ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Συνέχεια στην πτωτική πορεία των ομολόγων λόγω Fed αναμένει η EBury

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην έκθεση πληθωρισμού του Δεκεμβρίου των ΗΠΑ, που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη, με το κλίμα στην αγορά ομολόγων να είναι εύθραυστο.

Οι πιο δραματικές κινήσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν στις αγορές σταθερού εισοδήματος, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο κ.  Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury.

Τα ομόλογα συνεχίζουν να καταρρέουν, καθώς η Fed απομακρύνεται και κανείς άλλος δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να τα αγοράσει. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι πόσο λίγα επωφελήθηκε το δολάριο από την άνοδο τόσο σε ονομαστικές όσο και σε πραγματικές αποδόσεις, γεγονός που άφησε το 10ετές ομόλογο του Υπουργείου Οικονομικών να φλερτάρει με υψηλό δύο ετών κοντά στο 1,8%. Το ευρώ διατηρήθηκε εξαιρετικά καλά, ολοκληρώνοντας σταθερά την εβδομάδα έναντι του δολαρίου, ενώ η στερλίνα κατάφερε πραγματικά να ξεφύγει ξανά και να τερματίσει στην κορυφή της κατάταξης των νομισμάτων G10. Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών κινήθηκαν σε μικτό πεδίο, αλλά, και πάλι, οι κινήσεις δεν ήταν δραματικές λαμβάνοντας υπόψη την αναταραχή στην αγορά ομολόγων. 

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην έκθεση πληθωρισμού του Δεκεμβρίου των ΗΠΑ, που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη. Θα εκδοθούν επίσης οι εκθέσεις για τον πληθωρισμό για ορισμένα νομίσματα αναδυόμενων αγορών, οπότε κάθε ένδειξη ότι ο πληθωρισμός κορυφώνεται θα μπορούσε να είναι καταλύτης για ένα ράλι. Ωστόσο, το κλίμα στην αγορά ομολόγων είναι εύθραυστο μετά το βάναυσο ξεπούλημα της περασμένης εβδομάδας και μια ακόμη ανοδική έκπληξη στον πληθωρισμό των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποβεί σε δοκιμασία. Εάν συνέβαινε, ένα άτακτο ξεπούλημα ομολόγων θα ήταν υποστηρικτικό για το δολάριο ΗΠΑ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Στερλίνα

Σε μια αργή, μετα-χριστουγεννιάτικη εβδομάδα, η στερλίνα ξεπέρασε όλους τους μεγάλους ανταγωνιστές της, συνεχίζοντας να ανταλλάσσεται, έχοντας ώθηση από τη δυναμική της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας να ηγηθεί των τριών μεγάλων κεντρικών τραπεζών στην αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Αυτή η εβδομάδα έχει επίσης λίγες μακροοικονομικές ειδήσεις. Ωστόσο, η ομιλία του Αναπληρωτή Κυβερνήτη Ben Broadbent τη Δευτέρα φαίνεται να προσθέσει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις προσδοκίες του MPC για μελλοντικές αυξήσεις, κυρίως επειδή θεωρείται γενικά ως ενδιάμεσος στο φάσμα συντηρητικής – επιθετικής (dovish – hawkish) ρητορικής. Συνεχίζουμε να βλέπουμε περιθώρια για υπεραπόδοση της στερλίνας στο πίσω μέρος της οικονομικής αποτίμησης και μιας σχετικά επιθετικής κεντρικής τράπεζας.

Ευρώ

Άλλος ένας μήνας, άλλη μια ανοδική έκπληξη πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς, ο πληθωρισμός αυξήθηκε και πάλι φτάνοντας στο 5% και στο 2,6% στο δομικό πληθωρισμό (core inflation) , παρέχοντας περαιτέρω στοιχεία ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξαπλώνονται και στην Ευρωζώνη. Πιστεύουμε ότι η επόμενη μεγάλη αλλαγή στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι η αναγνώριση από μεριάς της ότι η αυστηροποίηση της πολιτικής της δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το 2023. Υπό αυτή την έννοια, η ομιλία του μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  Isabel Schnabel το Σαββατοκύριακο τόνισε τις πιθανές πληθωριστικές συνέπειες της στροφής προς την πράσινη ενέργεια, υποδηλώνοντας ότι μια επιθετική (hawkish) διαφωνία αρχίζει να αναπτύσσεται εντός του συμβουλίου της ΕΚΤ. Εφόσον και όταν η στροφή γίνει πιο εμφανής, αυτό θα μπορούσε να δώσει μια ισχυρή ώθηση για το κοινό νόμισμα.

Δολάριο ΗΠΑ 

Υπήρχαν ανάμεικτα μηνύματα από τα δύο κύρια στοιχεία της έκθεσης για την απασχόληση των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο: η έρευνα για τις εγκαταστάσεις (πιο ήπια) και η έρευνα των νοικοκυριών (πολύ πιο ισχυρή). Συνολικά, η έκθεση υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον κοντά σε έναν εύλογο ορισμό της πλήρους απασχόλησης και ότι η επέκταση της προσφοράς δεν θα είναι αρκετή για να μετριάσει τις πληθωριστικές πιέσεις βραχυπρόθεσμα. Οι προοπτικές για κάθε είδους δημοσιονομική σύσφιξη παραμένουν μακριά, κι αυτό απλώς προσθέτει στην πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αρχίσει νωρίτερα τη σύσφιξη της πολιτικής. Προς το παρόν, αναμένουμε μια πρώτη αύξηση τον Μάρτιο και πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα για τέσσερις αυξήσεις σε όλη τη διάρκεια του 2022. Και πάλι, η έκθεση για τον πληθωρισμό που θα εκδοθεί την Τετάρτη παραμένει βασικός άξονας για τους traders σε κάθε χρηματοπιστωτική αγορά. Οι προσδοκίες είναι για μια ακόμη αύξηση σε υψηλό πολλών δεκαετιών τόσο στους τίτλους όσο και στους βασικούς αριθμούς, και δεν βλέπουμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Πιέσεις στο δολάριο από τις επιθετικές κινήσεις ΕΚΤ και Fed

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα τεθεί στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ενώ αναμένονται και τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα παγκοσμίως.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Οι ανησυχίες για τις τράπεζες ρίχνουν τις αποδόσεις των ομολόγων

Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου επηρεάστηκαν από τη μία από τις τραπεζικές ανησυχίες και από την άλλη από το θετικό αντίκτυπο των μελλοντικά  χαμηλότερων επιτοκίων, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα σχεδόν αμετάβλητα
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Στραμμένο το ενδιαφέρον στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

Οι αγορές αναμένουν μια καθοδική μετατόπιση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε αύξηση 25 μονάδων βάσης, ενώ η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστούν να αυξήσουν κατά 50 μονάδες βάσης λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε πτωτικής τάσης στον πληθωρισμό.
Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων ενόψει αυξήσεων στα επιτόκια

Η απόδοση για το γερμανικό 10ετές έφθασε έως και το 1,9220%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ ισχυρά ανοδική κίνηση ακολούθησε και αυτή του ελληνικού 10ετούς που έφθασε έως και το 4,544%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το διάστημα 2017 – 2018.