ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank
Πηγή: Alpha Bank

Θετικά τα μεγέθη της Alpha Bank εκτιμούν Pantelakis και Euroxx

Σε εκθέσεις τους οι δύο χρηματιστηριακές εταιρείες τονίζουν ότι η Alpha Bank μπορεί να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει τόσο για τη μείωση των NPEs όσο και για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων.

Ως θετικά και ικανά να οδηγήσουν σε επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί τόσο για τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) όσο και για την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoTE) χαρακτηρίζουν τα οικονομικά μεγέθη εννεάμηνου της Alpha Bank, τόσο η Panelakis Securities όσο και η Euroxx σε εκθέσεις τους. 

Όπως αναφέρει η Pantelakis Securitiesa τα μεγέθη της τράπεζας ήταν εντός των εκτιμήσεών της, ενώ θεωρεί εφικτό τον στόχο της Alpha Bank να μειώσει το ποσοστό των NPEs στο 13% εντός του 2021, στο 7% στα τέλη του 2022 και στο 2% το 2024. Η υποχώρηση του βασικού κεφαλαιακού δείκτη CET 1 στο 11,7% χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική, ενώ θα υπάρξει ενίσχυσή του στο 12,2% μετά την ολοκλήρωση του project Cosmos. 

Στα θετικά για την τράπεζα το γεγονός ότι αυξήθηκε η παροχή νέων χορηγήσεων, ενώ η Alpha Bank εκτιμά ότι για το σύνολο του έτους θα φθάσουν στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει περαιτέρω αύξησή τους, λόγω και των νέων επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων που θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Σημαντική, επίσης, θεωρείται η επίτευξη μείωσης του CoR (Cost of Risk) για την τράπεζα, με ενδείξεις βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού της, ενώ το πρόγραμμα για μείωση και του κόστους λειτουργίας θεωρείται ότι διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να υλοποιηθεί με επιτυχία, καθώς η Alpha Bank έχει ήδη «αποταμιεύσει» το 50% των απαραίτητων κεφαλαίων που θα χρειαστούν για το διάστημα 2021 – 2024. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Pantelakis Securities έχει σύσταση «outperforme» για τη μετοχή της Alpha Bank, με την τιμή – στόχο να διαμορφώνεται στα 1,4 ευρώ. 

Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Euroxx Securities τονίζουν ότι ορισμένα μεγέθη της τράπεζας ήταν ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεών τους, με τα θετικά μηνύματα από την ανακοίνωση των μεγεθών εννεάμηνου να αφορούν τόσο την αύξηση των νέων χορηγήσεων όσο και τον στόχο για την υποχώρηση των NPEs. Εξετάζοντας τα μεγέθη της Alpha Bank σημειώνουν ότι η υποχώρηση ορισμένων εξ αυτών ήταν μία φυσιολογική εξέλιξη λόγω και των κινήσεων που πραγματοποίησε η τράπεζα στο εξεταζόμενο διάστημα. 

Παράλληλα η Euroxx διατηρεί αμετάβλητη στη σύσταση «outperform» για τη μετοχή της Alpha Bank, αν και είναι ελαφρώς πιο συγκρατημένη σε σύγκριση με την Pantelakis για την τιμή – στόχο την οποία τοποθετεί στα 1,25 ευρώ
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Νέες τιμές στόχοι για τράπεζες από Eurobank Equities λόγω Ουκρανίας

Τις τιμές στόχους για την Alpha Bank και την Τρ. Πειραιώς υποβαθμίζει η χρηματιστηριακή, αμετάβλητη η τιμή για την Εθνική. Δεν αλλάζει, πάντως, σε σημαντικό βαθμό η επενδυτική θέση για τις τραπεζικές μετοχές.