσθήκες ομολόγων από την ναυτιλιακή Capital Product Partners L.P. (CPLP), το οποίο αναμένεται να έχει ύψος της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ και πενταετή διάρκεια ενώ αντίστοιχη ομολογιακή έκδοση δρομολογεί και η Noval Property.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πειραιώς: Επενδυτική βαθμίδα προεξοφλεί η αγορά για τα ομόλογα της Ελλάδας

Με βάση την ανάλυση των CDS, που τιμολογούν καθημερινά τον κίνδυνο των ομολόγων, οι ελληνικοί τίτλοι κατατάσσονται από την αγορά στην επενδυτική βαθμίδα, παρότι δεν έχει γίνει αναβάθμιση από τους οίκους.
bonds-omologa-ekt
ΑΓΟΡΕΣ

Τρ. Πειραιώς: Μένουν σε ανοδική πορεία κρατικά και εταιρικά ομόλογα

Με κέρδη 0,63% έκλεισε τον Ιούνιο ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς, μικρή αύξηση στο spread με τα γερμανικά ομόλογα. Ανοδικά για όγδοο συνεχή μήνα ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων.
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι και τον Οκτώβριο για κρατικά και εταιρικά ομόλογα

Κατά 0,20% μειώθηκε η απόδοση των κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με στοιχεία της Τρ. Πειραιώς, ενώ το θετικό κλίμα ευνοεί την έκδοση ομολόγων από μεγάλες εταιρείες, ώστε να μειώσουν σημαντικά το κόστος του δανεισμού τους.
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ειδική πληροφοριακή ενότητα για τα «πράσινα» ομόλογα

Στην ενότητα προβάλλονται ομόλογα που αξιοποιούν τα αντλούμενα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση πράσινων, κοινωνικών έργων ή οι αποδόσεις τους είναι συνδεδεμένες με ρήτρα αειφορίας.
bonds-omologa-ekt
ΑΓΟΡΕΣ

Προσφορές 15 δισ. για το 10ετές ομόλογο, ανέβηκε στο 1,83% η απόδοση

Το κόστος δανεισμού κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα, διεθνή συγκυρία, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Η απόδοση ήταν διπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του Ιουνίου 2021.