ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Καμπανάκι κινδύνου από Goldman Sachs: Υπερβολικά αισιόδοξες οι αγορές

Εκτεθειμένες σε κίνδυνο απότομης πτώσης οι αγορές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές δείχνουν υπερβολικό εφησυχασμό μπροστά στα δυσμενή σενάρια για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπερβολικό εφησυχασμό των αγορών για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία διαπιστώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, την ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν ανακτήσει μεγάλο μέρος των αρχικών απωλειών που είχαν υποστεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

Στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs εκφράζουν σε σημείωμά τους ανησυχία ότι οι τρέχουσες τιμές στις αγορές δεν αντανακλούν τα πιο αρνητικά σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου και της αναταραχής που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία. Εμμέσως πλην σαφώς, αφήνουν να εννοηθεί με αυτό τον τρόπο ότι οι αγορές είναι εκτεθειμμένες σε κίνδυνο απότομης πτώσης, ιδιαίτερα αν επιβεβαιωθούν τα δυσμενή σενάρια για την Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, παρότι επηρεάζεται περισσότερο από τις συνέπειες του πολέμου από άλλες περιοχές, οι μετοχές έχουν ανακάμψει μετά την αρχική πίεση που δέχθηκαν για περίπου δύο εβδομάδες. Ο δείκτης Stoxx 600, ύστερα από μια ισχυρή αντίδραση μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, έχει επανέλθει στα επίπεδα όπου βρισκόταν στις αρχές του μήνα.

Η ανάκαμψη του δείκτη Stoxx 600

stoxx600_18032022

 

Η πρόσφατη υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών και η αντιστροφή της ανόδου των τιμών του πετρελαίου δείχνουν ότι οι αγορές έχουν χαλαρώσει αρκετά, ως προς τις εκτιμήσεις των συνεπειών της εισβολής, τονίζουν οι αναλυτές της Goldman, Ντ. Γουίλσον και Βίκι Τσανγκ, επισημαίνοντας ότι αυτό καθιστά ευάλωτες τις αγορές, εάν η πρόοδος προς μια λύση στην Ουκρανία καθυστερήσει ή εάν υπάρξει μια σοβαρότερη διαταραχή στις αγορές ενέργειας.

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο της Goldman, μια σοβαρή διαταραχή στις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να αφαιρέσει 2,5 μονάδες από το ΑΕΠ της Ευρώπης για το 2022 και 0,25% από το αμερικανικό ΑΕΠ. Μια επιδείνωση της πολεμικής σύγκρουσης θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση του αμερικανικού δείκτη S&P 500 στο επίπεδο των 4.000 μονάδων, μια πτώση της τάξεως του 8% από το χθεσινό κλείσιμο.

Αυτό το δυσμενές σενάριο δεν αποτυπώνεται πλέον στις αγορές και όσοι επενδυτές θέλουν να καλυφθούν έναντι των κινδύνων αυτών θα ήταν σκόπιμο να πάρουν θέσεις long στη διεθνή αγορά πετρελαίου ή να πάρουν θέσεις short στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του εφησυχασμού που επικρατεί στις αγορές ήταν το χθεσινό άνοιγμα του Stoxx 600 με μικρή μεταβολή, παρότι λίγο νωρίτερα η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε ακόμη και να απειλήσει με χρήση πυρηνικών όπλων, εάν συνεχισθεί η σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών.

Όπως σημειώνει το Bloomberg και ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays, Εμάνουελ Κο συμφωνεί πως υπάρχει υπερβολικός εφησυχασμός στις αγορές. Όπως τονίζει, θα χρειασθεί πολύ σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση μιας διπλωματικής λύσης για να δικαιολογείται η διάθεση που δείχνουν οι επενδυτές για ανάληψη κινδύνου.

Ακόμη και αν πολύ σύντομα φθάσουμε σε εκεχειρία, έγραψε σε σημείωμά του προς πελάτες, δεν είναι σαφές ότι οι διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία θα αρθούν αμέσως. Έτσι, η αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη και στην αύξηση του πληθωρισμού θα υπάρξει, ακόμη και σε ένα καλό σενάριο γρήγορης λήξης του πολέμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σε κάθετη πτώση η Wall Street μετά το άλμα του πληθωρισμού

Για εβδομαδιαίες απώλειες από 4% έως και πάνω από 5% κινούνται οι δείκτες της Wall Street με τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει την μεγαλύτερη πτώση. Μεγάλες απώλειες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο 3,7% η εβδομαδιαία πτώση του Stoxx 600.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ανοδική κίνηση οι ευρωαγορές, μειώνονται οι φόβοι για τα επιτόκια

Με τον φόβο για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες να απομακρύνεται, το επενδυτικό κλίμα έχει ενισχυθεί ενώ και τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου δίνουν ώθηση στην αγορά.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ράλι στο Χρηματιστήριο και προσέγγιση των 890 μονάδων

Οι ανακοινώσεις ικανοποιητικών αποτελεσμάτων έφεραν εκτίναξη 3% για τον τραπεζικό δείκτη και έδωσαν ορμή στον Γενικό Δείκτη για να κλείσει με άνοδο 1,60%. Υποστηρικτικό το διεθνές κλίμα μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed.