bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Χρηματιστήριο: Το ελπιδοφόρο ξεκίνημα και το ρίσκο διόρθωσης των ξένων αγορών

Σημάδια αφύπνισης στις τραπεζικές μετοχές, δυναμικό ξεκίνημα και το 2022 για την πληροφορική. Οι προσδοκίες για τη συνέχεια και το φάσμα μιας διόρθωσης στις αγορές του εξωτερικού. Τι εκτιμούν οι αναλυτές.

Αν και η πρώτη εβδομάδα του 2022 ήταν «αδύνατη» συναλλακτικά, άρα δεν ενδείκνυται για ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τη μεσοπρόθεσμη ανθεκτικότητα της κίνησης στο Χρηματιστήριο, η αλήθεια είναι ότι η αγορά έχει ξεκινήσει ελπιδοφόρα τη νέα χρονιά, τηρουμένων των αναλογιών.

Με τον κλάδο της πληροφορικής να είναι στην αιχμή του ενδιαφέροντος, έχοντας ήδη αποδόσεις έως και 13,64% τη νέα χρονιά, η αγορά – ξέχωρα από την εικόνα του Γενικού Δείκτη – δείχνει πως θα «ποντάρει» και φέτος στις μετοχές και στους κλάδους που έχουν story.

Ένα άλλο, εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο που καταγράφεται στις τελευταίες συνεδριάσεις, είναι η αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου, που ειδικά στη συνεδρίαση της Παρασκευής ανέβασε κατακόρυφα όγκους και τζίρους, καταγράφοντας κέρδη έως και 3,43%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ευνοήθηκε από την αργία της περασμένης Πέμπτης, καθώς απέφυγε μια συνεδρίαση όπου σύσσωμοι οι διεθνείς δείκτες καταποντίστηκαν, ενώ το αξιοσημείωτο είναι ότι έδειξε ανθεκτικότητα και στη συνεδρίαση της Παρασκευής, σε μια ημέρα νέας πτώσης για τους ξένους δείκτες.

Ωστόσο, η κατάσταση στις ξένες αγορές και ο κίνδυνος μιας διόρθωσης με αφορμή την αύξηση των επιτοκίων και την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης αποτελούν βασική εστία ανησυχίας για την εγχώρια αγορά. Μια γενικότερη διορθωτική κίνηση των διεθνών αγορών δύσκολα θα άφηνε ανεπηρέαστο το ΧΑ παρά το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία η εγχώρια αγορά υποαποδίδει.

Και μόνο ότι η αγορά, μετά τη μεγάλη πτώση των διεθνών δεικτών την Πέμπτη αλλά και τη νέα πτώση την Παρασκευή κατάφερε να βγάλει άμυνες, είναι αν μη τι άλλο αξιοσημείωτο. Μένει να δούμε αν αυτό θα έχει και συνέχεια ή αν είναι καθαρά συγκυριακό, λόγω της επαναδραστηριοποίησης κάποιων ισχυρών. Η επάνοδος κάποιων ισχυρών χαρτοφυλακίων, με αιχμή τις τράπεζες, φάνηκε ξεκάθαρα στη συνεδρίαση της Παρασκευής όπου η αξία συναλλαγών υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας στα 71,84 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο μέσος τζίρος της εβδομάδας ήταν μόλις 36 εκατ. ευρώ

Από τα 71,84 εκατ. ευρώ του τζίρου, τα 29,11 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες, που έκαναν μια από τις πέντε υψηλότερες συναλλαγές του τελευταίου τριμήνου.

Το Χ.Α. έχει συμπληρώσει εννέα θετικά κλεισίματα στις δώδεκα τελευταίες συνεδριάσεις από τις 20 Δεκεμβρίου, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 3,37%, τον FTSE 25 +3,81%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 7,03%. Μάλιστα, την Παρασκευή κράτησε για 3η συνεχή συνεδρίαση το όριο των 905 μονάδων που θεωρείται κρίσιμο από τεχνικής πλευράς.

Ζητούμενο φυσικά είναι η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες, ενώ αν «θωρακιστεί» η περιοχή των 900-910 μονάδων, τότε η αγορά μπορεί να κάνει προσπάθεια για τα προηγούμενα υψηλά και τις 930 μονάδες. Βεβαίως, τα πάντα θα κριθούν από το διεθνές momentum, καθώς αν συνεχιστεί η διόρθωση των ξένων δεικτών, σε καμιά περίπτωση το Χ.Α. δεν μπορεί να κινηθεί κόντρα.

Οδηγός αυτής της κίνησης είναι ο τραπεζικός δείκτης που την Παρασκευή έκλεισε με άνοδο 2,45% στις 596,08 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως το υψηλό των 600,56 μονάδων (+3,22%), προσεγγίζοντας αυτό το όριο για πρώτη φορά από τις 23 Νοεμβρίου 2021.

Έτσι, η πρώτη εβδομάδα του 2022 ήταν θετική με το Γ.Δ. να καταγράφει άνοδο 1,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,68%. Σε ότι αφορά τις τράπεζες, ο κλάδος δείχνει να ευνοείται από μια πιθανή αύξηση επιτοκίων που θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα για την «επιστροφή» του κλάδου, ενώ ευρύτερα το 2022 φαίνεται πως θα είναι κομβικό έτος για την επάνοδο του κλάδου σε όλα τα επίπεδα.

Την Παρασκευή ξεχώρισε η Εθνική με άνοδο 3,43%, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 2,52%, η Eurobank +2,40% και η Πειραιώς +0,69%.

Ο κλάδος της πληροφορικής και οι αναλυτές

Όπως προαναφέρθηκε, ο κλάδος της πληροφορικής με το… καλημέρα στο 2022 δείχνει ότι θα είναι εκ των πρωταγωνιστών και αυτό το έτος. Θυμίζουμε ότι ο κλάδος έδωσε αποδόσεις έως 355% το 2021. Η μετοχή της Byte Computer έκλεισε με άνοδο 13,54% την πρώτη εβδομάδα του 2022, η Quality & Reliability ενισχύθηκε κατά 13%, η Ίλυδα κέρδισε 8,30%, η Entersoft +7,27%, η Logismos +4,67%, η Profile +4,33% και η Space Hellas +4%.

Όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης ο κλάδος της πληροφορικής έχει δώσει «αστρονομικά κέρδη τα τελευταία δύο έτη καθώς έχει επιδείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενώ παράλληλα ο κλάδος έχει να εισπράξει τη μερίδα του λέοντος από έργα που προέρχονται από επιδοτήσεις τόσο στον Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα τα επόμενα χρόνια.

Ένας ακόμα λόγος είναι ότι στον κλάδο υπήρχαν πολύ μικρές τοποθετήσεις από Θεσμικούς και Ιδιώτες, με αποτέλεσμα οι όποιες εισροές να σηκώνουν εύκολα τις αποτιμήσεις με μία προσφορά σε πολύ χαμηλά επίπεδα».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, «μετά την πληροφορική που συνεχίζει το πάρτι με φόρα από την προηγούμενη χρονιά, μπαίνει και ο τραπεζικός στην κίνηση δίνοντας και αγοραστικό σήμα και πιάνοντας και 3,68% απόδοση από αρχές έτους».

Ο ίδιος σημειώνει πως «καλώς ή κακώς, όπως είναι στημένη η Χρηματιστηριακή Αγορά, ο Τραπεζικός κλάδος είναι ο μεγάλος καταλύτης τόσο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, όσο και για το άνοιγμα της “κάνουλας” του δανεισμού, που η Οικονομία έχει ξεχάσει τα τελευταία χρόνια».

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα του κλάδου, ο CEO της Fast Finance επισημαίνει πως «η περιοχή των 586 μονάδων γίνεται κοντινή στήριξη με τις 576 μονάδες κύρια, ενώ το stop στην παρούσα φάση εντοπίζεται στις 545 μονάδες. Αντιθέτως, οι 607 μονάδες είναι ο πρώτος στόχος με επόμενο τις 629 μονάδες. Η Eurobank συνεχίζει να έχει την καλύτερη εικόνα και το 2022 με απόδοση 7,13%», τονίζει ο κ. Ζαχαράκης.

Τέλος, από τη δική του πλευρά, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρος Τσούρτη, τονίζει πως «η μακροπρόθεσμη τάση του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 872 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 872 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 910 και 920 μονάδες».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική ορμή στο χρηματιστήριο, «βλέπει» και τις 1.500 μονάδες

Αναβάθμιση από S&P, επιχειρηματικά deals και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών. Κέρδη 4,45% για τον Γενικό Δείκτη, 7,57% για τον τραπεζικό και αύξηση των συναλλαγών.
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοίγει ο δρόμος για τις 1.500 μονάδες, σε υψηλά 13 ετών το χρηματιστήριο

Καταγράφοντας κέρδη 3,96% το τελευταίο διήμερο και +6,67% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις της αντίδρασης, ο Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών χθες, αλλάζοντας τα δεδομένα και βάζοντας πλώρη για τις 1.500 μονάδες.
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμικό ριμπάουντ στο χρηματιστήριο με τις τράπεζες πάλι στο τιμόνι

Έχοντας διορθώσει αρκετά, το Χ.Α. το τελευταίο διήμερο παρουσιάζει εικόνα τεχνικού απεγκλωβισμού και αντιδρά με δυναμική άνοδο με τις τράπεζες να έχουν τεθεί πάλι επικεφαλής. Ζητούμενο να «δέσουν» οι 1.420 μονάδες.
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς ήλθε η «αιχμηρή» διόρθωση στο ΧΑ, τι εκτιμούν τώρα οι χρηματιστές

Η επάνοδος του πολιτικού ρίσκου και η διεθνής πτώση έφεραν τη χθεσινή «βουτιά». Αποδίδεται περισσότερο σε απουσία αγοραστών, παρά σε πανικό πωλητών. Τι λένε στο BD Ν. Χρυσοχοΐδης και Λ. Παπακωνσταντίνου.