Φώτο: Shutterstock

Οι νέοι δασμοί του Τραμπ ρίχνουν την Wall Street

Αρνητικά κινούνται οι βασικοί δείκτες μετά τις ανακοινώσεις του Ντ. Τραμπ για την επιβολή νέων δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Βραζιλία και Αργεντινή. Φόβοι και για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Με πτωτική κίνηση των βασικών δεικτών άρχισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Νέα Υόρκη, καθώς ένα τουίτ του Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, ενώ ανησυχητικά ήταν και τα στοιχεία για την επιβράδυνση της αμερικανικής βιομηχανικής παραγωγής.

O Αμερικανός πρόεδρος έκανε γνωστό πως επαναφέρει τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που εισάγονται από Βραζιλία και Αργεντινή.

«H Bραζιλία και η Αργεντινή βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση μετά την υποτίμηση του νομίσματός τους, κι αυτό δεν είναι καλό για τους αγρότες μας. Γι’ αυτό επαναφέρω τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που φτάνουν στις ΗΠΑ από αυτές τις χώρες», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ προκαλώντας αντιδράσεις τόσο στις δύο χώρες όσο και στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Την ίδια ώρα, τα νεότερα στοιχεία για επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής προκάλεσαν ανησυχίες για πιθανή κάμψη της αμερικανικής οικονομίας λόγω του μακροχρόνιου εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Αναλυτικότερα, ο τομέας της μεταποίησης των ΗΠΑ συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο και οι δαπάνες κατασκευής μειώθηκαν τον Οκτώβριο παρά τις αντίθετες προβλέψεις.

«Όλα σχετίζονται με τις μακροοικονομικές ειδήσεις σήμερα και αυτό ουσιαστικά επισκιάζει τα καλά νέα για τη Black Friday και την Cyber Monday», δήλωσε στο Reuters ο Πίτερ Καρντίγιο, επικεφαλής οικονομολόγος της Spartan Capital Securities στη Νέα Υόρκη.

«Το γεγονός ότι ο μεταποιητικός τομέας βρίσκεται ακόμη σε ύφεση προφανώς αναζωπυρώνει τις ανησυχίες του εμπορίου», πρόσθεσε.

Ένας ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια συμφωνία με την Κίνα είναι δυνατή πριν από το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι η πρώτη φάση της συμφωνίας έχει ήδη γραφτεί. Οι ελπίδες μιας εμπορικής ανακωχής είχαν βοηθήσει να επιτευχθούν τα επίπεδα ρεκόρ της Wall Street τον περασμένο μήνα.

Στο ταμπλό, ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε καταγράφοντας πτώση 251,49 μονάδων (-0,9%) στις 27.799,92 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν οι τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε μειωμένος κατά 97,48 μονάδες (-1,12%), στις 8.567,99 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 27,11 μονάδων (-0,86%), στις 3.113,87 μονάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη στη Wall Street εν αναμονή συμφωνίας για το πακέτο στήριξης των ΗΠΑ 

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και κυβέρνησης, με την πρόεδρο της Βουλής, Ν. Πελόζι, να δηλώνει αισιόδοξη για μία τελική συμφωνία πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. 
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ισχυρή άνοδος σε UBS και Logitech

Νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ανακοινώνουν μια - μια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχει ξεκαθαρίσει στις ΗΠΑ αν ένα νομοσχέδιο θα είναι δυνατό να ψηφιστεί πριν τις εκλογές.
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα πτώση στη Wall έφεραν ο κορονοϊός και η ασυμφωνία για τα μέτρα στήριξης

Η αδυναμία εύρεσης κοινών σημείων μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την αμερικανική οικονομία συνέχισε να ασκεί πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες άνω του 1,5% στη Wall Street προκαλούν κορονοϊός και πακέτο στήριξης

Σε αρνητική πορεία όλοι οι κλαδικοί δείκτες του S&P 500, ενώ σημαντικές είναι οι πιέσεις που ασκούνται στις τεχνολογικές μετοχές. Μεγάλες οι δυσκολίες για συμφωνία για το πακέτο στήριξης.