ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Turkey, Tourkia, Krisi, Crisis, Oikonomia, Economy, Lira
Φωτο: Shutterstock

«Ανώμαλη» προσγείωση για την τουρκική λίρα μετά την υποβάθμιση από S&P

Νέο sell off για το τουρκικό νόμισμα, μετά την υποβάθμιση των προοπτικών της τουρκικής οικονομίας από έναν ακόμη οίκο, αλλά και πρόβλεψη για νέα μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Η νέα υποβάθμιση των προοπτικών για την τουρκική οικονομία από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, σε «αρνητικές» από «σταθερές» πριν ήταν μία από τις τελευταίες σταγόνες για το τουρκικό νόμισμα, το οποίο διολισθαίνει σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό, ξεπερνώντας και το φράγμα των 14 λιρών ανά δολάριο και θέτοντας όλο και πιο κοντά το ξέσπασμα συναλλαγματικής κρίσης στη χώρα και πιθανής εξ ανάγκης προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). 

Το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί άνω του 2% έναντι του δολαρίου, με το ενδοσυνεδριακό χαμηλότερου να φθάνει στις 9:33 ώρα Ελλάδας στα 14,4640 λίρες ανά δολάριο, «πετυχαίνοντας» αυτό το πολύ δυσάρεστο επίπεδο πολύ νωρίτερα απ' ότι είχαν εκτιμήσει οι αναλυτές, οι οποίοι τοποθετούσαν τη διολίσθηση σε αυτό το επίπεδο εντός του 2022. 

Υπενθυμίζεται ότι οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι υποβάθμισε - από σταθερή σε αρνητική - την προοπτική του αξιόχρεου του δημοσίου της Τουρκίας, επικαλούμενος πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες.

Προς το παρόν, ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα Β+ («πολύ κερδοσκοπική» τοποθέτηση). Ωστόσο γενικά, η αναθεώρηση της προοπτικής προς το χειρότερο αναγγέλλει την προσεχή υποβάθμιση της αξιολόγησης μεσοπρόθεσμα.

«Μπορεί να υποβαθμίσουμε την αξιολόγησή μας εάν η οικονομική πολιτική της Τουρκίας υπονομεύσει περαιτέρω τη συναλλαγματική ισοτιμία της (σ.σ. νέας τουρκικής) λίρας και επιδεινώνει τις προοπτικές του πληθωρισμού, αυξάνοντας το ρίσκο για το τραπεζικό σύστημα με επιπτώσεις στο χρέος του δημοσίου», εξήγησε ο S&P με ενημερωτικό δελτίο του.

Αυτό «μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, εάν οι πολίτες της χώρας ‘δολαριοποιήσουν’ σε μεγάλο βαθμό τα εισοδήματά τους ή τα αποσύρουν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή εάν η πρόσβαση των (τουρκικών) τραπεζών σε διεθνείς χρηματοδοτήσεις επιδεινωθεί», διευκρίνισε ο οίκος αξιολόγησης.

Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 30% έναντι του δολαρίου από τα τέλη Οκτωβρίου έως και σήμερα, με μοναδική αιτία τη διατηρήση της παράλογης πολιτικής μείωσης επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και μάλιστα σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός «τρέχει» με διψήφιο ποσοστό. Παρά, όμως, αυτήν την πορεία οι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσου σε μία νέα μείωση επιτοκίων στη συνεδριασή της κατά την τρέχουσα εβδομάδα, υπακούοντας πλήρως στις «οδηγίες» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει να κατηγορεί «ξένες δυνάμεις που επιβουλεύονται την τουρκική οικονομία» και να αποδίδει αποκλειστικά σε αυτές τις συνεχιζόμενες «βουτιές» του τουρκικού νομίσματος. 

Η ημερήσια πορεία του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Νέες μεγάλες πιέσεις για την τουρκική λίρα με πτώση που άγγιξε το 8%

Η ισοτιμία με το δολάριο έφθασε έως και τις 11,61 λίρες, ενώ με το ευρώ έως και τις 13,23 λίρες, με την «έκρηξη» της προηγούμενης εβδομάδας να οφείλεται, αποκλειστικά, στην παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
Turkey, Tourkia, Krisi, Crisis, Oikonomia, Economy, Lira
ΑΓΟΡΕΣ

Σε πορεία αποσταθεροποίησης η Τουρκία, ελεύθερη πτώση στο Χρηματιστήριο

Προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης στο τουρκικό Χρηματιστήριο μετά τη βουτιά κατά σχεδόν 9%, με τη λίρα σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι δολαρίου και ευρώ και εκκλήσεις στην κυβέρνηση για λήψη μέτρων.