ΓΔ: 869.09 1.13% Τζίρος: 49.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:38:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Sell off στις αγορές της Ευρώπης, βαριές οι απώλειες και στο XA

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων ο τεχνολογικός κλάδος, ενώ αυξάνονται οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα.

Αθρόες ρευστοποιήσεις καταγράφονται στις διεθνείς αγορές, οι οποίες συμπαρασύρουν στην ίδια πορεία και το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούνται με αρνητικό πρόσημο. 

Το sell στα χρηματιστήρια επικεντρώνεται στην υψηλή τεχνολογία, η οποία ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ανόδου κατά την τελευταία 2ετία, αλλά πλέον υπάρχει αρκετός προβληματισμός τόσο για το πόσο θα την πλήξει η αύξηση του κόστους δανεισμού που προετοιμάζει η Fed όσο και για την πορεία της κερδοφορίας της. 

Αφορμή για τα ερωτηματικά στάθηκε και η χθεσινή ανακοίνωση, μετά το κλείσιμο της Wall Street των αποτελεσμάτων της εταιρείας Netflix για το δ’ τρίμηνο, τα οποία δεν κατόρθωσαν να ευθυγραμμιστούν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για την αύξηση του αριθμού των συνδρομητών, ενώ παράλληλα η εταιρεία εμφανίστηκε πολύ συγκρατημένη αναφορικά με την κερδοφορία της το 2022. Αποτέλεσμα η μετοχή της στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street να βουλιάξει 19%. 

Ήδη ο τεχνολογικός Nasdaq έχει απώλειες από την αρχή της εβδομάδας που φθάνουν στο 5%, ενώ τα προθεσμιακά του συμβόλαια υποχωρούν 0,87%. 

Ένας ακόμη παράγοντας που ταλανίζει τα διεθνή χρηματιστήρια από την αρχή του 2022 δεν είναι άλλος από την εκπεφρασμένη πρόθεση της Fed να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων και να περιορίσει σημαντικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι η Fed θα πραγματοποιήσει την πρώτη αύξηση τον Μάρτιο, αλλά πλέον αυξάνονται οι αναλυτές που προβλέπουν ότι μπορεί να το πράξει και την επόμενη εβδομάδα, καθώς συνεδριάζει στις 25 και 26 Ιανουαρίου, με την αύξηση να τοποθετείται στις 25 μονάδες βάσης. 

Παρά το ότι η ΕΚΤ, όπως τόνισε και χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, δεν σκοπεύει να ακολουθήσει την ίδια πολιτική, με δεδομένο ότι η οικονομία της ευρωζώνης δεν ανακάμπτει με ανάλογη ταχύτητα με αυτήν των ΗΠΑ, αυτό δεν φαίνεται να καθησυχάζει τους επενδυτές ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παραμένει άνω του 5% και διατηρείται σε ιστορικό υψηλό. 

Αρνητική επίδραση έχει και η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την Ουκρανία, με τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν σήμερα στη Γενεύη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών να είναι κρίσιμες, αλλά και να προσφέρουν ελάχιστες ελπίδες ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός. 

Σε αυτό το κλίμα συνεχίζεται η βουτιά στην Ευρώπη με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 1,76%, με τον κλάδο πρώτων υλών να έχει απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ πτωτικά κινείται το σύνολο των κλαδικών δεικτών. Πτώση άνω του 2% για τον γερμανικό DAX, στο -1,82% ο γαλλικός CAC 40, ενώ 1,16% χαμηλότερα κινείται ο βρετανικός FTSE 100. Απώλειες 1,79% για τον ιταλικό FTSE MIB και 1,23% για τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35

Στο παραπάνω πλαίσιο είναι απόλυτα φυσιολογικό και η εγχώρια αγορά να μην αντέξει στις πιέσεις και να διευρύνει τις απώλειές της, με τον Γενικό Δείκτη στις 15:07 να υποχωρεί 1,05% στις 947,56 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 54,92 εκατ. ευρώ. Απώλειες 1,05% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και 0,68% για τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Δυναμικό ριμπάουντ σε ΧΑ και Ευρώπη, ισχυρά κέρδη για τραπεζικές μετοχές

Κέρδη 5,50% για τον τραπεζικό δείκτη στο ΧΑ, με ράλι ανόδου σχεδόν 7% για τον τίτλο της Eurobank. Άνω του 2% η ενίσχυση των ευρωπαϊκών δεικτών, με παράλληλη υποχώρηση της τιμής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστροφή αγοραστών στα χρηματιστήρια, δυναμικό rebound σε Ευρώπη και ΧΑ

Με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να μπαίνουν σε έδαφος bear market, οι επενδυτές βγήκαν για αγορές σε ελκυστικές τιμές. Άνοδος 3,2% για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600, κερδίζει 3,6% ο Γ. Δείκτης στην Αθήνα.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πιέσεις στα χρηματιστήρια και ράλι στην ενέργεια προκαλεί η Ρωσία

Στο «κόκκινο» το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γεν. Δείκτη χαμηλότερα από τις 940 μονάδες. Εκτίναξη τιμών ενέργειας, με το brent στο +3% και το φυσικό αέριο στο +7,7%.