ΓΔ: 1027.25 0.43% Τζίρος: 103.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Equinor, Norway, Novrigia, Fysiko Aerio, Natural gas
Φωτο: Shutterstock

Equinor: Αυξάνει την παραγωγή φυσικού αερίου για να στηρίξει την Ευρώπη

Στόχος της νορβηγικής κρατικής εταιρείας είναι να αυξήσει τις αποστολές προς τα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς για το επόμενο 12μηνο θα παράγει επιπλέον δύο δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Το πράσινο φως προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου και ακολούθως τις αποστολές προς την Ευρώπη, έλαβε η κρατική νορβηγική εταιρεία Equinor, με την παραγωγή να ενισχύεται στα δύο υπεράκτια κοιτάσματα που διαθέτει και μάλιστα για διάστημα 12 μηνών. 

Η εταιρεία Equinor, η δεύτερη στην τροφοδοσία της Ευρώπης μετά την ρωσική Gazprom, ανακοίνωσε σήμερα ότι η νορβηγική κυβέρνηση επιτρέπει την αύξηση κατά 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τις εξαγωγές φυσικού αερίου από την 1η Οκτωβρίου από τα κοιτάσματα Troll και Oseberg.

Η Equinor και οι εταίροι της έλαβαν άδεια παραγωγής για το έτος που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου επιπλέον 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων από κάθε ένα από τα δύο αυτά κοιτάσματα της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας, που αυξάνει τον όγκο του φυσικού αερίου από 36 δκμ σε 37 δκμ για το Oseberg και από 5 δισ. κυβικά μέτρα σε 6 δισ. κυβικά μέτρα από το Troll.

Η αύξηση αντιστοιχεί σχεδόν στο 2% των ετήσιων εξαγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Η τιμή του φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό hub έχει υπερτριπλασιασθεί φέτος και βρίσκεται σε ύψη ρεκόρ καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος, ενώ το επίπεδο των αποθεμάτων είναι χαμηλά.

Η Νορβηγία εξήγαγε περί τα 106 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω αγωγών από την 1η Οκτωβρίου του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv Eikon.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

gas pipe-Eastmed-fysiko aerio
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία ΕΕ με Νορβηγία για αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου

Η ΕΕ και η Νορβηγία συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία προκειμένου να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο και να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμη συνεργασία στους τομείς των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Πρόταση-γέφυρα για πλαφόν στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο

Η τελευταία αναθεώρηση, η οποία κοινοποιήθηκε στα κράτη μέλη το Σάββατο και την οποία είδε το Bloomberg News, έρχεται λίγες ημέρες αφότου οι ηγέτες του μπλοκ έριξαν το βάρος τους πίσω από μια γρήγορη συμφωνία για το μέτρο παρέμβασης στην αγορά.
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός για έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Με «κενό» 27 δισ. κυβ. μέτρων αερίου κινδυνεύει να μείνει την ερχόμενη χρονιά η Ευρώπη αν μειώσει η Ρωσία τις ποσότητες που παραδίδει ακόμα στην ήπειρο ενώ αυξάνεται η ζήτηση αερίου από την Κίνα.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση 15% των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ στο α΄εξάμηνο

Παρά τη σημαντική μείωση της φορολογίας στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, στην Ελλάδα η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά ήταν στα 23,1 ευρώ ανά 100 kWh και του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στα 8,8 ευρώ ανά 100 kWh.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκή συμφωνία για πλαφόν στις τιμές και από κοινού αγορές αερίου

Οι αρχηγοί των κρατών μελών μεταξύ άλλων συμφώνησαν να υπάρξει νέο σημείο αναφοράς έως τις αρχές του 2023 που θα αντικατροπτίζει την αγορά φυσικού αερίου και να υπάρξουν αυξημένες προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας.