ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

«Πολεμική» δοκιμασία στο Χρηματιστήριο: Εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας

Σε νευρική κρίση οι αγορές με τα σενάρια για επικείμενη σύρραξη στην Ουκρανία ακόμη και πριν τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων. «Μάχη» για διατήρηση του ανοδικού momentum δίνει το ΧΑ. Ενθαρρυντικές ενδείξεις ωριμότητας της αγοράς στη χθεσινή συνεδρίαση.

Έχοντας στις πρώτες τριάντα συνεδριάσεις του έτους τα περισσότερα κέρδη απ’ όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο πλέον είναι μπροστά σε μια κρίσιμη πρόκληση, καθώς η τρέχουσα εβδομάδα αποτελεί ένα τεστ αντοχής που θα κρίνει και θα οριοθετήσει πολλά για τη συνέχεια. Η αγορά καλείται να «περιφρουρήσει» ό,τι έχει κατακτηθεί έως τώρα, δηλαδή να αποφευχθεί ένα βαθύ ρήγμα στο momentum και να μην αναστραφεί το σαφώς βελτιωμένο, από την αρχή του έτους, επενδυτικό κλίμα.

Πάντα σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις, δηλαδή με όσα συμβαίνουν στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και τις εξελίξεις στο πεδίο πληθωρισμού και επιτοκίων, το ζητούμενο για το ελληνικό χρηματιστήριο σ’ αυτή τη συγκυρία είναι να μην… γκρεμίσει τις γερές βάσεις αλλαγής σκηνικού που έχει βάλει εξ αρχής του έτους, να μην απολέσει δηλαδή κρίσιμες περιοχές που θα μπορούσαν να «κάψουν» εντελώς την ψυχολογία των επενδυτών. Να αποφευχθούν ισοπεδωτικές επενδυτικές συμπεριφορές, γνωστές από το παρελθόν, που σε μια ρηχή και μικρή αγορά όπως η ελληνική, μπορεί να αλλοιώσουν τα έως τώρα κεκτημένα. 

Για να μην κοπούν οι… γέφυρες της συνέχισης της ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο, αναλυτές αναφέρουν ότι θα πρέπει να κρατηθεί τουλάχιστον η ευρύτερη περιοχή των 900-920 μονάδων. Ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι, παρά τις γενικευμένες ρευστοποιήσεις της χθεσινής συνεδρίασης και τη μεγάλη αύξηση του τζίρου (πάνω από τα 130 εκατ. ευρώ), η αγορά δεν έδωσε εικόνα ισοπέδωσης, όπως έχει συμβεί κατ' επανάληψη στο παρελθόν, ενώ ήταν εμφανής η διάθεση αγοραστών να «ψαρέψουν» μετοχές στα χαμηλά της συνεδρίασης.

Σε αυτή τη φάση, κανένας εκ των κυρίαρχων καταλυτών που οριοθετούν κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό το momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν συνδέεται με εσωτερικούς παράγοντες, οικονομικούς ή πολιτικούς, αλλά πρωτίστως με το διεθνές περιβάλλον. Στο εσωτερικό, το επιχειρηματικό κλίμα παραμένει εξαιρετικά θετικό, όπως φαίνεται από τους καταιγιστικούς ρυθμούς των μεγάλων συμφωνιών (εξαγορά της Ευρ. Πίστης από την Allianz, προσέγγιση για εξαγορά της ΙΟΝ από τον Σπ. Θεοδωρόπουλο κ.α.).

Οι δύο διεθνείς παράγοντες που επηρεάζουν καταλυτικά το επενδυτικό κλίμα αφορούν την κρίση στην Ουκρανία και τις επόμενες αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ για τα επιτόκια:

  • Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, όλα δείχνουν ότι η κρίσιμη περίοδος που θα κρίνει αν θα υπάρξει ρωσική εισβολή είναι οι αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς πλέον οι δυτικές κυβερνήσεις δεν αποκλείουν έναν αιφνιδιασμό από πλευράς Μόσχας ακόμη και πριν τη λήξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, την προσεχή Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου. Ο πόλεμος νεύρων που βρίσκεται σε εξέλιξη, με συνεχείς και πολλές φορές αντιφατικές πληροφορίες και εκτιμήσεις κρατούν τις αγορές σε μεγάλη ένταση, αν και φάνηκε ήδη χθες, στη συνεδρίαση της Νέας Υόρκης, ότι προσπαθούν να βρουν το βηματισμό τους. Στις αγορές της ενέργειας, που άμεσα επηρεάζονται από αυτή την κρίση, οι traders σταμάτησαν την άνοδο της τιμής του μπρεντ στο επίπεδο των 96 δολ. το βαρέλι και του αμερικανικού αργού στα 95, ενώ και η τιμή του φυσικού αερίου έδειξε τάση σταθεροποίησης στο 80 ευρώ/μεγαβατώρα, καθώς όλοι περιμένουν τις επόμενες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση. Οι πλέον απαισιόδοξοι αναλυτές, όπως ο Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley, προειδοποιούν ότι η ουκρανική κρίση μπορεί να φέρει ακραία άνοδο των ενεργειακών τιμών και του πληθωρισμού, οδηγώντας ακόμη και σε ύφεση τις αναπτυγμένες οικονομίες και οδηγώντας σε μεγάλη πτώση τα χρηματιστήρια.
  • Για την πορεία των επιτοκίων, οι αγορές παρακολουθούν με αγωνία τη συζήτηση που έχει ανοίξει στις ΗΠΑ, με τα στελέχη της Fed να διχάζονται για τις επόμενες κινήσεις, καθώς άλλοι ζητούν άμεση και επιθετική αύξηση των επιτοκίων (κατά μισή μονάδα τον Μάρτιο και συνολικά κατά μία μονάδα έως τον Ιούλιο), ενώ άλλοι ζητούν προσεκτικότερες κινήσεις για να μην κλονιστούν οι αγορές και τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάκαμψη. Στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν ότι έχει «κλειδώσει» η απόφαση να ανακοινωθεί από τον Μάρτιο η νέα καθοδήγηση από την ΕΚΤ, που θα περιλαμβάνει γρήγορο «κλείσιμο» της ποσοτικής χαλάρωσης, για να αρχίσουν οι αυξήσεις επιτοκίων πριν το τέλος του έτους. Η δύσκολη άσκηση των κεντρικών τραπεζιτών, που καλούνται να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό, χωρίς να θυσιάσουν την οικονομική ανάπτυξη, θα καθορίσει και το αν τα χρηματιστήρια θα αποφύγουν μια σοβαρή περαιτέρω διόρθωση.

Ώριμη συμπεριφορά στο ΧΑ

Χθες πάντως το Χ.Α. –σε μια καθολικά πτωτική συνεδρίαση– μολονότι βρέθηκε στη δίνη της απότομης κλιμάκωσης του γεωπολιτικού ρίσκου και των… ιαχών για ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας, έδειξε αρκετά ώριμη συμπεριφορά, χωρίς ισοπεδωτικές και πανικόβλητες τακτικές, ενώ εμφάνισε εκ νέου κάποιες άμυνες. 

Καταλύτης φυσικά για τη σημαντική βελτίωση το τελευταίο δίωρο έναντι των πρώτων ωρών της συνεδρίασης ήταν οι διαλλακτικές δηλώσεις από τη ρωσική πλευρά, που έφεραν μερικό μάζεμα και στις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες απομακρύνθηκαν από τα χαμηλά ημέρας. Εν μέσω ιδιαίτερα τεταμένης ατμόσφαιρας, εν μέσω πολέμου νεύρων, διαρροών, τακτικισμών και διπλωματικών αψιμαχιών, η ρωσική πλευρά έκανε κάποιου είδους αναδίπλωση, κερδίζοντας χρόνο, όμως κανείς δεν ξέρει πώς θα κλιμακωθεί η κατάσταση. 

Ασφαλώς, με τις αγορές «υπερφορτωμένες» και με μεγάλα περιθώρια διόρθωσης, εξυπακούεται ότι οι ανωτέρω εξελίξεις νομοτελειακά φέρνουν περαιτέρω μείωση ρίσκου σε μετοχές, ρευστοποιήσεις και «κλείδωμα» ρευστότητας. Ασχέτως αν το Χ.Α. δεν είχε ακολουθήσει το πρότερο πάρτι των αγορών, σε μια ενδεχόμενη σοβαρή πτωτική «στροφή», εύλογα θα ακολουθήσει. 

