ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ισχυρή πίεση στο ΧΑ από ρευστοποιήσεις κερδών

Στο 2% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη, καθώς μεγάλα funds ρευστοποιούν κέρδη μετά την πολύ καλή φετινή χρονιά, ασκώντας πίεση σε τραπεζικές μετοχές και σημαντικούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Μεγάλες απώλειες και στην Wall Street.

Τα μεγάλα φετινά κέρδη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που το κατατάσσουν στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως, οδηγούν ξένους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις, που προκαλούν σήμερα ισχυρή πίεση στις τραπεζικές μετοχές και άλλους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος συμβάλλει το αρνητικό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού λόγω των δυσμενών εξελίξεων στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας αλλά και η κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σημειώνεται ότι η Wall Street άνοιξε με μεγάλες απώλειες, για δεύτερη ημέρα, εξαιτίας των δηλώσεων του προέδρου Τραμπ ότι δεν υπάρχει deadline στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Κίνα.

Οι απώλειες του Γενικού Δείκτη διευρύνονται και, λίγο πριν τις 16.00, υποχωρούσε κατά 2,00%, στις 875,814 μονάδες. Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις αυτές, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, διαδραματίζει η κίνηση μεγάλων funds του εξωτερικού που κατοχυρώνουν τα κέρδη της προηγούμενης περιόδου, ρευστοποιώντας τραπεζικές μετοχές και άλλους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η αξία των συναλλαγών, πάντως, παραμένει μέτρια, στα 48.77 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,41%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,08%.

Μεγάλες απώλειες  για τον δείκτη των Τραπεζών, που αυτή την ώρα καταγράφει ζημιές 3,92%. Απώλειες καταγράφουν και οι τραπεζικές μετοχές. Συγκεκριμένα, η Eurobank σημειώνει πτώση 4,03%, η Τράπεζα Πειραιώς -4,60%, η Alpha Bank -3,35%, η Εθνική -3,57% και η Attica -2,14%. Ανοδικά κινούνται 18 μετοχές, πτωτικά 88 και αμετάβλητες παραμένουν 16.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