ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ: Τα επόμενα βήματα μετά τις 900 μονάδες

Η χρηματιστηριακή αγορά αποχαιρέτισε τον Νοέμβριο με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει πάνω από το επίπεδο των 900 μονάδων μετά από αρκετά χρόνια.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγάλες συγκινήσεις η χρηματιστηριακή αγορά αποχαιρέτισε τον Νοέμβριο με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά, μετά από αρκετά χρόνια, το επίπεδο των 900 μονάδων.

Με τις προσδοκίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, τις μειώσεις φόρων και την επενδυτική κινητοποίηση της κυβέρνησης να ενισχύουν το κλίμα αλλά και την γενικότερη θετική συγκυρία διεθνώς η χρηματιστηριακή αγορά δεν δυσκολεύτηκε να διατηρήσει και να διευρύνει τα μεγάλα κέρδη που έφερε η αλλαγή κυβέρνησης.

Από τις αρχές του έτους το Χρηματιστήριο Αθηνών αποκομίζει κέρδη 47%, μια από τις υψηλότερες επιδόσεις παγκοσμίως.

Την περασμένη Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 901,58 μονάδες. Η τελευταία φορά που ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης που βρίσκονταν σε επίπεδο άνω των 900 μονάδων ήταν τον Φεβρουάριο του 2015 ακολουθώντας έντονα πτωτική πορεία από το φθινόπωρο του 2014 λόγω της ανησυχία για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, φόβος που επιβεβαιώθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 με την αποτυχία εκλογής νέου προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξή πρόωρων εκλογών.

Οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι αν οι προσδοκίες για ουσιαστική αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020 επιβεβαιωθούν τότε η ανοδική πορεία της αγοράς θα συνεχίζει με αμείωτη ένταση. Τα εταιρικά κέρδη αναμένονται βελτιωμένα ενώ τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δημιουργούν μια χρυσή ευκαιρία στις εισηγμένες να κλειδώνουν πολύ χαμηλό κόστος χρήματος για την υλοποίηση επενδύσεων ή την αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους.

Καταλύτη για την πορεία της αγοράς το 2020 μπορεί να αποτελέσουν οι τράπεζες αν επαληθευτούν οι προσδοκίες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την οριστική εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες μέχρι τώρα έχουν αποτελέσει το μεγάλο βαρίδιο της αγοράς και το μεγάλο ειδικό τους βάρος στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη είναι αυτές που τον κρατούν καθηλωμένο στα επίπεδα των 900 μονάδων.

Στην αντίπερα όχθη οι κύριες εστίες ανησυχίας είναι εξωγενείς παράγοντας. Η ένταση με την Τουρκία και ο κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης θα μπορούσαν να πλήξουν το καλό κλίμα ενώ μεγάλη πίεση στην χώρα και στην κυβέρνηση προκαλεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, όπου δεν φαίνεται να υπάρχουν εύκολες λύσεις.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Οι κεντρικές τράπεζες, η ρευστότητα και το αίνιγμα της επόμενης ημέρας

Με τους δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ανατολή να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι σταδιακά η δυναμική θα ατονήσει και πιθανότατα θα δούμε μια διόρθωση των τιμών των μετοχών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το σχέδιο για επενδύσεις στο Χρηματιστήριο με φορολογική ελάφρυνση

Ποια είναι τα έξυπνα κίνητρα που εξετάζει η κυβέρνηση και ανέλυσε το ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς. Ο αποταμιευτικός λογαριασμός που θα μειώνει τον φόρο για όσους προχωρούν σε επενδύσεις.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η πρεμιέρα της Πειραιώς στο ΧΑ: Η «βουτιά», τα 135 εκατ. και η συνέχεια

Πώς «σκούπισαν» 17 εκατ. μετοχές από το limit down μέσα σε 20 λεπτά. Οι χιλιάδες εντολές αγοράς - καρμπόν 757 τεμαχίων πιθανότατα από private bank για λογαριασμό πελατών της. Τι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.