ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρά κέρδη για το Χρηματιστήριο, με ώθηση από τράπεζες και blue chips

Κέρδη που ξεπερνούν το 2,6% για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ άνω του 2% κινούνται οι τίτλοι των Mytilineos, ElvalHalcor και ΟΛΠ. Ήπιες πιέσεις για ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Με ιδιαίτερα θετικές διαθέσεις ξεκίνησε τον Δεκέμβριο το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται υψηλότερα από το επίπεδο των 877 μονάδων και να ακολουθεί πορεία ελαφρώς καλύτερη από αυτή των ευρωπαϊκών αγορών, όπου ο Stoxx 600 εμφανίζει κέρδη 0,82%. Η διάθεση του ΧΑ να ξεπεράσει το σοκ από τη μετάλλαξη Όμικρον φάνηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση όπου ο Δείκτης κατόρθωσε να μαζέψει σημαντικά τις αρχικές υψηλές του απώλειες. 

Στις 11:40 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη 1,16% στις 877,14 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 10,15 εκατ. ευρώ, ενώ απόλυτη είναι η επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 62 έναντι 16 πτωτικών. Κέρδη 1,11% εμφανίζει ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ακόμη καλύτερη είναι η εικόνα για τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος ενισχύεται 1,35%. 

Επιστροφή σε ανοδική πορεία για τον τραπεζικό δείκτη με κέρδη 1,25%, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να πρωταγωνιστεί με κέρδη 2,66%, την Alpha Bank να ακολουθεί με άνοδο 2,09%, την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται στο +0,87%, ενώ 0,11% υψηλότερα κινείται ο τίτλος της Eurobank. Η ολοκλήρωση των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων για τις ελληνικές τράπεζες, μετά και τη δημοσιοποίηση, χθες, των μεγεθών της Alpha Bank έδειξε ότι βρίσκονται σε πολύ καλή πορεία προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει τόσο σε ό,τι αφορά τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) όσο και για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE).

Την ίδια ώρα, βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα και παρά το γεγονός ότι η αγορά ακολούθησε αρνητική πορεία τον Νοέμβριο, η πλειονότητα των μετοχών του Χ.Α., ήτοι 91 μετοχές έχουν απόδοση άνω του 10%. Μια απόδοση που μπορεί να μην εντυπωσιάζει, όμως είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη επενδυτική επιλογή σε μια περίοδο μηδενικών αποδόσεων σταθερού εισοδήματος. Συνάμα, 78 μετοχές έχουν απόδοση άνω του 20%, 44 μετοχές, ήτοι σχεδόν το 1/3 των (ενεργών) εισηγμένων ενισχύθηκαν άνω του 50%, 28 τίτλοι πέτυχαν απόδοση άνω του 70%, ενώ 13 μετοχές έκαναν ράλι από 100% έως +409,7%. Συνολικά, 115 μετοχές έχουν θετική κίνηση το 11μηνο στο Χ.Α., ενώ μόλις 33 μετοχές έχουν αρνητική τροχιά και μόλις 12 εξ αυτών καταγράφουν διψήφια πτώση. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση οι μετοχές των ElvalHalcor, ΟΛΠ και Mytilineos σημειώνουν κέρδη άνω του 2%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Coca Cola HSBC, Titan, Jumbo, ΕΛΠΕ, Viohalco, Lamda Development, Motor Oil και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean και ΕΧΑΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