ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Όλα τα μέτρα της ΕΚΤ για τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια και αγορές ομολόγων χωρίς ημερομηνία λήξης ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης κοντά στο 2%.

Όλα τα όπλα του οπλοστασίου της ενεργοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να τονώσει την ανάπτυξη και να επαναφέρει κοντά στο 2% τον πληθωρισμό της ευρωζώνης. Περισσότερο και από την ίδια τη διαμόρφωση των επιτοκίων σε μηδενικά/αρνητικά επίπεδα, ή την ενεργοποίηση νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων, αναλυτές εκτιμούν ότι είναι η σημαντική η δέσμευση της ΕΚΤ, για πρώτη φορά, να διατηρήσει τα μέτρα πολιτικής σε ισχύ επ' αόριστον, δηλαδή μέχρι να επιτύχει τους στόχους της.

Τα μέτρα για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, που περιλαμβάνουν τόσο την περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων όσο και την υλοποίηση νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, καταγράφει η Τράπεζα Πειραιώς στην Οικονομική Ανάλυση και Επενδυτική Στρατηγική.

  • Tο Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μείωσε κατά 10 μονάδες βάσης το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, ενώ διατήρησε αμετάβλητα τα λοιπά παρεμβατικά επιτόκια. Ειδικότερα, τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώνονται στο 0,00%, 0,25% και -0,50%, αντίστοιχα. Ωστόσο, εισαγάγει σύστημα δύο διαβαθμίσεων (0% & -0,50%) προκειμένου να μετριάσει την επίδραση του αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα.
  • Απάλειψε την αναφορά σχετικά με το ελάχιστο χρονικό σημείο που τα παρεμβατικά επιτόκια θα παρέμεναν στο τρέχον (ή και χαμηλότερο) επίπεδο.
  • Ανακοίνωσε την επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την 1η Νοεμβρίου με μηνιαίες αγορές τίτλων αξίας €20 δισ. Θα διατηρηθεί έως λίγο πριν την πρώτη αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ.
  • Επανέλαβε ότι η πολιτική επανεπένδυσης του κεφαλαίου των τίτλων που λήγουν και που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (ΑΡΡ) θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα μετά την πρώτη αύξηση στα βασικά της επιτόκια.
  • Ανακοίνωσε αλλαγές στους όρους της νέας σειράς στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (TLTRO-ΙΙΙ): α) η διάρκειά τους θα είναι 3 έτη (αντί 2), β) το επιτόκιό τους θα είναι το μέσο επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης που θα ισχύει κατά τη χρονική διάρκεια της εν λόγω πράξης (δηλ. χωρίς τις 10 επιπλέον μ.β.) και μπορεί να μειωθεί έως το μέσο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων εφόσον οι καθαρές χορηγήσεις του πιστωτικού ιδρύματος που χαρακτηρίζονται ως «επιλέξιμες» από την ΕΚΤ ξεπεράσουν ένα ορισμένο επίπεδο αναφοράς (benchmark) και γ) παρέχεται η δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής των TLTROs κάθε τρίμηνο μετά το πέρας 2 ετών από την έναρξή τους.
  • Το Δ.Σ. αναγνώρισε ότι η ανάπτυξη παραμένει «αδύναμη» για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι είχε εκτιμηθεί και υποστήριξε ότι η κατάσταση στο διεθνές εμπόριο σε διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας έχει πλήξει ιδίως το βιομηχανικό τομέα της Ευρωζώνης. Εκτιμά ότι από τους παράγοντες που δύνανται να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την ανάπτυξη εξακολουθούν να υπερτερούν αυτοί που μπορούν να την ωθήσουν προς τα κάτω (downside risks). Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, εκτιμά ότι αν και αυξήθηκε ο κίνδυνος ύφεσης στην οικονομία, παραμένει χαμηλός. Επίσης, ανέφερε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν με ευρεία πλειοψηφία, αν και στην περίπτωση του QE υπήρξε μικρότερη πλειοψηφία.
  • Η ΕΚΤ προχώρησε σε αξιοσημείωτη μείωση του εκτιμώμενου ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού το 2020.

Η επόμενη συνάντηση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική είναι προγραμματισμένη για τις 24/10/19. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Μπαζούκας» από την ΕΚΤ: Νέο QE και μείωση επιτοκίου

Οι αγορές ομολόγων αρχίζουν από τον Νοέμβριο και θα συνεχισθούν όσο κριθεί απαραίτητο. Ακόμη πιο χαμηλά το ήδη αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες. «Χλιαρή» αντίδραση των αγορών.
bonds_corp
ΑΓΟΡΕΣ

Ανάρπαστο το νέο 10ετές, «πυρετός» για κρατικούς τίτλους στην ευρωζώνη

Η μεγάλη ζήτηση από τους επενδυτές αναμένεται να συμπιέσει κοντά στο 1,50% το επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου. Ρεκόρ προσφορών και για το 10ετές της Ιρλανδίας, ενώ 78 δισ. «μάζεψε» το 20ετές της Ισπανίας.
ΑΓΟΡΕΣ

Στα όριά του το ράλι της μετοχής του ΟΤΕ εκτιμά η Eurobank Equities

Μετά την εφετινή ισχυρή άνοδο (+25%) η μετοχή διαπραγματεύεται στα ίδια επίπεδα με τους ανταγωνιστικούς ομίλους της Ευρώπης. Οριακή αύξηση της τιμής στόχου (στα 16 από 15,8 ευρώ) και υποβάθμιση σύστασης σε «διακράτηση».