ΓΔ: 951.65 0.74% Τζίρος: 38.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Μυτιληναίος

Θετικές εκθέσεις για τη Mytilineos, κλειδί το αλουμίνιο για τα κέρδη

Citigroup, Euroxx και Pantelakis σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά. Η παραγωγή αλουμινίου χωρίς επιβαρύνσεις από το κόστος ενέργειας δίνει φέτος ισχυρή ώθηση στην εταιρεία.

Με θετικό τρόπο έγινε δεκτή η ανακοίνωση των μεγεθών εννεαμήνου από την Mytilineos τόσο από εγχώριους όσο και από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους, με τη Citigroup να παραμένει ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις προοπτικές της επιχείρησης. 

Η αμερικανική τράπεζα διατηρεί τη σύσταση «αγορά» («buy») για τη μετοχή της Mytilineos, με την τιμή – στόχο να τοποθετείται στα 21,5 ευρώ, ενώ να σημειωθεί ότι σήμερα η μετοχή του ελληνικού ομίλου ενισχύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά 0,7% και διαμορφώνεται στα 15,62 ευρώ. Ως εκ τούτου η Citigroup «βλέπει» δυνατότητα ανόδου για τη μετοχή 39%, ενώ εκτιμά ότι η μερισματική απόδοση θα φθάσει στο 2,8%. 

Στην έκθεση τονίζεται ακόμη ότι η Mytilineos, στηριζόμενη στο επιτυχημένο επιχειρηματικό της μοντέλο, έχει τη δυνατότητα να «απορροφήσει» τις επιπτώσεις από το υψηλό ενεργειακό κόστος, ενώ ταυτόχρονα φρόντισε εγκαίρως να συνάψει μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τη ΔΕΗ για τη μονάδα αλουμινίου. Επιπρόσθετα τα περισσότερα μεγέθη του ελληνικού ομίλου κινήθηκαν κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών της αμερικανικής τράπεζας. 

Απόλυτα έτοιμη να αντιμετωπίσει χωρίς προβλήματα τις δυσκολίες που δημιουργεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος είναι η Mytilineos, σύμφωνα με ανάλυση της Euroxx, με την ελληνική χρηματιστηριακή να σημειώνει ότι ο όμιλος βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο ώστε να επιτύχει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μεταξύ 340 και 350 εκατ. ευρώ για το 2021

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι ο τομέας Μεταλλουργίας θα είναι αυτός που θα πρωταγωνιστήσει το 2021, κατορθώνοντας να οδηγήσει ανοδικά τα μεγέθη του ομίλου, με δεδομένο και το γεγονός ότι η τιμή αλουμινίου και αλουμίνας συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία στις αγορές, ενώ ταυτόχρονα η ζήτηση διατηρείται αυξημένη. Αναμένει ακόμη ότι ο τομέας Ενέργειας και Φυσικού Αερίου θα εμφανίσει πολύ καλή πορεία το 2022 εξαιτίας και της αύξησης της παραγωγικής δυναμικής του καθώς τίθενται σε τροχιά ενεργοποίησης σειρά επενδύσεων. 

Η Euroxx, ακόμη, αναφέρει ότι το 2021 θα είναι ένας έτος μετάβασης για τη Mytilineos, ενώ ακόμη πιο θετικό χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι η εταιρεία διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για το 2022, με τη χρηματιστηριακή να προβλέπει ότι τα EBITDA από το επόμενο έτος θα μπορούν να περάσουν στο επίπεδο των 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Για κέρδη ελαφρώς υψηλότερα της μέσης εκτίμησης των αναλυτών της κάνει λόγο η Pantelakis Securities στο δικό της report για τη Mytilineos, παρά τις αντιξοότητες, λόγω αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας μονάδας για συντήρηση, που αντιμετώπισε ο τομέας Ενέργειας και Φυσικού Αερίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Στα 24 ευρώ η τιμή - στόχος για τη μετοχής της Mytilineos από την Edison

Όπως τονίζεται στην έκθεση η Mytilineos διαθέτει ισχυρές ταμειακές ροές και έχει όλα τα εχέγγυα προκειμένου να αυξήσει τα οικονομικά της μεγέθη και να επιτύχει την προγραμματισμένη «πράσινη μετάβασή» της.