ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Eurobank Equities: Διατηρεί στα 16 ευρώ την τιμή στόχο για τον ΟΤΕ

Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως διατηρείται η δυναμική ανόδου της ελληνικής αγοράς ενώ τα έσοδα του ΟΤΕ από τις υπηρεσίες σταθερής ενισχύονται σταθερά εξαιτίας της αύξησης συνδρομητών οπτικών ινών.

Καθώς απουσιάζουν γεγονότα που μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο βραχυπρόθεσμα, η Eurobank Equities διατηρεί την σύσταση hold για την μετοχή του ΟΤΕ με την τιμή στόχο να παραμένει στα 16 ευρώ.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του ΟΤΕ για το τρίτο τρίμηνο συμφωνούν με τις εκτιμήσεις της, καταγράφοντας αύξηση 3,2% των προσαρμοσμένων EBITDA που διαμορφώθηκαν στα 352,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις της Eurobank Equities έκαναν λόγο για 351 εκατ. ευρώ. Αυτό επετεύχθη χάρη στην αύξηση 1,8% των εσόδων που έφτασαν τα 861 εκατ. ευρώ που αποτελεί μια σταθερή ανοδική πορεία αν και ελαφρώς χαμηλότερη από εκείνη του δευτέρου τριμήνου, εξαιτίας και του σκληρού ανταγωνισμού στην αγορά.

Οι επιδόσεις στην Ελλάδα με τα προσαρμοσμένα EBITDA να διαμορφώνονται στα 342 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 5%, έδωσαν ώθηση στα ενοποιημένα αποτελέσματα, ενώ η κερδοφορία της Ρουμανίας βρέθηκε εντός των προβλέψεων της χρηματιστηριακής. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 282 εκατ. ευρώ έναντι 11 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο, όπου είχαν μειωθεί από έκτακτες επιβαρύνσεις.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές, από τις οποίες εξαρτάται η διανομή μερίσματος, διαμορφώθηκαν σε 116 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 428 εκατ. ευρώ έναντι 451 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου επιβεβαιώνουν ότι ο όμιλος βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να καταγράψει στο τέλος της χρονιάς προσαρμοσμένα EBITDA στα επίπεδα των 1,27 δισ. ευρώ.

Η Eurobank Equities αναφέρει πως παραμένει το μομέντουμ της ελληνικής αγοράς και σημειώνει ότι: Στην κινητή, τα έσοδα από υπηρεσίες ενισχύθηκαν το τρίμηνο, κατά 8,2% από 7,4% που είχαν σημειώσει στο δεύτερο τρίμηνο ή 4% αν εξαιρεθεί το roaming που ήταν στα ίδια επίπεδα με το 2019. Υπήρξε μεγαλύτερη από ότι προβλεπόταν συνεισφορά του roaming στο τρίτο τρίμηνο (έφτασε στο 90% των επιπέδων προ πανδημίας) με τον ΟΤΕ να βρίσκεται σε πορεία να καλύψει περίπου το 60% των απωλειών των εσόδων από υπηρεσίες roaming που είχε το 2020. Το ανοδικό μομέντουμ συνεχίζεται για τις υπηρεσίες σταθερής του ΟΤΕ με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 1,8% όπως και το δεύτερο εξάμηνο, οδηγούμενα από την άνοδο στους συνδρομητές οπτικών ινών και της τηλεόρασης που ενισχύθηκε και από την απόκτηση των δικαιωμάτων ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος της Super League.

Οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών είναι αρκετά ενδιαφέρουσες σύμφωνα με την Eurobank Equities που αναφέρει ότι τον Αύγουστο η United Group που ανήκει στην BC Partners προχώρησε στην εξαγορά της Wind Hellas που είναι ο τρίτος πάροχος της αγοράς με 22% μερίδιο στη κινητή και 15% στη σταθερή τηλεφωνία. Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, η συναλλαγή αυτή θα επιτρέψει στη NOVA να γίνει ο δεύτερος παίκτης της αγοράς σε σταθερή τηλεφωνία έχοντας ποσοστό 28% της αγοράς με τον ΟΤΕ να έχει 51% και στην συνδρομητική τηλεόραση με 35% μερίδιο ενώ παράλληλα επεκτείνει το αποτύπωμά της στην ελληνική κινητή τηλεφωνία. 

Στη συνδρομητική τηλεόραση υπήρξε μια αναδιανομή του περιεχομένου με τους δυο ανταγωνιστές ΟΤΕ και NOVA να δίνουν μάχη για τα δικαιώματα του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, με τη NOVA να καλύπτει το 60% των αγώνων έπειτα από την συμφωνία του με 8 ομάδες, ενώ απέκτησε επίσης και τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League από το 2022 και για έξι χρόνια. 

Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, αυτές οι εξελίξεις αναμένεται να εντείνουν τον ανταγωνισμό βραχυπρόθεσμα καθώς η ενδυναμωμένη NOVA θέλει να προσθέσει τους πελάτες της Wind στην τηλεοπτική της πλατφόρμα καθώς και να μεταφέρει πελάτες της σταθερής της στην οπτική ίνα. Η Eurobank Equities θεωρεί πως αναμένεται να υπάρξει μια απώλεια πελατών της συνδρομητικής του ΟΤΕ εξαιτίας της λήξης των μεταδόσεων της Premier League στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ωστόσο περιμένει αυτή η απώλεια να αντισταθμιστεί από τα κέρδη πελατών της Vodafone TV μετά το τέλος της συμφωνίας που είχε υπάρξει με τη Nova.

Οι μετοχές του ΟΤΕ παραμένουν σταθερές σε σχέση με τα επίπεδα που βρίσκονταν μετά τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου καταγράφοντας κέρδη 2% για τις ελληνικές μετοχές εκτός τραπεζών όμως υπολείπονται κατά 4% του ευρωπαϊκού κλάδου τηλεπικοινωνιών την ίδια περίοδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Pantelakis Sec.: Επιβεβαίωσε τις προβλέψεις ο ΟΤΕ στο α' τρίμηνο

Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως η επιταχυνόμενη ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, η απόκτηση τηλεοπτικού περιεχομένου και η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου θα επηρεάσουν τη δημιουργία ταμειακών ροών τα επόμενα τρίμηνα.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Eurobank Equities: Τι θα δώσει ώθηση στο ΧΑ, οι έξι κορυφαίες επιλογές

Παρά τους διεθνείς κραδασμούς, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι ελληνικές μετοχές υποστηρίζονται από την ανάκαμψη της οικονομίας, τις χαμηλές αποτιμήσεις και την πρόοδο προς την επενδυτική βαθμίδα. Ποιες μετοχές προτείνει και γιατί.