ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ανακάμπτει το ΧΑ μαζί με την Ευρώπη, πρώτη αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τον Γενικό Δείκτη, με πρωταγωνιστές, εκ νέου τις τραπεζικές μετοχές, ενώ με θετικό πρόσημο κινείται σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η αποχώρηση μέρους των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία, δίνει το έναυσμα για ανακάμψη στις διεθνείς αγορές και στο ΧΑ, καθώς αποτελεί μία πρώτη ένδειξη πιθανής αποκλιμάκωσης της έντασης και ίσως αποφυγής μία καταστροφικής πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών. 

Αποτέλεσμα οι επενδυτές να επιστρέφουν στις μετοχές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να εμφανίζει ισχυρή άνοδο και τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 1,14% στις 961,54 μονάδες, μετά τις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, οι οποίες πάντως ήταν λιγότερο επιθετικές σε σύγκριση με αυτές των ευρωπαϊκών αγορών και της Wall Street. Όλα δείχνουν ότι η εγχώρια αγορά κατορθώνει να ξεπεράσει, τουλάχιστον προς το παρόν, το πολεμικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στη χθεσινή συνεδρίαση και που ήταν η βασική αιτία για τις επιθετικές ρευστοποίησεις εκ μέρους των επενδυτών. 

Ανάλογο είναι το κλίμα που επικρατεί τόσο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και στα futures της Wall Street. Οι ευρωπαϊκές αγορές παρά το ότι ξεκίνησαν «μουδιασμένα» τη σημερινή συνεδρίαση έλαβαν ώθηση από δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Interfax, σύμφωνα με το οποίο μέρος των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονταν στα σύνορα με την Ουκρανία αρχίζουν να αποχωρούν και επιστρέφουν στις βάσεις τους. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο «άνοιγμα» των ευρωπαϊκών αγορών, το κλίμα ήταν ήπια θετικό, καθώς οι επενδυτές βρίσκονταν αντιμέτωποι με τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αν. Μπλίνκεν, ότι η Ρωσία είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να εισβάλει στην Ουκρανία, το κλείσιμο της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Κίεβο αλλά και τη σύσταση εκ μέρους του αμερικανικού ΥΠΕΞ προς τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν και τη Λευκορωσία, έναν από τους παραδοσιακούς συμμάχους της Μόσχας. 

Τα δεδομένα, όμως, άλλαξαν με αποτέλεσμα, πλέον ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 να ενισχύεται 1%, ενώ κέρδη που ξεπερνούν το 1% εμφανίζουν τόσο ο γερμανικός DAX όσο και ο γαλλικός CAC 40. Η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της κρίσης έχει την ακριβώς αντίθετη επίδραση στην αγορά πετρελαίου, με το brent να δέχεται μεγάλες πιέσεις και να υποχωρεί 2,44% στα 94,16 δολάρια και το αμερικανικό αργό να αποδυναμώνεται 2,77% στα 92,83%. Ίδια εικόνα και στην αγορά πολυτίμων μετάλλων, όπου ο χρυσός αφού έφθασε πρώτα στο υψηλότερο επίπεδο 8 μηνών, τώρα πλέον κινείται πτωτικά εμφανίζοντας απώλειες 0,65% στα 1.857,05 δολάρια. 

Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες της αγοράς να έχουν άνοδο μεταξύ 0,96% και 1,07%. 

Παράλληλα πιθανώς να μην είναι διόλου τυχαίο αλλά ίσως κίνηση τακτικής ότι η απόσυρση μέρους των ρωσικών δυνάμεων καταφθάνει τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Σολτς για το θέμα της Ουκρανίας. 

Στη Λεωφόρο Αθηνών οι τραπεζικές μετοχές ηγούνται εκ νέου της ανόδου, με τον τραπεζικό δείκτη να εμφανίζει κέρδη 2,41%. Διαθέσεις ράλι για τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας η οποία ενισχύεται άνω του 3%, με τη Eurobank να έχει κέρδη 2,80%, την Alpha Bank να ενισχύεται 1,79% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 1,83%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση στις ευρωπαϊκές αγορές, ράλι για τη μετοχή της H&M

Κέρδη 14% για τη μετοχή της σουηδικής εταιρείας μετά την ανακοίνωση καλύτερων των εκτιμήσεων μεγεθών. Σημαντικές πιέσεις σε πετρέλαιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 έναντι του δολαρίου το γεν.
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα νέα ιστορικά υψηλά

Σε τροχιά αυτοσυγκράτησης οι επενδυτές μετά τα χθεσινά νέα ρεκόρ για αρκετούς δείκτες, με τις εκτιμήσεις για τις μελλοντικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών να βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο.