ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Τράπεζες και Coca Cola κρατούν στο «συν» τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ

Η χρηματιστηριακή αγορά καταγράφει οριακά κέρδη στην προσπάθεια να καλύψει το χαμένο έδαφος των τελευταίων δυο εβδομάδων εν μέσω πιέσεων που ασκούν τα διεθνή χρηματιστήρια. Στήριγμα οι τραπεζικές μετοχές και η Coca Cola HBC.

Αντιστροφή σκηνικού στην χρηματιστηριακή αγορά που κινείται σε στενό εύρος διακυμάνσεων και με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα για ακόμη μια συνεδρίαση. Με την εικόνα στις διεθνείς αγορές να έχει βελτιωθεί αλλά να παραμένει αρνητική, το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει οριακά κέρδη πέριξ στα επίπεδα των 900 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης στις 13:40, διαμορφώνεται στις 898,58 μονάδες σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,03%, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 893,90 μονάδες (-0,49%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 13,09 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές σταθμίζουν το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον αν και δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση μπορεί να έχει υψηλή μεταδοτικότητα, κάτι που θα υποχρέωνε τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα η εικόνα της δραστηριότητας στο Χρηματιστήριο παραμένει υποτονική μην αφήνοντας πολλά περιθώρια αισιοδοξίας πως θα «ζωντανέψει» η αγορά μέχρι το τέλος του έτους, καθώς είναι εμφανής η απουσία των ξένων επενδυτών, και η καθημερινή αξία των συναλλαγών παραμένει κολλημένη σε επίπεδα γύρω από τα 50 εκατ. ευρώ σε πτωτικές αλλά και σε ανοδικές συνεδριάσεις. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,04%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,18%. Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει η άνοδος της Coca Cola HBC κατά 0,94% και του τίτλου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με κέρδη 2,09%. Άνοδος 1,18% για τον τίτλο της Ελλάκτωρ ενώ η ΤΙΤΑΝ και η Viohalco ενισχύονται κατά 0,44%. Σε αρνητικό έδαφος τα βαριά χαρτιά του ταμπλό με την μετοχή του ΟΤΕ να υποχωρεί κατά 0,16%, της ΔΕΗ 0,10% και της Jumbo 1,08%. Απώλειες 0,90% για την Lamda Development και 0,72% για την Mytilineos.

Ανακάμπτει το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει μικρά κέρδη 0,28% και την μετοχή της Εθνικής να ενισχύεται κατά 0,42%. Κέρδη 0,30% για την μετοχή της Τρ. Πειραιώς και 0,22% για την Eurobank ενώ η Alpha κερδίζει 0,18%.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+0,56%) και των Κατασκευών (+0,54%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (-0,91%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-0,89%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Εθνική και η Alpha Bank με 420.293 και 344.725 μετοχές αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΠΑΠ με 2,183 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 1,196 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Q&R +4,24% και Attica Bank+4,17%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Νάκας -4,72% και ΑΝΕΚ -3,75%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο κοντά στο υψηλό ημέρας στο ΧΑ με ώθηση από τις τράπεζες

Ανοδική αντίδραση με κέρδη 1% στη σημερινή συνεδρίαση, μειώθηκαν σε 0,80% οι απώλειες της εβδομάδας. Ισχυρή παρουσία από τις τράπεζες με άνοδο 4,17%, ανοδικά και η Coca Cola HBC, ενώ υποχώρησε σημαντικά η μετοχή του ΟΤΕ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Υποτονική αντίδραση στο Χρηματιστήριο, «τρέχουν» οι μετοχές στην Ευρώπη

Άνοδος έως 2% στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ δεν ξεπερνούν το 1% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη. Ο τραπεζικός κλάδος και η Coca Cola HBC υποστηρίζουν τον Δείκτη, ενώ πιέζεται από την πτώση ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Εισαγόμενο κύμα ρευστοποιήσεων στο ΧΑ, διασώθηκαν οι 850 μονάδες

Η εντυπωσιακή άνοδος της μετοχής του ΟΤΕ κατά 6% συγκράτησε την πτώση του Γενικού Δείκτη, ενώ έκλεισαν με απώλειες 98 μετοχές και έχασε πάνω από 4% ο τραπεζικός δείκτης. Ανησυχία στις αγορές για στασιμοπληθωρισμό.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Επιθετικές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο: «Βουτιά» τραπεζών, αντίσταση ΟΤΕ

Διεθνής στροφή προς την ασφάλεια των μετρητών και των κρατικών ομολόγων, εν μέσω φόβων για πληθωρισμό και οικονομική επιβράδυνση. Πάνω από 5% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη, αντίθετα στο ρεύμα ο ΟΤΕ με κέρδη 3%.