Βαθύτερες σχέσεις του Χ.Α. με το Χρηματιστήριο Κύπρου

Η Κύπρος αφήνει πίσω την δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης με τις κυπριακές εταιρείες να ακολουθούν τον δρόμο της εξωστρέφειας και να προσελκύουν επενδυτές.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε το roadshow του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου σημειώθηκε η διάθεση για διεύρυνση των ήδη στενών σχέσεων με την Αθήνα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το κτύπημα με το παραδοσιακό καμπανάκι και χαιρετισμούς από τον Διεθύνοντα Σύμβουλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτη Λαζαρίδη και τον Πρόεδρο του ΧΑΚ κ. Μαρίνο Χριστοδουλίδη που κήρυξε την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

Ο κ. Λαζαρίδης αφού καλωσόρισε την αποστολή του Χ.Α.Κ. δήλωσε πως στόχος του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι η διεύρυνση και επέκταση της συνεργασίας με το ΧΑΚ προς αμοιβαίο όφελος.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης ανάφερε ότι το roadshow στην Αθήνα γίνεται στα πλαίσια της απόφασης του ΧΑΚ για εξωστρέφεια. Μετά τη βελτίωση της κυπριακής οικονομίας, πρόσθεσε, το ΧΑΚ μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να επανακτήσει τη θέση του στην αγορά και να διαδραματίσει τον αναπτυξιακό του ρόλο στην κυπριακή οικονομία. Ο κ. Χριστοδουλίδης συνέχισε λέγοντας ότι το ΧΑΚ έχει στενότατες σχέσεις με το Χρηματιστήριο Αθηνών τόσο στα πλαίσια της Κοινής Πλατφόρμας όσο και με το Χρηματιστήριο Ενέργειας στο οποίο είναι μέτοχος. Η ελληνική αγορά, πρόσθεσε, είναι πάντοτε στις προτεραιότητες του ΧΑΚ, λόγω των στενών εθνικών, οικονομικών και κοινωνικών δεσμών, αλλά και λόγω της διαχρονικής συνεργασίας.

Αφού ευχαρίστησε τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη φιλοξενία και την οργάνωση του roadshow, είπε ότι οι εταιρείες που έλαβαν μέρος στην αποστολή διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κυπριακή οικονομία και μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών της Ελλάδας.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές, εκπρόσωποι χρηματιστηριακών γραφείων, διαχειριστές επενδύσεων και άλλοι παράγοντες της αγοράς και ενδιαφερόμενοι, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Χ.Α.Κ. Νίκος Τρυπάτσας, αναφέρθηκε πως τα δύσκολα δείχνουν να έχουν περάσει για την Κύπρο και οι κυπριακές εταιρείες ξεκινούν να βγαίνουν και πάλι στην διεθνή αγορά προσελκύοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Σύμφωνα με τον κ. Τρυπάτσα, η οικονομική κρίση επηρέασε και τις δραστηριότητες του ΧΑΚ, το οποίο, όμως, τώρα προχωρά δυναμικά με νέες πρωτοβουλίες για ανάκτηση του ρόλου και της αποστολής του. Παράλληλα σημείωσε πως «οι εταιρείες πρέπει να αναπτυχθούν και να δυναμώσουν μέσα από τα Χρηματιστήρια».

Στα πλαίσια αυτά, είπε, είναι που διοργανώθηκε και το roadshow της Αθήνας, το οποίο αποτελεί και την πρώτη εκδήλωση στο εξωτερικό. Τέλος, ο κ. Τρυπάτσας αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου καθώς και στο φορολογικό πλαίσιο που αφορά τις επενδύσεις στο ΧΑΚ.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των έξι εισηγμένων εταιρειών του ΧΑΚ που έλαβαν μέρος στην αποστολή, ενώ πραγματοποιήθηκαν περίπου 70 κατ’ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις εκπροσώπων των θεσμικών επενδυτών και των αντίστοιχων κυπριακών εταιρειών. Οι εταιρείες που συμμετείχαν στο roadshow ήταν η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, η Logicom, Atlantic Insurance, Δήμητρα Επενδυτική και Petrolina (Holdings) Public Ltd.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Άλμα 1,5% στο ΧΑ με ούριο διεθνή άνεμο και «Ηρακλή»

Οι διεθνείς εξελίξεις που ανεβάζουν τα διεθνή χρηματιστήρια και η έγκριση του «σχεδίου Ηρακλής» που τόνωσε τις τραπεζικές μετοχές έχουν δημιουργήσει ούριο άνεμο που σπρώχνει τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 850 μονάδες.
ΑΓΟΡΕΣ

Υποτονική κίνηση στο Χρηματιστήριο, εξανεμίστηκαν τα κέρδη των τραπεζών

Οι τραπεζικές μετοχές ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με κέρδη άνω του 6% ωστόσο, παρά την θετική έκθεση της Morgan Stanley, οι πωλητές επικράτησαν. Χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας και ο Γενικός Δείκτης.