ΓΔ: 1466.73 -0.91% Τζίρος: 74.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αναβαθμίζει σε «αγορά» τη σύσταση για τον ΟΤΕ η Eurobank Equities

Η χρηματιστηριακή μειώνει στα 15,70 ευρώ την τιμή - στόχο και τονίζει ότι η υποχώρηση της μετοχής έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό «σημείο εισόδου».

Σε αναβάθμιση της σύστασής της για τη μετοχή του ΟΤΕ σε «αγορά» («buy») από «διακράτηση» («hold») προχωρά η Eurobank Equities σε έκθεσή της, μειώνοντας, όμως ταυτόχρονα την τιμή – στόχο στα 15,70 ευρώ από 16,60 ευρώ πριν. 

Όπως σημειώνει η μετοχή του ΟΤΕ έχει υποχωρήσει περίπου 20% το τελευταίο 12μηνο υποαποδίδοντας κατά περίπου 2% σε σύγκριση με τον ευρύτερο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό δείκτη. Ο εν λόγο δείκτης έχει επηρεαστεί από την άνοδο των αποδόσεων κατά τη διάρκεια του 2022 και τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο του πληθωρισμού του κόστους, με τις μετοχές του ΟΤΕ να παρασύρονται επίσης από συγκεκριμένους παράγοντες, όπως η χλιαρή λειτουργική δυναμική στο δεύτερο εξάμηνο του '22 μαζί με τις ενδείξεις έντασης του ανταγωνισμού. 

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που έχουν υπεραποδώσει τους τελευταίους 6 μήνες περιλαμβάνουν ονόματα που υποστηρίζονται από τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (π.χ. DT, TI), την τιμολόγηση (π.χ. BT) και τις ανοδικές εκπλήξεις στις επιστροφές μετρητών (π.χ. KPN). Το τελευταίο μετατράπηκε στην πραγματικότητα σε «αντίξοο άνεμο» για τον ΟΤΕ, με την επιστροφή μετρητών του 2023 να είναι χαμηλότερη από τις προσδοκίες (στα 425 εκατ. ευρώ), υποδεικνύοντας συνολική απόδοση  περίπου 8%, η οποία δεν διακρίνεται πλέον ως πιο ελκυστική έναντι του κλάδου.

Η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι η πτώση της μετοχής έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό σημείο εισόδου σε αυτήν, καθώς έχει υποχωρήσει κατά ένα περαιτέρω περίπου 16% μετά την ανακοίνωση των μεγεθών δ’ τριμήνου 2022 και διαπραγματεύεται <4,5x τα προβλεπόμενα για το 2023 EV/EBITDA. Αν και η λειτουργική δυναμική είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2023, εκτιμάται ότι υπάρχει αρκετά περιορισμένος καθοδικός κίνδυνος για τις προβλέψεις της Eurobank Equities για το 2023 - εκτός αν υπάρξει ύφεση στην Ελλάδα - με τον ΟΤΕ να είναι λιγότερο εκτεθειμένος από τους περισσότερους ομολόγους του στην ΕΕ στον πληθωρισμό της ενέργειας και των μισθών, ενώ απολαμβάνει έναν πολύ ισχυρότερο ισολογισμό, με αποτέλεσμα να είναι σχετικά απρόσβλητος από τις αυξήσεις των επιτοκίων. 

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι αποδόσεις των μετόχων φαίνονται ασφαλείς, δεδομένης της άνετης κάλυψης των ελεύθερων ταμειακών ροών, ενώ υπάρχει περιθώριο για τη μετοχή να επαναξιολογηθεί, μειώνοντας το χάσμα αποτίμησής έναντι των ομοειδών του στην ΕΕ (το οποίο έχει πλέον διευρυνθεί εκ νέου σε >15%).

Προβλέπεται ότι τα EBITDAaL για το 2023 θα ενισχυθούν 1% και κατά 1,9% το 2024. Όσον αφορά τους κύριους πυλώνες της αύξησης του EBITDAaL για το 2023, αναμένεται ότι η περιαγωγή θα προσθέσει περίπου 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του EBITDA και οι επενδύσεις πληροφορικής θα συνεισφέρουν άλλες 0,4 ποσοστιαίες μονάδες. Από την πλευρά των εξόδων, το ενεργειακό κόστος φαίνεται ότι θα είναι μετριασμένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δεδομένων των αντισταθμίσεων του ΟΤΕ, ο πληθωρισμός της μισθοδοσίας είναι πιθανό να είναι διαχειρίσιμος (με την εφάπαξ στήριξη της ΟΤΕ να αφαιρεί  περίπου 0,5% από την αύξηση του EBITDA), ενώ περαιτέρω μετριασμός του κόστους θα προέλθει από τη μετεγκατάσταση αρκετών υπαλλήλων στα κεντρικά γραφεία (0,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2023). 

Οι εκτιμήσεις της Eurobank Equities για τα μεγέθη του ΟΤΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ote T
ΑΓΟΡΕΣ

Eurobank Eq.: Αυξημένο αλλά «υπερβολικά συντηρητικό» το μέρισμα του ΟΤΕ

Διατηρείται η σύσταση «hold», καθώς και η τιμή - στόχος στα 15,10 ευρώ, με τη χρηματιστηριακή να αναφέρει ότι υπάρχει δυσκολία «εύρεσης» καταλυτών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την πορεία της μετοχής.
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΤΕ: Σχεδιάζει νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 153 εκατ. ευρώ

Το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει από τις 26/02/2024 έως και 21/01/2025 και το τελικό ποσό και ο αριθμός των μετοχών που τελικά θα αγορασθούν, θα εξαρτηθεί από την τιμή και την εμπορευσιμότητα της μετοχής.
OTE, Cosmote
ΑΓΟΡΕΣ

Eurobank Equties: Εντός των εκτιμήσεων τα κέρδη του ΟΤΕ, τι προβληματίζει

Η μείωση του ποσού που επιστρέφεται στους μετόχους δημιουργεί αρνητική εντύπωση, σημειώνει η χρηματιστηριακή σχολιάζοντας τα μεγέθη του ΟΤΕ. Διατηρεί τη σύσταση «hold» και την τιμή - στόχο στα 16,60 ευρώ.
ΑΓΟΡΕΣ

Pantelakis Sec.: Επιβεβαίωσε τις προβλέψεις ο ΟΤΕ στο α' τρίμηνο

Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως η επιταχυνόμενη ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, η απόκτηση τηλεοπτικού περιεχομένου και η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου θα επηρεάσουν τη δημιουργία ταμειακών ροών τα επόμενα τρίμηνα.