ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
draghi_press_conference

Οι σκληρές αλήθειες του Ντράγκι για την Γερμανία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Όσο η Γερμανία αρνείται να χρησιμοποιήσει τον «πλούσιο» προϋπολογισμό της για να στηρίξει την οικονομία, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα που θίγουν τους Γερμανούς καταθέτες...

Αφού έκανε στη διάρκεια της θητείας του ό,τι χρειαζόταν για να σωθεί το ευρώ, ο Μάριο Ντράγκι αφήνει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λέγοντας ανοικτά στην Γερμανία τις μεγάλες αλήθειες που οι περισσότεροι στο Βερολίνο θα προτιμούσαν να μην ακούν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, αφού είχε κερδίσει τη «μάχη» στο συμβούλιο της ΕΚΤ για την έγκριση νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με ανοικτή ημερομηνία λήξης, παρά τις αντιδράσεις του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, Γιενς Βάιντμαν, ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε στη γερμανική πλευρά ότι ήλθε η ώρα να κάνουν ό,τι χρειάζεται τα κράτη με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς για να υποστηρίξουν την οικονομία και να αποφευχθεί μια ύφεση.

Ζήτησε, με άλλα λόγια, να σπάσουν οι Γερμανοί το δημοσιονομικό τους «ταμπού» και να διαθέσουν κονδύλια από τον πλεονασματικό προϋπολογισμό τους για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τονωθεί η οικονομία, τόνισε ο Ντράγκι, ζητώντας άλλη μια φορά από τους πολιτικούς, κυρίως στο Βερολίνο, να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Όμως, ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε, εκφράζοντας όχι την προσωπική του άποψη, αλλά την ομόφωνη θέση των κεντρικών τραπεζιτών του συμβουλίου, ότι, όσο οι κυβερνήσεις δεν παίζουν το ρόλο τους στην υποστήριξη της οικονομίας για την αποφυγή της ύφεσης, η ΕΚΤ θα είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει τα δικά της, νομισματικά μέτρα, όσο και αν αυτά προκαλούν αντιδράσεις στην Γερμανία, κυρίως επειδή θίγουν τις αποδόσεις που λαμβάνουν οι καταθέτες.

Σε όσους τυχόν υποστηρίξουν ότι ο Ντράγκι τάσσεται κατά της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του Συμφώνουν Σταθερότητας, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της νομισματικής ένωσης, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης απάντησε προκαταβολικά, διαβάζοντας τη σχετική απόφαση του συμβουλίου της ΕΚΤ, ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να τηρηθεί, αλλά να προσφέρουν «ενέσεις» στην οικονομία εκείνες οι κυβερνήσεις που έχουν δημοσιονομικά περιθώρια.

Το δομικό πρόβλημα

Εν ολίγοις, ο Ντράγκι θέτει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων και αναδεικνύει το δομικό πρόβλημα που έχει η νομισματική ένωση της Ευρώπης, το οποίο την καθιστά ευάλωτη στις πιέσεις μιας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί μετά την κρίση που άρχισε το 2008: η δυσκαμψία που έχει επιβάλει η Γερμανία, όσον αφορά τη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής για την υποστήριξη της ανάπτυξης, μεταφέρει υπερβολικά βάρη στη νομισματική πολιτική, οδηγεί σε στρεβλώσεις και ανισορροπίες και αδυνατίζει επικίνδυνα την άμυνα της οικονομίας της ευρωζώνης σε πιέσεις από το διεθνές περιβάλλον.

Αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προαναγγέλλοντας ένεση δισεκατομμυρίων στην οικονομία, αν υπάρξει κίνδυνος ύφεσης, θα συμπεράνει ότι ακόμη και στο Βερολίνο οι πολιτικοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να παραμένουν ανενεργά τα δημοσιονομικά εργαλεία και να μεταφέρεται όλο το βάρος για τη στήριξη της οικονομίας στη νομισματική πολιτική.

