ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Βαθύτερες σχέσεις του Χ.Α. με το Χρηματιστήριο Κύπρου

Η Κύπρος αφήνει πίσω την δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης με τις κυπριακές εταιρείες να ακολουθούν τον δρόμο της εξωστρέφειας και να προσελκύουν επενδυτές.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε το roadshow του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου σημειώθηκε η διάθεση για διεύρυνση των ήδη στενών σχέσεων με την Αθήνα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το κτύπημα με το παραδοσιακό καμπανάκι και χαιρετισμούς από τον Διεθύνοντα Σύμβουλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτη Λαζαρίδη και τον Πρόεδρο του ΧΑΚ κ. Μαρίνο Χριστοδουλίδη που κήρυξε την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

Ο κ. Λαζαρίδης αφού καλωσόρισε την αποστολή του Χ.Α.Κ. δήλωσε πως στόχος του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι η διεύρυνση και επέκταση της συνεργασίας με το ΧΑΚ προς αμοιβαίο όφελος.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης ανάφερε ότι το roadshow στην Αθήνα γίνεται στα πλαίσια της απόφασης του ΧΑΚ για εξωστρέφεια. Μετά τη βελτίωση της κυπριακής οικονομίας, πρόσθεσε, το ΧΑΚ μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να επανακτήσει τη θέση του στην αγορά και να διαδραματίσει τον αναπτυξιακό του ρόλο στην κυπριακή οικονομία. Ο κ. Χριστοδουλίδης συνέχισε λέγοντας ότι το ΧΑΚ έχει στενότατες σχέσεις με το Χρηματιστήριο Αθηνών τόσο στα πλαίσια της Κοινής Πλατφόρμας όσο και με το Χρηματιστήριο Ενέργειας στο οποίο είναι μέτοχος. Η ελληνική αγορά, πρόσθεσε, είναι πάντοτε στις προτεραιότητες του ΧΑΚ, λόγω των στενών εθνικών, οικονομικών και κοινωνικών δεσμών, αλλά και λόγω της διαχρονικής συνεργασίας.

Αφού ευχαρίστησε τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη φιλοξενία και την οργάνωση του roadshow, είπε ότι οι εταιρείες που έλαβαν μέρος στην αποστολή διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κυπριακή οικονομία και μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών της Ελλάδας.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές, εκπρόσωποι χρηματιστηριακών γραφείων, διαχειριστές επενδύσεων και άλλοι παράγοντες της αγοράς και ενδιαφερόμενοι, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Χ.Α.Κ. Νίκος Τρυπάτσας, αναφέρθηκε πως τα δύσκολα δείχνουν να έχουν περάσει για την Κύπρο και οι κυπριακές εταιρείες ξεκινούν να βγαίνουν και πάλι στην διεθνή αγορά προσελκύοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Σύμφωνα με τον κ. Τρυπάτσα, η οικονομική κρίση επηρέασε και τις δραστηριότητες του ΧΑΚ, το οποίο, όμως, τώρα προχωρά δυναμικά με νέες πρωτοβουλίες για ανάκτηση του ρόλου και της αποστολής του. Παράλληλα σημείωσε πως «οι εταιρείες πρέπει να αναπτυχθούν και να δυναμώσουν μέσα από τα Χρηματιστήρια».

Στα πλαίσια αυτά, είπε, είναι που διοργανώθηκε και το roadshow της Αθήνας, το οποίο αποτελεί και την πρώτη εκδήλωση στο εξωτερικό. Τέλος, ο κ. Τρυπάτσας αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου καθώς και στο φορολογικό πλαίσιο που αφορά τις επενδύσεις στο ΧΑΚ.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των έξι εισηγμένων εταιρειών του ΧΑΚ που έλαβαν μέρος στην αποστολή, ενώ πραγματοποιήθηκαν περίπου 70 κατ’ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις εκπροσώπων των θεσμικών επενδυτών και των αντίστοιχων κυπριακών εταιρειών. Οι εταιρείες που συμμετείχαν στο roadshow ήταν η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, η Logicom, Atlantic Insurance, Δήμητρα Επενδυτική και Petrolina (Holdings) Public Ltd.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Άλμα 1,5% στο ΧΑ με ούριο διεθνή άνεμο και «Ηρακλή»

Οι διεθνείς εξελίξεις που ανεβάζουν τα διεθνή χρηματιστήρια και η έγκριση του «σχεδίου Ηρακλής» που τόνωσε τις τραπεζικές μετοχές έχουν δημιουργήσει ούριο άνεμο που σπρώχνει τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 850 μονάδες.
ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και blue chips ωθούν πάνω από τις 880 μονάδες τον Δείκτη

Με ώθηση από την ανοδική αντίδραση της Wall Street και των ευρωπαϊκών αγορών η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινείται πάνω από τις 880 μονάδες. Αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και κέρδη για Coca Cola HBC, Jumbo, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εκμηδένισε τις απώλειες ο Δείκτης με κούρσα πριν το κλείσιμο

Αστάθεια και έντονη μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω της μετάλλαξης Όμικρον απομάκρυναν τους επενδυτές από το ΧΑ και προκάλεσαν μείωση της αξίας των συναλλαγών κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.