ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Cosmote

Ισχυρές ταμειακές ροές για τον ΟΤΕ, τιμή στόχος 15 ευρώ από Eurobank

Η σταθερή πορεία που επέδειξε το 2020 και οι προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν σε συνδυασμό με τη μερισματική πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία, κάνουν ελκυστική τη μετοχή του ΟΤΕ, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Τα αποτελέσματα του 2020 επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά την σταθερή πορεία στην οποία βρίσκεται ο ΟΤΕ καταφέρνοντας να συγκρατήσει τα προσαρμοσμένα EBITDA με οριακή πτώση 0,5% σε ετήσια βάση παρά το πλήγμα από την επιβράδυνση που σημείωσαν τα έσοδα από roaming. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank Equities, είναι σημαντικό πως ο αντίκτυπος στη δημιουργία ταμειακών ροών αντισταθμίστηκε με παρεμβάσεις, όπως εξοικονόμηση κόστους, διαχείριση κεφαλαίου κίνησης κ.α., με τον ΟΤΕ να ξεπερνά άνετα τον στόχο που είχε τεθεί για τη χρονιά.

Μετά το σοκ της πανδημίας και τη μετάβαση, το 2021 αναμένεται πιο φωτεινό, καθώς τα έσοδα από roaming αναμένεται να ανακάμψουν κατά 21% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις (αν και παραμένουν περίπου 40% κάτω από τα επίπεδα πριν από το COVID) και θα συνδυαστούν με θεσμικές αλλαγές στην αγορά συμπεριλαμβανομένης της απορρόφησης VDSL (το VDSL εξακολουθεί να είναι 44% της βάσης συνδρομητών BB του ΟΤΕ) και της αυξανόμενης διείσδυσης BB (οι συνδρομητές εξακολουθούν να είναι το 80% των συνδρομητών σταθερής γραμμής του ΟΤΕ).

Με την διείσδυση των δικτύων υψηλής ταχύτητας σε νοικοκυριά να βρίσκεται ακόμα στο 35% έναντι 50% στην ΕΕ, η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης καθώς η οικονομία θα βγαίνει από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Στην κινητή, τα έσοδα από τις υπηρεσίες είναι πιθανό να συγκρατηθούν και φέτος, όμως αναμένεται αύξηση της χρήσης δεδομένων που θα υποστηρίξει μια δυναμική πορεία από το τέλος του 2021 και μετά. Συνολικά η Eurobank Equities αναμένει αύξηση των εσόδων στην ελληνική αγορά που θα φτάσει το 1,6% το 2021 και 2021, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται πριν υπάρξει η ανάκαμψη στα έσοδα των λιανικών πωλήσεων το 2022.

Σε επίπεδο λειτουργικού κέρδους ομίλου, υπολογίζεται πως αυτό θα μεταφραστεί σε ενισχυμένο EBITDA κατά 3% το 2021 (φθάνει στο 2,4% το 2022) καθώς θα περιοριστεί το κόστος κατά 40% και υπάρξει η επίδραση από τις κινήσεις στη Ρουμανία για τον περιορισμό του κόστους

Ο ΟΤΕ κατέβαλε 400 εκατομμύρια ευρώ στους μετόχους το 2020 (μέρισμα και εξαγορά), με τη διανομή κατά 20% υψηλότερα φέτος (στα 480 εκατομμύρια ευρώ), που περιλαμβάνει 0,68 ευρώ μέρισμα ανά μετοχή (313 εκατ. ευρώ) και 167 εκατ.  για εξαγορές.

Κοιτώντας μπροστά, αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ (μετά τα 575 εκατ. ευρώ του 2021) , κυρίως ως αποτέλεσμα του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης, του χαμηλότερου φόρου (που σχετίζεται με τη διάθεση της Ρουμανίας) και της υψηλότερης λειτουργικής κερδοφορίας. Η απόδοση 8% το 2021 θα ενισχυθεί περαιτέρω από τα καθαρά έσοδα από την πώληση της Ρουμανίας, μεταφράζοντας σε επιπλέον απόδοση 3-3,5% στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Όπως αναφέρει η Eurobank Equities, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2020, οι αναλυτές της έχουν προχωρήσει σε περιορισμένες αλλαγές στις εκτιμήσεις τους. Η βραχυπρόθεσμη εικόνα επιβαρύνεται από την εναλλαγή της αγοράς σε κύκλους και σε τομείς που συνδέονται με την επανεκκίνηση της αγοράς. Έτσι, με τον ΟΤΕ να προσφέρει επιστροφή μετρητών 8% το 2021, ενώ η αμοιβή των μετόχων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο μέλλον, θεωρούμε ότι το τρέχον σημείο εισόδου είναι αρκετά ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ΟΤΕ στη διεθνή λίστα επιχειρηματικής ηθικής του Ethisphere Institute

Η διαδικασία αξιολόγησης για την ένταξη στη λίστα World's Most Ethical Companies, που βασίζεται στο σύστημα Ethics Quotient, περιλαμβάνει περισσότερες από 200 ερωτήσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρακτικές.