ΓΔ: 895.97 0.34% Τζίρος: 24.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:21:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

«Τρέλανε» το ΧΑ το +600% της Attica Bank, πλασματική άνοδος του Δείκτη

Μικρή άνοδο σημειώνει ο Γενικός Δείκτης, έχοντας λάβει... αφύσικα μεγάλη ώθηση από τη μετοχή της Attica Bank, ενώ ο FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης βρίσκεται σε πτώση.

Σοβαρή στρέβλωση στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ δημιουργεί σήμερα η εξωπραγματική άνοδος της Attica Bank λόγω της αύξησης κεφαλαίου, που ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά και το 600%. Το αποτέλεσμα είναι να κινείται ελαφρώς υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης, στον οποίο έχει συμμετοχή η Attica Bank, ενώ η «πραγματική» εικόνα της αγοράς είναι πολύ διαφορετική, όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει από την υποχώρηση του FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στον οποίο δεν μετέχει η Attica.

Έτσι, τα «σήματα» που στέλνουν οι δύο βασικοί δείκτες στο επενδυτικό κοινό έχουν διαστρεβλωθεί εντελώς και δίνεται η εικόνα μιας ανοδικής συνεδρίασης, που είναι στην πραγματικότητα πτωτική:

  • Ο Γενικός Δείκτης κέρδιζε στις 14.20 ποσοστό 0,25% και ανέβαινε στις 917 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από την άνοδο του τραπεζικού δείκτη κατά 1,3%, στην οποία, όμως, καταλυτική επίδραση έχει η άνοδος της Attica Bank κατά 578%, ενώ η Τρ. Πειραιώς υποχωρούσε κατά 1,3% και οι άλλες τρεις μετοχές των μεγάλων τραπεζών έχαναν έδαφος με ποσοστά πτώσης χαμηλότερα του 1%.
  • Ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που δίνει πιο αξιόπιστα την τάση της αγοράς, καθώς δεν επηρεάζεται από τη μετοχή της Attica Bank, υποχωρούσε σχεδόν κατά 0,50%. Οι περισσότερες μετοχές του 25άρη βρίσκονται σε πτωτική πορεία σήμερα, με εξαιρέσεις τους τίτλους του ΟΤΕ, της Lamda και της Viohalco που σημειώνουν μικρή άνοδο.

Τι έχει συμβεί με την Attica Bank

Η μετοχή της Attica Bank έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σήμερα στη διαμόρφωση στρεβλής εικόνας στους δείκτης, καθώς σήμερα έγινε η αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου, στο πλαίσιο της οποίας η τράπεζα θα εκδώσει μεγάλο αριθμό νέων μετοχών (1,2 δισ. μετοχές) για να αντλήσει ποσό πολλαπλάσιο της κεφαλαιοποίησής της.

Σημειώνεται ότι, όπως έχει ανακοινώσει η τράπεζα, ως ημερομηνία καταγραφής δικαιούχων (record date) έχει οριστεί η 23.11.2021. Η ημερομηνία έναρξης της περιόδου διαπραγμάτευσης και άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης είναι η
25.11.2021, ενώ ως ημερομηνία λήξης της περιόδου διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης έχει οριστεί η 03.12.2021 και ως ημερομηνία λήξης της περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης η 08.12.2021.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης, διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance, επισημαίνει σε σχετικό του σχόλιο:

«Δυστυχώς το Ελληνικό χρηματιστήριο είναι ρηχό και οι εμπλεκόμενοι το ξέρουν. Παρόλα αυτά οι ιθύνοντες θα πρέπει να είναι προσεχτικοί. Σήμερα η αγορά είναι εικονική πραγματικότητα. Ο λόγος είναι η αποκοπή δικαιώματος της Τράπεζας Αττικής η οποία διαπραγματεύεται με κέρδη της τάξεως του 578%, επηρεάζοντας σημαντικά αν και με μικρή βαρύτητα τον τραπεζικό δείκτη (1.57% κέρδη), τον FTSEM (+9,87% κέρδη) και τον ΓΔ που τρέχει με κέρδη 0,30%.

Ο λόγος είναι ότι η ΑΜΚ είναι τεράστια σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση (240 εκατ. έναντι 30 εκατ. ευρώ) με αποτέλεσμα ο τίτλος εύκολα να χειραγωγείται. Στον αντίποδα, ο FTSE 25 που δεν έχει βαρύτητα η Αττικής, καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,40% δοκιμάζοντας να χάσει το ανοδικό του trend και να πλησιάζει το stop μας σε ημερήσιο κλείσιμο που είναι το 2.191. Μπορεί στην παρούσα φάση να βολεύει την αγορά στο σύνολο της η εικόνα που δίνεται, παρ' όλα αυτά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στο πώς λειτουργούν οι δείκτες».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΓΟΡΕΣ

Ψήφος δυσπιστίας στο ΧΑ από τους Έλληνες: Ποντάρουν στις ξένες μετοχές

Σε... εξωτικά fund of funds κατευθύνθηκαν φέτος περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, δηλαδή τα μισά κεφάλαια που εισήλθαν σε αμοιβαία κεφάλαια. Φτωχός συγγενής με εισροές μόλις 119 εκατ. τα αμοιβαία που επενδύουν σε ελληνικές μετοχές.
xrimatistirio, agores, stocks, markets, xa
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα απειλή για οικονομίες και αγορές: Στο έλεος της μετάλλαξης Όμικρον

Ο άγνωστος νέος εχθρός θα χρειασθούν αρκετές εβδομάδες για να διαπιστωθεί πόσο επικίνδυνος είναι, με αποτέλεσμα οι αγορές να βυθίζονται σε αβεβαιότητα. Σχετικά ανθεκτική η Ευρώπη. Δραματικές κινήσεις σε όλα τα χρηματιστήρια.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Στη σκιά της πανδημίας οι ευρωαγορές, σε αναζήτηση κατεύθυνσης το ΧΑ

Ρευστοποιήσεις κερδών στα χρηματιστήρια, «βουτιά» του ευρώ και στροφή στα ομόλογα έφερε το νέο κύμα περιοριστικών μέτρων. Προσδοκίες για τις τράπεζες στο ΧΑ, φόβοι για τα μέτρα. Πυκνό πρόγραμμα ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Οι 19 μετοχές που «νίκησαν» τους δείκτες: Αποδόσεις έως 122% στο 9μηνο

Ποιες είναι μετοχές που είχαν υψηλότερες αποδόσεις από τους δείκτες που τις «φιλοξενούν» και γιατί τις προτίμησαν οι επενδυτές. Η Eurobank στην κορυφή του 25άρη και η Intracom είχε την καλύτερη απόδοση στον Mid Cap.