Πάντως, στη χθεσινή συνεδρίαση, η αγορά έδειξε ότι έχει αντοχές, καθώς η μεγάλη αρχική πτώση έφερε την είσοδο αγοραστών, αμέσως μόλις κυκλοφόρησαν οι θετικές ειδήσεις για τις διαλλακτικές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών. Το Χ.Α. έφτασε να υποχωρεί έως και 3,63% όταν ο Γ.Δ. κατήλθε στο χαμηλό των 935,85 μονάδων, όμως το τελευταίο δίωρο υπήρξε σημαντική αφύπνιση αγοραστών, με αποτέλεσμα το κλείσιμο να γίνει στις 950,70 μονάδες με πτώση 2,10%

Τόσο σε επίπεδο δεικτών, όσο και μετοχών, οι αρχικές πιέσεις περιορίστηκαν τουλάχιστον 30-40%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και περισσότερο. Ο FTSE 25 έφτασε να υποχωρεί έως 3,89% ενώ έκλεισε με πτώση 2,20% στις 2.323,60 μονάδες, ο Mid Cap έχανε έως 2,84% ενώ έκλεισε στο -1,43%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε έως 5,21% για να κλείσει με πτώση 3,06% στις 722,81 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη καθώς ανήλθε στα 123,41 εκατ. ευρώ και ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 52 συνεδριάσεων.

Στις τράπεζες που έτσι κι αλλιώς έχουν καταγράψει ταχύτατο και ίσως υπερβολικό (για τόσο λίγες συνεδριάσεις) ράλι έως +34%, η Alpha Bank έφτασε να υποχωρεί 6,12% όμως έκλεισε με πτώση 2,34%, η Πειραιώς έχανε 7,23% ενώ έκλεισε με πτώση 4,52%, η Eurobank έχανε 6,42% ενώ έκλεισε στο -3,15%, ενώ η Εθνική έχανε 4,77% για να κλείσει με πτώση 3,17%.

Με μικρότερες απώλειες συγκριτικά με τα χαμηλά ημέρας έκλεισαν και όλα τα μη τραπεζικά blue chips, ενώ υπήρξαν και τρεις μετοχές (Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ) που έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Παρόμοια εικόνα και στον Mid Cap όπου οι περισσότεροι τίτλο περιόρισαν τουλάχιστον κατά το ήμισυ τις αρχικές τους απώλειες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική ορμή στο χρηματιστήριο, «βλέπει» και τις 1.500 μονάδες

Αναβάθμιση από S&P, επιχειρηματικά deals και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα έφεραν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών. Κέρδη 4,45% για τον Γενικό Δείκτη, 7,57% για τον τραπεζικό και αύξηση των συναλλαγών.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διόρθωση στο Χ.Α., κατοχύρωση κερδών με φόντο και την πτώση διεθνώς

Το ΧΑ είχε συμπληρώσει έξι ανοδικές συνεδριάσεις με κέρδη 6,73% και σήμερα υποχώρησε στις 1.435,19 μονάδες με απώλειες 0,93%. Στον Large Cap διασώθηκαν μόνο Jumbo και Alpha Bank. Στα 143,1 εκατ. η αξία των συναλλαγών.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο φινάλε έκοψαν την ανοδική ορμή του Γενικού Δείκτη

Τα ενδοσυνεδριακά κέρδη είχαν ξεπεράσει και το 1%, αλλά οι ρευστοποιήσεις πριν το κλείσιμο περιόρισαν την άνοδο στο 0,06%. Στα ύψη των 175 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές με 107 εκατ. στον τραπεζικό κλάδο.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοίγει ο δρόμος για τις 1.500 μονάδες, σε υψηλά 13 ετών το χρηματιστήριο

Καταγράφοντας κέρδη 3,96% το τελευταίο διήμερο και +6,67% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις της αντίδρασης, ο Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 13 ετών χθες, αλλάζοντας τα δεδομένα και βάζοντας πλώρη για τις 1.500 μονάδες.