ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου λόγω αυξημένων εισαγωγών LNG

Πτώση που ξεπερνά το 1% για το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας, παρά την αρχική ανοδική του αντίδραση, η οποία οφείλονταν σε περιορισμένες ποσότητες από τη Νορβηγία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη διέγραψαν τα αρχικά τους κέρδη, καθώς οι άφθονες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αντιστάθμισαν τις χαμηλότερες παραδόσεις από τη Νορβηγία εν μέσω προγραμματισμένων έργων.

Τα συμβόλαια αναφοράς στην αγορά της Ολλανδία, εμφανίζουν πτώση που ξεπερνά το 1% στα 98,8 ευρώ, ενώ στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης ενισχύονταν άνω του 2%. Η αρχική ανοδική αντίδραση προήλθε καθώς οι προμήθειες από τη Νορβηγία πρόκειται να υποχωρήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών και πλέον μηνών εξαιτίας απαραίτητων και προγραμματισμένων εργασιών  στο γιγαντιαίο κοίτασμα Troll. Υπάρχουν επίσης απρογραμμάτιστες διακοπές στο εργοστάσιο επεξεργασίας Kollsnes.

Οι χαμηλότερες αποστολές εξισορροπούνται εν μέρει από τις αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. «Η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να επωφελείται από την υψηλή προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, χωρίς να χρειάζεται να κάνει υπερπροσφορές», ανέφερε σε σημείωμά της η εταρεία παροχής συμβουλων στον κλάδο της ενέργειας EnergyScan. «Αλλά υπάρχει λόγος ανησυχίας για την απότομη πτώση της νορβηγικής προσφοράς. Οι ποσότητες που λείπουν πιθανότατα αναζητούνται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίοι καλούνται να προτιμήσουν την παραγωγή από άνθρακα».

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκδώσει προσωρινή άδεια που επιτρέπει πληρωμές προς τον ρωσικό δανειστή Gazprombank JSC, στον οποίο η χώρα έχει επιβάλει κυρώσεις, μέχρι το τέλος Μαΐου για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ενδεχομένως σηματοδοτεί ότι οι ροές θα συνεχιστούν απρόσκοπτα για τις επόμενες εβδομάδες τουλάχιστον.

Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες για ρωσικό αέριο που διέρχεται από την Ουκρανία αυξήθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από το Πάσχα των Καθολικών. Ο προμηθευτής Gazprom PJSC επανέλαβε ότι στέλνει φυσικό αέριο σύμφωνα με τα αιτήματα των πελατών.

Η πορεία του προθεσμιακού συμβολαίου Μαϊου στην ολλανδική αγορά

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Το πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν θα λύσει το πρόβλημα της Ευρώπης

Η Νορβηγία, που έχει επωφεληθεί από την αύξηση της τιμής, μέχρι τώρα απέφευγε να πάρει θέση για το πλαφόν και παρέπεμπε το θέμα στις πετρελαϊκές εταιρείες που διαπραγματεύονται τα συμβόλαια.
fysiko aerio,
ΑΓΟΡΕΣ

«Πετάει» 30% υψηλότερα το φυσικό αέριο μετά το κλείσιμο του Nord Stream

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν επιλογές για να συγκρατήσουν την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών φυσικού αερίου.