ΓΔ: 1250.61 0.47% Τζίρος: 178.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Eurobank Equities: Τι θα δώσει ώθηση στο ΧΑ, οι έξι κορυφαίες επιλογές

Παρά τους διεθνείς κραδασμούς, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι ελληνικές μετοχές υποστηρίζονται από την ανάκαμψη της οικονομίας, τις χαμηλές αποτιμήσεις και την πρόοδο προς την επενδυτική βαθμίδα. Ποιες μετοχές προτείνει και γιατί.

Προοπτικές ανόδου για το ελληνικό χρηματιστήριο το 2022 βλέπει η Eurobank Equities, παρότι εκτιμά ότι θα υπάρξουν εισαγόμενες αναταράξεις λόγω της ανόδου των επιτοκίων και του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Τις θετικές προοπτικές των ελληνικών μετοχών υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, η ανάκαμψη της οικονομίας, η ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και οι ελκυστικές αποτιμήσεις.

Σε σημείωμα στρατηγικής ανάλυσης για το τρέχον έτος, η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι στις αγορές θα δούμε φέτος μια διελκυστίνδα, καθώς από τη μια οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν αβεβαιότητα, ενώ οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του ΧΑ είναι θετικές. Παρά τις χθεσινές, μαζικές ρευστοποιήσεις, η χρηματιστηριακή τονίζει ότι οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν την πρόθεση να αυξήσουν την έκθεση στην Ελλάδα, ξεκινώντας από χαμηλή βάση. Η ελληνική αγορά έχει ωφεληθεί από τη διεθνή στροφή σε μετοχές αξίας, όπως δείχνει η υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου, που έχει κέρδη 9% από την αρχή του έτους.

Για το 2022, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι υπάρχουν πέντε παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στο ΧΑ:

  1. Οι θετικές μακροοικονομικές προοπτικές, με προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης 4,5% - 5%, που θα φέρει διψήφιο πσοοστό αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) των εταιρειών εκτός τραπεζικού κλάδου.
  2. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα προσφέρει αναπτυξιακή ώθηση, βελτιώνοντας τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
  3. Οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές, καθώς για τις μετοχές εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα η σχέση επιχειρησιακής αξίας και EBITDA διαμορφώνεται στις 7 φορές και δεν απέχει από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 6% και θα μπορούσε να μειωθεί, ωθώντας υψηλότερα τις αποτιμήσεις. Σε σχετικούς όρους, οι μετοχές εκτός τραπεζών διαπραγματεύονται με έκπτωση 30% έναντι των συγκρίσιμων αγορών.
  4. Οι επενδυτές έχουν σχετικά χαμηλή έκθεση στις ελληνικές μετοχές, καθώς υπήρξαν εκροές της τάξεως του 1 δισ. ευρώ από τους ξένους επενδυτές την περίοδο 2018 - 2021.
  5. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης μέσα στους επόμενους 12 - 18 μήνες και αυτό θα βελτιώσει την αντίληψη των επενδυτών για τον κίνδυνο των ελληνικών μετοχών.

Για τις τράπεζες, η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι, μετά τη μεγάλη πρόοδο του 2021 στην εξυγίανση των ισολογισμών, το 2022 προτεραιότητα θα αποτελέσει η επιστροφή σε κερδοφορία, με τις προοπτικές να φαίνεται αρκετά θετικές, καθώς ο κλάδος λαμβάνει ώθηση από τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, την αναβάθμιση αξιολογήσεων, την επανάληψη των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη διεθνή στροφή σε μετοχές αξίας.

Με αυτά τα δεδομένα, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις του τραπεζικού κλάδου θα βελτιωθούν το 2022, ξεκινώντας από αρκετά χαμηλή βάση, καθώς η σχέση τιμής προς λογιστική αξία, με βάση τις προβλέψεις για τα μεγέθη του 2022, διαμορφώνεται σε 0,5 φορές.

Στις κορυφαίες επιλογές της Eurobank Equities προστίθεται η Fourlis, λαμβάνοντας υπόψη και την αποκρυστάλλωση αξίας με το διαχωρισμό της εταιρείας ακινήτων από την εταιρεία. Η χρηματιστηριακή συνιστά στους επενδυτές να έχουν έκθεση σε μετοχές μα υψηλή και διατηρήσιμη μερισματική απόδοση, όπως ο τίτλος του ΟΠΑΠ, μετοχές που δίνουν έκθεση στην πράσινη μετάβαση, όπως η ΔΕΗ και η Mytilineos, στις τραπεζικές μετοχές, αλλά και στις μετοχές που συνδέονται με την επανεκκίνηση της οικονομίας και τις προοπτικές ανάκαμψης (ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, Fourlis).

Όπως φαίνεται στον πίνακα, οι μετοχές που προτείνει η χρηματιστηριακή έχουν περιθώρια ανόδου, με βάση τις τιμές στόχους, που υπολογίζονται από 19% (Motor Oil) έως 65% (ΔΕΗ).

Οι έξι κορυφαίες επιλογές μετοχών από τη Eurobank Equities

top_picks_Eurobank

 

 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