ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η Ελλάδα πρώτη κερδισμένη από το νέο «πακέτο» Ντράγκι

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Σε ιστορικά χαμηλά υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, παρότι η Ελλάδα δεν θα έχει άμεση συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τα μέτρα της ΕΚΤ στρέφουν κεφάλαια στις οικονομίες του Νότου.

Τα κράτη της Νότιας Ευρώπης, με πρώτη την Ελλάδα, θα έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη, υπό τη μορφή συμπίεσης της απόδοσης των ομολόγων τους, από το νέο «πακέτο» νομισματικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Παρότι η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τουλάχιστον μέχρι να καλύψει τη βασική προϋπόθεση της αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα, το κλίμα που διαμορφώνεται στις αγορές μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν τις τελευταίες ημέρες καλύτερη συμπεριφορά στην αγορά από τα γερμανικά ή τα ολλανδικά.

Οι αναλυτές περιμένουν ότι το spread απόδοσης ελληνικών - γερμανικών ομολόγων θα συνεχίσει να μειώνεται. Την Παρασκευή, επόμενη ημέρα των ανακοινώσεων της ΕΚΤ, το ελληνικό 10ετές ομόλογο έκλεισε τη διαπραγμάτευση με απόδοση 1,578%, αρκετά κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 1,49%, που είχε καταγραφεί την Πέμπτη, όταν έγιναν οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ.

Ο Σεμπάστιαν Γκάλι, ανώτερος μακροοικονομικός αναλυτής της Nordea Asset Management εκτιμά, μιλώντας στο Reuters, ότι η Ελλάδα θα είναι ο κύρος ωφελημένος από το νέο «πακέτο» τονωτικών μέτρων της ΕΚΤ. Όπως τονίζει, «επειδή έχει γίνει τόσο μεγάλη καταστροφκή στην ελληνική οικονομία, υπάρχουν και πολύ μεγάλες ευκαιρίες, όσο η κατάσταση αναστρέφεται, για νέες τοποθετήσεις, κυρίως σε μετοχές. Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από την Ιταλία, καθώς η αναπτυξιακή δυναμική της Ιταλίας είναι αποθαρρυντική για τους επενδυτές».

Πότε, όμως, θα καταφέρει η Ελλάδα να έχει άμεσα οφέλη από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, δηλαδή να αρχίσει η κεντρική τράπεζα να αγοράζει και ελληνικά ομόλογα; Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται να αναβαθμισθούν τα ελληνικά ομόλογα στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade), από την οποία απέχουν ακόμη κατά αρκετά σκαλοπάτια. Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προτείνει στην προηγούμενη κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή μετά τη λήξη του γ' μνημονίου, ώστε η ΕΚΤ να μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα παρά τη χαμηλή τους αξιολόγηση, αλλά αυτό δεν είχε γίνει δεκτό.

Η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να προσλάβει ως σύμβουλο για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους τον οίκο Lazard, στη θέση του οίκου Rothchild, και να αναθέσει στην Lazard ως βασική αποστολή την οργάνωση δράσεων που θα διευκολύνουν την αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης.

Πλήγμα στα γερμανικά ομόλογα

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τα ομόλογα του Νότου, τα ομόλογα των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης με την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση (γερμανικά, ολλανδικά) δεν ευνοήθηκαν από τις ανακοινώσεις του Μ. Ντράγκι για αγορές τίτλων χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Χθες, Παρασκευή, οι αποδόσεις των γερμανικών και των ολλανδικών ομολόγων βρέθηκαν σε υψηλό έξι εβδομάδων, αν και παραμένουν αρνητικές, μετά το ράλι που είχαν κάνει, λόγω της στροφής των επενδυτών στην ασφάλεια, λόγω των φόβων για ύφεση και διαταραχές στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, εξαιτίας των μεγάλων εντάσεων στο διεθνές εμπόριο.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, αυτό που προβληματίζει τους επενδυτές είναι ότι ο Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια πλέον για να ενισχύσει η ΕΚΤ τις οικονομίες των πλεονασματικών χωρών και κάλεσε μετ' επιτάσεως τις κυβερνήσεις τους, με πρώτη τη γερμανική, να λάβουν δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.

Επιπλέον, έγινε γνωστό και προβλημάτισε την αγορά ότι στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, όπως και ο Ολλανδός συνάδελφός του, εξέφρασαν ζωηρές αμφιβολίες για την αναγκαιότητα της νέας ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και για την αποτελεσματικότητά της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» αποδόσεων στα ομόλογα μετά την ισχυρή στήριξη από την ΕΚΤ

Απότομη υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς κάτω από το 3,30%, ενώ χθες είχε ξεφύγει πάνω και από 3,60%. Μικρότερη η θετική επίδραση στα ιταλικά ομόλογα λόγω πολιτικού ρίσκου. Πώς θα λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΑΓΟΡΕΣ

«Σβήνει η φωτιά» στα ελληνικά ομόλογα, πώς θα τα υποστηρίζει η ΕΚΤ

Παρεμβάσεις σε δύο στάδια από την ΕΚΤ, αρχικά με αγορές τίτλων με έσοδα από το έκτακτο πρόγραμμα και, ακολούθως, με το νέο εργαλείο στήριξης για τις ασθενέστερες οικονομίες. Πέφτει στο 3,5% η απόδοση του 10ετούς.
ΑΓΟΡΕΣ

Μπαίνουν στον... πάγο τα εταιρικά ομόλογα, ξέφυγε πάνω από 3% η απόδοση

Μετά το ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων 1,4 δισ. το 2021, η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ φέρνει αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των εταιρειών και φρενάρει τα σχέδια για νέες εκδόσεις.