ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Χρηματιστήριο: Το ελπιδοφόρο ξεκίνημα και το ρίσκο διόρθωσης των ξένων αγορών

Σημάδια αφύπνισης στις τραπεζικές μετοχές, δυναμικό ξεκίνημα και το 2022 για την πληροφορική. Οι προσδοκίες για τη συνέχεια και το φάσμα μιας διόρθωσης στις αγορές του εξωτερικού. Τι εκτιμούν οι αναλυτές.

Αν και η πρώτη εβδομάδα του 2022 ήταν «αδύνατη» συναλλακτικά, άρα δεν ενδείκνυται για ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τη μεσοπρόθεσμη ανθεκτικότητα της κίνησης στο Χρηματιστήριο, η αλήθεια είναι ότι η αγορά έχει ξεκινήσει ελπιδοφόρα τη νέα χρονιά, τηρουμένων των αναλογιών.

Με τον κλάδο της πληροφορικής να είναι στην αιχμή του ενδιαφέροντος, έχοντας ήδη αποδόσεις έως και 13,64% τη νέα χρονιά, η αγορά – ξέχωρα από την εικόνα του Γενικού Δείκτη – δείχνει πως θα «ποντάρει» και φέτος στις μετοχές και στους κλάδους που έχουν story.

Ένα άλλο, εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο που καταγράφεται στις τελευταίες συνεδριάσεις, είναι η αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου, που ειδικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής ανέβασε κατακόρυφα όγκους και τζίρους, καταγράφοντας κέρδη έως και 3,43%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ευνοήθηκε από την αργία της περασμένης Πέμπτης, καθώς απέφυγε μια συνεδρίαση όπου σύσσωμοι οι διεθνείς δείκτες καταποντίστηκαν, ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι έδειξε ανθεκτικότητα και στη συνεδρίαση της Παρασκευής, σε μια ημέρα νέας πτώσης για τους ξένους δείκτες.

Ωστόσο, η κατάσταση στις ξένες αγορές και ο κίνδυνος μιας διόρθωσης με αφορμή την αύξηση των επιτοκίων και την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης αποτελούν βασική εστία ανησυχίας για την εγχώρια αγορά. Μια γενικότερη διορθωτική κίνηση των διεθνών αγορών δύσκολα θα άφηνε ανεπηρέαστο το ΧΑ παρά το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία η εγχώρια αγορά υποαποδίδει.

Και μόνο ότι η αγορά, μετά τη μεγάλη πτώση των διεθνών δεικτών την Πέμπτη αλλά και τη νέα πτώση την Παρασκευή κατάφερε να βγάλει άμυνες, είναι αν μη τι άλλο αξιοσημείωτο. Μένει να δούμε αν αυτό θα έχει και συνέχεια ή αν είναι καθαρά συγκυριακό, λόγω της επαναδραστηριοποίησης κάποιων ισχυρών. Η επάνοδος κάποιων ισχυρών χαρτοφυλακίων, με αιχμή τις τράπεζες, φάνηκε ξεκάθαρα στη συνεδρίαση της Παρασκευής όπου η αξία συναλλαγών υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας στα 71,84 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο μέσος τζίρος της εβδομάδας ήταν μόλις 36 εκατ. ευρώ

Από τα 71,84 εκατ. ευρώ του τζίρου, τα 29,11 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες, που έκαναν μια από τις πέντε υψηλότερες συναλλαγές του τελευταίου τριμήνου.

Το Χ.Α. έχει συμπληρώσει εννέα θετικά κλεισίματα στις δώδεκα τελευταίες συνεδριάσεις από τις 20 Δεκεμβρίου, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 3,37%, τον FTSE 25 +3,81%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 7,03%. Μάλιστα, την Παρασκευή κράτησε για 3η συνεχή συνεδρίαση το όριο των 905 μονάδων που θεωρείται κρίσιμο από τεχνικής πλευράς.

Ζητούμενο φυσικά είναι η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες, ενώ αν «θωρακιστεί» η περιοχή των 900-910 μονάδων, τότε η αγορά μπορεί να κάνει προσπάθεια για τα προηγούμενα υψηλά και τις 930 μονάδες. Βεβαίως, τα πάντα θα κριθούν από το διεθνές momentum, καθώς αν συνεχιστεί η διόρθωση των ξένων δεικτών, σε καμιά περίπτωση το Χ.Α. δεν μπορεί να κινηθεί κόντρα.

Οδηγός αυτής της κίνησης είναι ο τραπεζικός δείκτης που την Παρασκευή έκλεισε με άνοδο 2,45% στις 596,08 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως το υψηλό των 600,56 μονάδων (+3,22%), προσεγγίζοντας αυτό το όριο για πρώτη φορά από τις 23 Νοεμβρίου 2021.

Έτσι, η πρώτη εβδομάδα του 2022 ήταν θετική με το Γ.Δ. να καταγράφει άνοδο 1,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,68%. Σε ότι αφορά τις τράπεζες, ο κλάδος δείχνει να ευνοείται από μια πιθανή αύξηση επιτοκίων που θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα για την «επιστροφή» του κλάδου, ενώ ευρύτερα το 2022 φαίνεται πως θα είναι κομβικό έτος για την επάνοδο του κλάδου σε όλα τα επίπεδα.

