ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

HSBC: "Buy" για τις ελληνικές τράπεζες, είναι βαθιά υποτιμημένες

Σε αναβάθμιση των τιμών - στόχων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προχωρά η HSBC, τονίζοντας ότι οι μετοχές διαπραγματεύονται με πολύ μεγάλη έκπτωση, της τάξεως του 40%, από τις ευρωπαϊκές.

Ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες διατυπώνει σε νέα έκθεσή της η HSBC, καθώς προσφέρει σύσταση «αγορά» για όλες τις μετοχές και παράλληλα προχωρά σε σημαντική αναβάθμιση των τιμών – στόχων.

Ο διεθνής χρηματοοικονομικός όμιλος αναβαθμίζει σε «αγορά» («buy») από «διακράτηση» («hold») τις μετοχές των Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ διατηρεί τη σύσταση «αγορά» για τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα, με τη Eurobank να παραμένει η κορυφαία επιλογή της («top pick»). 

Παράλληλα δίνει νέα – τιμή στόχο τα 1,40 ευρώ για την Alpha Bank (από 1,20 ευρώ πριν), τα 1,30 για τη Eurobank (από 1 ευρώ πριν), τα 3,55 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα (από 3,40 ευρώ πριν) και τα 1,95 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (από 1,64 ευρώ πριν). Έτσι, η HSBC «βλέπει» δυνατότητα ανόδου για τη μετοχή της Alpha Bank κατά 27%, της Eurobank κατά 36%, της Εθνικής Τράπεζας κατά 35% και της Τράπεζας Πειραιώς κατά 36%.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκτίμηση της HSBC ότι οι μετοχές των τραπεζών είναι πολύ υποτιμημένες σε σχέση τις άλλες τράπεζες Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EEMEA) αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου:

  • Έναντι των τραπεζών της EEMEA, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με έκπτωση 45% με βάση τη σχέση τιμής/λογιστική αξία (P/TBV) του 2022, παρότι έχουν καλύτερες προοπτικές απόδοσης κεφαλαίου και τα νομίσματα της περιοχής EEMEA είναι ασθενέστερα. Έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, η έκπτωση φθάνει το 40%. Με βάση τη σχέση τιμής/κερδών (P/E) η έκπτωση είναι μεγαλύτερη και οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν περισσότερη προσοχή σε αυτόν τον υπολογισμό τουλάχιστον για τη Eurobank και την Εθνική, όπως τονίζεται στην έκθεση.

Στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης αναφέρει ότι οι προοπτικές απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) είναι ισχυρές, αν και ελαφρώς ηπιότερες σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των ίδιων των τραπεζών. Επισημαίνει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να αυξηθούν τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) και να αποτελέσει έναν ακόμη παράγοντα βοήθειας προς τις ελληνικές τράπεζες ώστε να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει. 

Προβλέπει ότι το ROTE μπορεί να φθάσει στο 8%, δηλαδή κατά 1% έως 2% χαμηλότερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των ίδιων των τραπεζών, αλλά σίγουρα σε πολύ καλά επίπεδα. 

Αναλύοντας τη θετική επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένει 5% σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) των NPLs έως και το 2026. Η αύξηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη αλλά και τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών οδηγούν την HSBC σε αύξηση κατά περίπου 18% των τιμών στόχων ενώ τονίζει ότι η τρέχουσα αποτίμηση είναι ελκυστική, ενώ το ισχυρό μακροοικονομικό περιβάλλον θα επιτρέψει στις τράπεζες να πραγματοποιούν τις μειώσεις NPEs σε ευνοϊκές τιμές και έτσι να έχουν ισχυρότερους δείκτες κεφαλαίου.

Οι εκτιμήσεις για τις τράπεζες

  • Alpha Bank: Σύσταση «αγορά» και τιμή – στόχο στα 1,40 ευρώ. Πολύ καλή πορεία στη μείωση των ΝΡΕ και φιλόδοξοι στόχοι. Η τράπεζα διαθέτει ισχυρά κεφαλαιακά «μαξιλάρια» χάρη στην ταχεία μείωση των NPE, ενώ μπορεί να επιτύχει ROTE κοντά στο 8%. Υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τα κέρδη 2022 και 2023 κατά 2% και 3% αντίστοιχα. 
  • Eurobank: Σύσταση «αγορά» και τιμή – στόχο στα 1,30 ευρώ. Παραμένει η βασική επιλογή (top pick). Αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τα κέρδη 2021, 2022 και 2023 κατά 14%, 25% και 28% αντίστοιχα λόγω υψηλότερων εσόδων. Το ROTE μπορεί να φθάσει στο 10%. 
  • Εθνική Τράπεζα: Σύσταση «αγορά» και τιμή – στόχος στα 3,55 ευρώ. Υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τα κέρδη 2021, 2022 και 2023 κατά 18%, 6% και 11%, αλλά διαθέτει καλύτερο pricing λόγω και του σχεδίου «Frontier». Διαθέτει ισχυρό ισολογισμό και ήπια αποτίμηση. 
  • Τράπεζα Πειραιώς: Σύσταση «αγορά» και τιμή – στόχος στα 1,95 ευρώ. Υποβάθμιση της εκτίμησης για τα κέρδη του 2021 κατά 13% αλλά αναβάθμιση γι’ αυτά 2022 και 2023 κατά 15% και 4% αντίστοιχα. Πρόβλεψη ότι το ROTE θα φθάσει στο 5%. 
     

Οι εκτιμήσεις της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Αναβαθμίζει τις τράπεζες η HSBC, «βλέπει» ελκυστικές αποτιμήσεις

Η απόδοση κεφαλαίου για το 2021 αυξήθηκε στο 7%, ενώ οι τράπεζες ευνοούνται από τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων στην ευρωζώνη. Ανεβαίνουν οι τιμές στόχοι, σύσταση αγοράς για όλες τις μετοχές.