ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Synallagma, Nomismata, Forex
Φωτο: Shutterstock

EBury: Πληθωρισμός, κεντρικές τράπεζες και Ουκρανία επηρεάζουν τις αγορές

Η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία επηρεάζει τους επενδυτές, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές τι αντίκτυπο θα είχε στη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ - δολαρίου μια πλήρης σύγκρουση.

Στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο πληθωρισμός και οι κεντρικές τράπεζες έχουν επισκιάσει και πάλι τις γεωπολιτικές εξελίξεις, και οι αγορές συναλλάγματος δεν αποτελούν εξαίρεση, όπως σημειώνει ο Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury

Από τα νομίσματα της G10, το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο που θεωρούνται ως μεταβατικά ασφαλή καταφύγια αυξήθηκαν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα νομίσματα των commodities όπως τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας τα πήγαν αρκετά καλά, καθώς οι τιμές των commodities δείχνουν ανθεκτικότητα στις ροές φυγής προς την ασφάλεια. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα νομίσματα της Ανατολικής Ευρώπης είχαν τις χειρότερες επιδόσεις, καθώς παρασύρθηκαν από τις δυσμενείς ειδήσεις από την κρίση στην Ουκρανία. 

Οι κύριες μακροοικονομικές ανακοινώσεις που αναμένονται αυτή την εβδομάδα είναι οι δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία μάλλον θα τους επισκιάσει. Δεν είναι ακόμη σαφές τι αντίκτυπο θα είχε στη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ - δολαρίου μια πλήρης σύγκρουση. Ενώ το δολάριο αποτελούσε παραδοσιακά ένα ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια κρίσεων, το ράλι των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ που πιθανότατα θα επακολουθούσε, θα εξουδετέρωνε ένα από τα στηρίγματα που υποστηρίζουν το πρόσφατο ράλι του δολαρίου.

Στερλίνα

Παρά την αμείλικτη άνοδο του πληθωρισμού, σχεδόν κάθε σχετική έκθεση από κάποια σημαντική οικονομική περιοχή έχει υπερβεί τις προσδοκίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Το ονομαστικό επιτόκιο σημείωσε ένα νέο ρεκόρ πολλών δεκαετιών στο 5,5%, με το βασικό επιτόκιο να είναι στο 4,4%, σηματοδοτώντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξαπλώνονται. Η έκθεση για την απασχόληση και οι λιανικές πωλήσεις εξέπληξαν επίσης προς τα πάνω, δίνοντας στήριξη στα γεράκια στην Τράπεζα της Αγγλίας και ως εκ τούτου στη στερλίνα, η οποία κράτησε αρκετά καλά παρά τη γεωπολιτική επιδείνωση. Εκτός από τους δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας, το οικονομικό ημερολόγιο αυτή την εβδομάδα είναι ιδιαίτερα βεβαρυμένο, με τουλάχιστον έξι μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας να έχει προγραμματιστεί να μιλήσουν δημοσίως. 

Ευρώ

Ενώ η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ συνέχισε να είναι μετριοπαθής σχετικά με τις προσδοκίες για αυξήσεις στην Ευρωζώνη, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Λέιν φάνηκε να υποχωρεί από τις απόψεις του την περασμένη εβδομάδα, αναγνωρίζοντας τελικά ότι το αποπληθωριστικό περιβάλλον που επικρατεί ενδεχομένως να αργήσει να επανέλθει. Οι PMI της επόμενης εβδομάδας ενδέχεται να επισκιαστούν από τα πρώτα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου από τη Γαλλία, τα οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρουσιάσουν περαιτέρω απότομες αυξήσεις. Υπάρχει ακόμη αρκετό περιθώριο για τις αγορές να προεξοφλήσουν ένα ταχύτερο πρόγραμμα αυξήσεων από την ΕΚΤ, και αναμένουμε ότι σε κάθε περίπτωση το κοινό νόμισμα θα έχει υποστήριξη. 

Δολάριο ΗΠΑ 

Αυτή η εβδομάδα θα είναι ελαφρώς φτωχή από πλευράς ανακοίνωσης δεδομένων από τις ΗΠΑ, καθώς αναμένεται μόνο η ανακοίνωση για τους δείκτες PMI και τον πληθωρισμό PCE. Αναμένεται η εστίαση να παραμείνει στους γεωπολιτικούς τίτλους από τη μία πλευρά και στις δημόσιες δηλώσεις στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ από την άλλη, και πέντε μέλη της έχει προγραμματιστεί να τοποθετηθούν δημοσίως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αναμένουμε να καθησυχαστεί σύντομα η αβεβαιότητα σχετικά με την αντίδραση του δολαρίου σε μια πιθανή επιδείνωση της κρίσης που περιγράφεται παραπάνω. Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες οικονομικές περιοχές, ιδιαίτερα την ευρωζώνη, θα είναι δύσκολο για τα αμερικανικά επιτόκια να αυξηθούν πολύ πιο γρήγορα από όσο ήδη συμβαίνει, επομένως υπάρχει περιθώριο για μερική χαλάρωση του ράλι του δολαρίου έναντι του ευρώ.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: ΕΚΤ και πληθωρισμός ΗΠΑ δίνουν τον τόνο στις αγορές συναλλάγματος

Οι traders περιμένουν τις κρίσιμες δύο εβδομάδες συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών. Πρώτη είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ερχόμενη Πέμπτη. Οι αγορές αναμένουν ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει περαιτέρω με τολμηρές κινήσεις.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Η νομισματική πολιτική δίνει, εκ νέου, τον τόνο στις διεθνείς αγορές

Στις συνεδριάσεις των ΕΚΤ και Τράπεζας της Αγγλίας στρέφεται η προσοχή αυτήν την εβδομάδα. Δεν αναμένεται μεταβολή πολιτικής από την ΕΚΤ, εν αναμονή αύξησης επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Στον ρυθμό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ οι διεθνείς αγορές

Η συνεδρίαση της Fed θα είναι το βασικό γεγονός της εβδομάδας, με την αγορά να αναμένει ότι η FOMC θα υποδείξει μια αύξηση τον Μάρτιο, και την πιθανότητα πρόωρου τερματισμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων.