ΓΔ: 795.24 2.06% Τζίρος: 72.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Alpha Finance: Υπεραπόδοση το '22 από το ΧΑ με τρεις κινητήριες δυνάμεις

Ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα, σημαντική βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας και στροφή των επενδυτών σε κυκλικές μετοχές ευνοούν το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ευκαιρία για υπεραποδόσεις σε σχέση με τις διεθνείς αγορές έχει το ελληνικό χρηματιστήριο το 2022, καθώς ευνοείται από την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της χώρας, που θα επιτρέψει στις εισηγμένες να αυξήσουν κατά 20% τα κέρδη ανά μετοχή, αλλά και από τη διεθνή στροφή κεφαλαίων από τις μετοχές ανάπτυξης, όπως οι τεχνολογικές, σε κυκλικές μετοχές, όπως οι τραπεζικές.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα από την έκθεση επενδυτικής στρατηγικής που παρουσίασε η Alpha Finance. Οι αναλυτές της Alpha Finance τονίζουν ότι η ελληνική αγορά μετοχών μπορεί να ωφεληθεί από τους άνω του μέσου όρου ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (>8% το 2021 και περί του 5% το 2022 με βάση τις εκτιμήσεις του Διοικητή της ΤτΕ), κυρίως λόγω των αυξημένων ξένων επενδύσεων, της επανόδου του τουρισμού στα επίπεδα του 2019, καθώς και της εξομάλυνσης της καταναλωτικής δαπάνης, που επηρεάζεται θετικά και από τη αυξημένη εγχώρια καταθετική βάση. 

Σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το RRF, τις θετικές επιπτώσεις από μία πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου της  χώρας σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια - εξέλιξη που θα διευρύνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα - αναμένεται αύξηση των συνολικών επενδύσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια καθώς και νέες ροές κεφαλαίων προς τις ελληνικές μετοχές. 

Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πληθωρισμός (που είχε χαρακτηριστεί ως ο βασικότερος κίνδυνος για τις μετοχικές αγορές, ένα χρόνο πριν σε προηγούμενη έκθεση για την επενδυτική στρατηγική, το 2021), οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων, καθώς και η άνοδος του ενεργειακού κόστους, εγκυμονούν κινδύνους. 

Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά κατά την οποία επικράτησαν εισροές σε μετοχές με τη λογική του TINA (There Is No Alternative), λόγω και της πρωτοφανούς ρευστότητας που διοχετεύθηκε από τις κεντρικές τράπεζες καθώς και της δημοσιονομικής στήριξης των κυβερνήσεων, οι αναλυτές της Alpha Finance πιστεύουν ότι το 2022 θα χαρακτηρίσει η μετάβαση από μετοχές τεχνολογίας (tech) /ανάπτυξης (growth) σε μετοχές πιο κυκλικές (cyclical) /αξίας (value) όπως οι τράπεζες.

Σε αυτή την συγκυρία, το ΧΑ ευνοείται, καθώς χαρακτηρίζεται από υψηλότερη αντιπροσώπευση τραπεζικών μετοχών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη σε σχέση με άλλους διεθνείς δείκτες, αλλά και γενικότερα από συμμετοχή εταιρειών με χαρακτηριστικά value και cyclical μετοχών, εκτίμηση που επιτρέπει στην Alpha Finance να υποστηρίξει πως φέτος θα είναι χρονιά υπεραποδόσεων για το ΧΑ έναντι των ευρωπαϊκών αλλά και των αναδυόμενων αγορών.

Για το universe των μετοχών που παρακολουθεί η Διεύθυνση Ανάλυσης της εταιρείας, αναμένεται αύξηση στα EBITDA και στα κέρδη ανά μετοχή για το 2022 κατά 10% και 20% αντίστοιχα, που φέρνει τις ελληνικές μετοχές να διαπραγματεύονται 7 φορές τα EBITDA του 2022 και 14,3 φορές τα καθαρά κέρδη του 2022 (15,7 φορές αν εξαιρέσουμε τις τράπεζες), υποδηλώνοντας discount 24% έναντι του δείκτη Eurostoxx και 20% έναντι του MSCI Emerging Markets αντιστοίχως. Ταυτόχρονα, προσφέρουν μερισματική απόδοση 3,1% ή 4,0% αν εξαιρέσουμε τις τράπεζες.

Για το 2022, προτείνεται η έκθεση σε τράπεζες (ευνοημένες από την αύξηση των yields και την πρόοδο όσον αφορά στην μείωση των ΜΕΑ), με βασική επιλογή την Εθνική Τράπεζα (ισχυρά κεφάλαια, μείωση δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό σύντομα), ενώ από τις υπόλοιπες εταιρείες συστήνονται ως top picks o Μυτιληναίος (ισχυρό προφίλ ανάπτυξης κερδοφορίας, υψηλές τιμές αλουμινίου), ο ΟΠΑΠ (προφίλ παραγωγής ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών), καθώς και ο Φουρλής (επένδυση σε logistics και ηλεκτρονικό εμπόριο, νέες δραστηριότητες, νέο μοντέλο IKEA, πιθανή εισαγωγή στο ΧΑΑ της Trade Estates REIC). Δυνητικά, επισημαίνεται επίσης η ΔΕΗ (στροφή στις ΑΠΕ, η αποτίμηση έγινε πιο ελκυστική μετά την πρόσφατη διόρθωση) και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (νέο Management, προσδοκίες για αύξηση αξίας συναλλαγών) ως εναλλακτικές επιλογές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοίγει βηματισμό ο Γενικός Δείκτης εν μέσω θετικού κλίματος στις αγορές

Πάνω και από τις 790 μονάδες ο Δείκτης, με υπεραπόδοση των τραπεζικών μετοχών με επικεφαλής την Εθνική. ανοδική κίνηση στην Ευρώπη, ενώ θετικά αξιολογείται η απομάκρυνση του σεναρίου πρόωρων εκλογών.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Με «καύσιμα» από τις τράπεζες διατηρείται το ανοδικό μομέντουμ στο ΧΑ

Οι τράπεζες μετά τη χθεσινή βουτιά που έφτασε το 9% προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος και ενισχύονται σχεδόν 3% διατηρώντας την ανοδική ορμή του Γενικού Δείκτη. Κέρδη πάνω από 1% για Lamda, Mytilineos, ΔΕΗ και ΟΤΕ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και Coca Cola HBC ανοίγουν τον βηματισμό για τον Γενικό Δείκτη

Διευρύνει τα κέρδη του ο Γενικός Δείκτης εν μέσω θετικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές. Κέρδη που ξεπερνάνε το 2% για τις τραπεζικές μετοχές ενώ πάνω από 1,5% η άνοδος για ΔΕΗ, Mytilineos και ΟΤΕ.