ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Απτόητες από την πανδημία οι αγορές, εκτιμήσεις για ράλι και το 2022

Άνοδο των ευρωπαϊκών δεικτών σε νέα ιστορικά υψηλά «βλέπουν» το α' εξάμηνο αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, με ώθηση από την εταιρική κερδοφορία. Τι δείχνουν οι κινήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων.

Η αρνητική εξέλιξη της πανδημίας δεν έχει μειώσει στο ελάχιστο τις αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών το 2022, όπως αποκάλυψε έρευνα που πραγματοποίησε το πρακτορείο Reuters. 

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων εβδομάδα, δηλαδή όταν η μετάλλαξη Όμικρον είχε, ήδη, κάνει την πρώτη εμφάνισή της, δείχνει ότι οι αναλυτές αναμένουν τόσο ο γερμανικός DAX όσο και ο γαλλικός CAC 40 να φθάσουν σε νέα ιστορικά υψηλά στο α’ εξάμηνο του 2022, εμφανίζοντας άνοδο που θα κυμανθεί από 6% έως και 8% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδά τους. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 μπορεί να επιτύχει άνοδο 7% και να φθάσει στις 500 μονάδες έως τον Ιούλιο, δηλαδή υψηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 490 μονάδων που άγγιξε στις 17 Νοεμβρίου. 

Ράλι για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2022 αναμένουν οι αναλυτές 

 

 

Βασική αιτία των αισιόδοξων εκτιμήσεων, το γεγονός ότι η εταιρική κερδοφορία συνεχίζει την ανοδική της πορεία, με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας Refinitiv I/B/E/S, να δείχνουν ότι στο γ’ τρίμηνο του 2021 τα κέρδη των εισηγμένων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ενισχύθηκαν 58,8%, μετά από άνοδο 96,4% στο β’ τρίμηνο και εντυπωσιακή ανάκαμψη κατά 152,6% στο α’ τρίμηνο. 

«Θεωρούμε ότι τα κέρδη θα είναι ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει την πορεία των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό ισχύει περισσότερο για την ευρωζώνη», εκτιμά ο Φίλιπ Λίσιμπαχ, αναλυτής της Credit Suisse, ο οποίος εκτιμά, πάντως, ότι οι αποδόσεις θα είναι μονοψήφιες το 2022, ενώ ήταν διψήφιες το 2021.

«Καμπανάκι» για το 2022 για τη Wall Street από τη BofA

Η σχεδόν εκ παραδόσεως αισιόδοξη Bank of America φαίνεται ότι αποφάσισε να αλλάξει ρότα και σε μία νέα έκθεσή της καλεί τους επενδυτές να φροντίζουν με τις τοποθετήσεις τους να «διασώσουν» τη ρευστότητά τους, καθώς θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία εξαναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων. 

Στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας, υπό τον Μάικλ Χάρνετ, υποστήριξαν ότι οι καλύτερες τοποθετήσεις είναι στον δείκτη μεταβλητότητας VIX, σε πετρέλαιο, ενέργεια, δολάριο αλλά και real estate για το 2022. Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα «σοκ επιτοκίων» το 2022, το οποίο θα καταφθάσει μετά το «σοκ του πληθωρισμού» που καταγράφεται φέτος και το «σοκ ύφεσης» που σημειώθηκε το 2020. 

«Ως εκ τούτου είμαστε, πλέον, απαισιόδοξοι (bearish) και πιστεύουμε ότι η προστασία των κεφαλαίων θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος των επενδυτών για το επόμενο έτος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. 

Οι εκτιμήσεις της Bank of America για την πορεία των assets το 2022

 

 

Πάντως οι αναλυτές της BofA βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτούς Goldman Sachs και JPMorgan Chase, οι οποίοι θεωρούν ότι η ανοδική πορεία των μετοχών θα συνεχιστεί και το 2022 αν και όχι με ρυθμό τόσο επιθετικό όσο φέτος. 

Όσο για την πορεία των αγορών από την αρχή του έτους είναι σίγουρα εντυπωσιακή, καθώς οι Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq έχουν ενισχυθεί 14%, 22% και 25% αντίστοιχα, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 17% και ο γερμανικός DAX κατά 12%. 

Ισχυρές εισροές κεφαλαίων σε μετοχές και ETFs

Η πανδημία και κυρίως η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον μπορεί να απειλεί να ανακόψει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και παρά τη διόρθωση που προκλήθηκε με την εμφάνισή της, οι μετοχικές αποτιμήσεις διατηρούνται σε δυσθεώρητα επίπεδα, με τη «δίψα» των επενδυτών να παραμένει άσβεστη. 