Την Παρασκευή ξεχώρισε η Εθνική με άνοδο 3,43%, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 2,52%, η Eurobank +2,40% και η Πειραιώς +0,69%.

Ο κλάδος της πληροφορικής και οι αναλυτές

Όπως προαναφέρθηκε, ο κλάδος της πληροφορικής με το… καλημέρα στο 2022 δείχνει ότι θα είναι εκ των πρωταγωνιστών και αυτό το έτος. Θυμίζουμε ότι ο κλάδος έδωσε αποδόσεις έως 355% το 2021. Η μετοχή της Byte Computer έκλεισε με άνοδο 13,54% την πρώτη εβδομάδα του 2022, η Quality & Reliability ενισχύθηκε κατά 13%, η Ίλυδα κέρδισε 8,30%, η Entersoft +7,27%, η Logismos +4,67%, η Profile +4,33% και η Space Hellas +4%.

Όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης ο κλάδος της πληροφορικής έχει δώσει «αστρονομικά κέρδη τα τελευταία δύο έτη καθώς έχει επιδείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα ο κλάδος έχει να εισπράξει τη μερίδα του λέοντος από έργα που προέρχονται από επιδοτήσεις τόσο στον Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα τα επόμενα χρόνια.

Ένας ακόμα λόγος είναι ότι στον κλάδο υπήρχαν πολύ μικρές τοποθετήσεις από Θεσμικούς και Ιδιώτες, με αποτέλεσμα οι όποιες εισροές να σηκώνουν εύκολα τις αποτιμήσεις με μία προσφορά σε πολύ χαμηλά επίπεδα».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, «μετά την πληροφορική που συνεχίζει το πάρτι με φόρα από την προηγούμενη χρονιά, μπαίνει και ο τραπεζικός στην κίνηση δίνοντας και αγοραστικό σήμα και πιάνοντας και 3,68% απόδοση από αρχές έτους».

Ο ίδιος σημειώνει πως «καλώς ή κακώς, όπως είναι στημένη η Χρηματιστηριακή Αγορά, ο Τραπεζικός κλάδος είναι ο μεγάλος καταλύτης τόσο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, όσο και για το άνοιγμα της “κάνουλας” του δανεισμού, που η Οικονομία έχει ξεχάσει τα τελευταία χρόνια».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα του κλάδου, ο CEO της Fast Finance επισημαίνει πως «η περιοχή των 586 μονάδων γίνεται κοντινή στήριξη με τις 576 μονάδες κύρια, ενώ το stop στην παρούσα φάση εντοπίζεται στις 545 μονάδες. Αντιθέτως, οι 607 μονάδες είναι ο πρώτος στόχος με επόμενο τις 629 μονάδες. Η Eurobank συνεχίζει να έχει την καλύτερη εικόνα και το 2022 με απόδοση 7,13%», τονίζει ο κ. Ζαχαράκης.

Τέλος, από τη δική του πλευρά, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρος Τσούρτη, τονίζει πως «η μακροπρόθεσμη τάση του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 872 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 872 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κόντρα στο διεθνές ρεύμα κινείται το ΧΑ, ράλι +20,88% για τις τράπεζες

Επιχειρηματικές συμφωνίες, κινητικότητα στα έργα, προσδοκίες για το Ταμείο Ανάκαμψης και την επενδυτική βαθμίδα και νέες προοπτικές για τις τράπεζες φέρνουν τον Γενικό Δείκτη σε άνοδο 5,78% από την αρχή του έτους, ενώ υποχωρούν οι δείκτες σε Ευρώπη και Wall Street.
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ράλι στο Χρηματιστήριο με μεγάλες εισροές σε Alpha, Εθνική

Ξένοι επενδυτές «ποντάρουν» στο σχέδιο μετασχηματισμού της Alpha, άνοδος 18% με τζίρο 315 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. «Αφύπνιση» για τη μετοχή της Εθνικής με κέρδη 16% και προσδοκίες για είσοδο στον δείκτη MSCI.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί άρχισαν να ανεβάζουν στροφές οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Κόντρα στον Γ. Δείκτη κινήθηκε χθες ο τραπεζικός, κλείνοντας με άνοδο 0,68% και με πολύ αυξημένες συναλλαγές. Γιατί «ποντάρουν» σε ευχάριστες εκπλήξεις από τα αποτελέσματα γ' τριμήνου οι επενδυτές.
ΑΓΟΡΕΣ

Κλονίζει το ΧΑ η διεθνής αναταραχή αλλά εξακολουθεί να υπεραποδίδει

Πόσο έχουν χάσει οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τον Μάιο. Στις πρώτες θέσεις της πτώσης πέρασαν οι τράπεζες. Ευ. Χαρατσής (Beta): Μικρότερες οι απώλειες από τους διεθνείς δείκτης, τρεις παράγοντες διαφοροποιούν το ελληνικό χρηματιστήριο.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διεθνής ανησυχία στις αγορές μετά τη μεγάλη «βουτιά» στη Wall Street

Κλιμακώνονται οι φόβοι για βαριά πλήγματα στην εταιρική κερδοφορία από πληθωρισμό, οικονομική επιβράδυνση, αυξήσεις επιτοκίων. Δύσκολη συνεδρίαση για το ΧΑ, που δεν έχει καταφέρει να βρει βηματισμό ανόδου.