ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μικρή βελτίωση στην αγορά των ομολόγων

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο επίπεδο του 1,45, όπως και το περιθώριο παρέμεινε στο 1,9%. Ελαφρώς καλύτερη η συμπεριφορά του 5ετές ομολόγου, το οποίο υποχώρησε ελαφρώς στο 0,53% από 0,65%.

Ελαφρώς βελτιωμένα αλλά σε υψηλά επίπεδα διαπραγματεύτηκαν και σήμερα τα περισσότερα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Η απόδοση του 10ετούς, με έντονες διακυμάνσεις, διατηρήθηκε στο επίπεδο του 1,45, όπως και το περιθώριο παρέμεινε στο 1,9%. Ελαφρώς καλύτερη ήταν η συμπεριφορά του 5ετές ομολόγου, του οποίου η απόδοση υποχώρησε ελαφρώς στο 0,53% από 0,65%.

Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκαν σήμερα και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων καθώς οι επενδυτές φαίνεται να στρέφονται στις μετοχές ως αποτέλεσμα της αισιοδοξίας που επικρατεί στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Κίνας με τους υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές.

Στην Ευρωζώνη και ειδικότερα στη Γερμανία επικρατεί προβληματισμός για την δυναμική της οικονομίας. Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς απέρριψαν σήμερα το αίτημα βιομηχάνων (ΒDI) και εργατών (DEB) όπως διατυπώθηκε από τ΄ αντίστοιχα σωματεία τους, για αύξηση των Δημόσιων Επενδύσεων.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) περιορισμένη ήταν σήμερα η συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 5ετές ομόλογο με 2 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 1,45% από 1,55% την Παρασκευή έναντι 0,34% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,89% από 1,88% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1070 δολ. από το επίπεδο των 1,1050 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται αυτή την εβδομάδα στην ανακοίνωση των δεικτών PMI στην Ευρωζώνη για το μήνα Νοέμβριο (22/11) και στη δημοσίευση των πρακτικών της πρόσφατης σύσκεψης της Fed.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,274%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,336%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,45% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,42%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1061 δολ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πειραιώς: Επενδυτική βαθμίδα προεξοφλεί η αγορά για τα ομόλογα της Ελλάδας

Με βάση την ανάλυση των CDS, που τιμολογούν καθημερινά τον κίνδυνο των ομολόγων, οι ελληνικοί τίτλοι κατατάσσονται από την αγορά στην επενδυτική βαθμίδα, παρότι δεν έχει γίνει αναβάθμιση από τους οίκους.
bonds-omologa-ekt
ΑΓΟΡΕΣ

Υποχώρησαν τα ομόλογα τον Σεπτέμβριο, διατηρείται χαμηλά το spread

Το spread παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα της τιμής που δικαιολογείται από τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας. Οι αγορές τιμολογούν συνέχεια στη στήριξη από την ΕΚΤ, όπως τονίζει η Τρ. Πειραιώς.
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλό 2μηνου για αποδόσεις ομολόγων και πτώση για μετοχές λόγω πληθωρισμού

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 3% τον Αύγουστο σε συνδυασμό με δημοσίευμα που φέρει την ΕΚΤ έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο οδηγεί σε ράλι τις ομολογιακές αποδόσεις.