Δυστυχώς, όμως, οι Γερμανοί πολιτικοί, ειδικά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, έχουν παγιδευθεί από την ίδια τους τη ρητορική υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς αυτή μετουσιώθηκε πριν μερικά χρόνια στη γνωστή συνταγματική διάταξη περί απαγόρευσης των ελλειμμάτων. Έτσι, είναι πολύ μικρά τα περιθώρια, ως έχουν σήμερα τα πράγματα, για να αξιοποιηθούν κονδύλια του γερμανικού προϋπολογισμού για την τόνωση της ανάπτυξης, όσο κι αν λένε ότι οι κεϊνσιανοί οικονομολόγοι ότι είναι αδιανόητο μια κυβέρνηση που μπορεί να δανεισθεί με αρνητικά ή μηδενικά επιτόκια να μην το κάνει, για να στηρίξει την οικονομία και τη νομισματική ένωση σε μια δύσκολη συγκυρία.

Με τις σημερινές του δηλώσεις, όμως, ο Ντράγκι θέτει απλά, σε τελική ανάλυση, το δίλημμα προς την Γερμανία: αν δεν υποστηρίξει την οικονομία με δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή με μεταφορά κάποιων βαρών στους Γερμανούς φορολογούμενους, τότε θα συνεχίσουν να πληρώνουν το κόστος στήριξης της οικονομίας οι Γερμανοί καταθέτες, στους οποίους πηγαίνει μεγάλο μέρος του «λογαριασμού» των ανορθόδοξων μέτρων νομισματικής πολιτικής.

Οι αποφάσεις που χρειάζεται να ληφθούν από το Βερολίνο δεν είναι απλές, ούτε εύκολες. Όμως, αν δεν ληφθούν το συντομότερο, η ευρωζώνη θα είναι καταδικασμένη να αντιμετωπίζει τις οικονομικές κρίσεις χωρίς τα βασικά εργαλεία πολιτικής. Αργά ή γρήγορα, μια σοβαρή διεθνής οικονομική κρίση μπορεί και πάλι να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη του ευρώ...

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα Ντράγκι σε Γερμανία: Επιτέλους ξοδέψτε....

Την ανάγκη η Γερμανία αλλά και οι υπόλοιπες χώρες με μικρό Δημόσιο Χρέος, να προχωρήσουν σε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
ΑΓΟΡΕΣ

«Μπαζούκας» από την ΕΚΤ: Νέο QE και μείωση επιτοκίου

Οι αγορές ομολόγων αρχίζουν από τον Νοέμβριο και θα συνεχισθούν όσο κριθεί απαραίτητο. Ακόμη πιο χαμηλά το ήδη αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες. «Χλιαρή» αντίδραση των αγορών.
ING GROEP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα μετά την πανδημία σε αύξηση ανταγωνιστικότητας

Σημαντική βελτίωση της θέσης της στην ευρωζώνη έχει επιτύχει η Ελλάδα, ενώ χάνουν έδαφος η Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά, σύμφωνα με ανάλυση της ING. Πώς η Γερμανία γίνεται πάλι ο «μεγάλος ασθενής».
EXPRESS ANALYSIS

Διπλωματία σε ναρκοπέδιο, δεν αποχωρεί το Oruc Reis

Η στάση της Γερμανίας προστατεύει την Τουρκία από κυρώσεις και αποδυναμώνει τις ελληνικές θέσεις με την έλλειψη στήριξης της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Σιωπηρή αποδοχή της παραμονής του Oruc Reis ως τις 23 Αυγούστου.
EXPRESS ANALYSIS

Προς την ύφεση η ευρωζώνη χωρίς σχέδιο διάσωσης

Σε χαμηλό 6ετίας ο δείκτης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, στο χαμηλότερο σημείο από τις αρχές του 2015 ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης. Πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τα... Τάρταρα στην κορυφή της ευρωζώνης οι ελληνικές τράπεζες

Οι πέντε βασικοί δείκτες απόδοσης της ΕΚΤ κατατάσσουν τις ελληνικές τράπεζες στις κορυφαίες θέσεις της ευρωζώνης για το δ' τρίμηνο 2023, ενώ το 2019 βρίσκονταν στις χειρότερες. Το turnaround του κλάδου και η ανάγκη για βιώσιμη κερδοφορία.