Απτή απόδειξη είναι τα τεράστια ποσά μετρητών που έχουν διοχετευθεί σε αμοιβαία κεφάλαια κάθε είδους, τα οποία φθάνουν στα 900 δισ. δολάρια στο 11μηνο, δηλαδή υψηλότερα από το συνολικό ποσό που έχει «πέσει» σε αυτά τα τελευταία 19 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία των Bank of America και EPFR Global. 

Πρόκειται για στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν πόσο ξεχωριστό είναι το τρέχον έτος για τις αγορές. Ο συνδυασμός φθηνού χρήματος και μίας οικονομίας που βγαίνει – ή έστω προσπαθεί- από την πανδημία δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε το ράλι να μην έχει τέλος, ενώ στο παιχνίδι έχουν ενταχθεί και οι μικροεπενδυτές, γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο επιθετικό. 

Εντυπωσιακές εισροές μετοχών σε μετοχικά αμοιβαία και ETFs

 

 

Η εκτίναξη των μετοχικών αποτιμήσεων, ιδιαίτερα στη Wall Street, δημιουργεί, όμως, αρκετά ερωτηματικά, με αρκετούς αναλυτές, μεταξύ των οποίων και οι παραδοσιακά αισιόδοξοι, να θεωρούν ότι το επόμενο έτος δεν θα είναι και τόσο ευνοϊκό για τις αγορές. Για τους επενδυτές το βασικό ερωτηματικό παραμένει το πόσο γρήγορα οι Κεντρικές Τράπεζες θα αποφασίσουν να αλλάξουν νομισματική πολιτική και να προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων, ως απάντηση στον συνεχώς διογκούμενο πληθωρισμό και εάν αυτός θα κατορθώσει τελικά να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. 

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης των BofA και EPFR Global: 

  • Τα ομολογιακά αμοιβαία έχουν προσελκύσει κεφάλαια 496 δισ. δολαρίων ενώ τα money market funds ποσό ύψους περί των 260 δισ. δολαρίων. 
  • Τα Exchange Traded Funds (ETFs) εξακολουθούν να είναι η βασική επιλογή των επενδυτών, με εισροές κεφαλαίων 785 δισ. από την αρχή του έτους. 
  • Οι κλάδοι που φαίνεται ότι προτιμούν οι επενδυτές για το 2021 είναι: χρηματοοικονομικός, καταναλωτικά είδη, ενέργεια, πρώτες ύλες, real estate και υποδομές, ενώ σταθερά υψηλά στις προτιμήσεις παραμένουν η τεχνολογία και ο τομέας της υγείας. 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το σενάριο ύφεσης τρομάζει τις αγορές, στροφή στην ασφάλεια των μετρητών

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα οδηγήσει σε ύφεση και περιορίζουν τις θέσεις σε μετοχές και ομόλογα. Ποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι θεωρούνται ασφαλέστεροι για τοποθετήσεις.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» των μετοχών το α' τρίμηνο 2022, ράλι φυσικού αερίου - πετρελαίου

Απώλειες έως 9% για τους βασικούς δείκτες Ευρώπης και ΗΠΑ, σχετικά ανθεκτικό το ΧΑ με πτώση 1,55% για τον Γ. Δείκτη. Άλμα 72% για το φυσικό αέριο και 38% για το μπρεντ. Οι προβλέψεις των αναλυτών και ο φόβος της ύφεσης.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί έγινε η Ευρώπη καταφύγιο επενδυτών στη δύσκολη συγκυρία των αγορών

Καθώς η Fed μπαίνει σε κύκλο αύξησης επιτοκίων και προκαλεί κραδασμούς στα χρηματιστήρια, μεγάλοι οίκοι επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκές αγορές στηρίζονται λιγότερο στην τεχνολογία και έχουν καλύτερα αμυντικά χαρακτηριστικά.
ΑΓΟΡΕΣ

Χωρίς κατεύθυνση τα χρηματιστήρια, ψάχνουν λύση στον γρίφο της Fed

Σύγχυση στους επενδυτές έχουν προκαλέσει η ήπια ανακοίνωση της Fed και η σκληρή δήλωση Πάουελ. Ήπια πτωτική κίνηση σε Ευρώπη και ΧΑ, σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των αμερικανικών δεικτών, υποχωρεί η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου.