ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Κίνα και Fed οδηγούν σε «βουτιά» τις αγορές, απώλειες 4% για πετρέλαιο

Πιθανή επιβολή σκληρού lockdown και στο Πεκίνο, ενώ βέβαιη θεωρείται η αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες από τη Fed τον Μάιο. Sell-off για το πετρέλαιο, αλλά κέρδη άνω του 3% για το φυσικό αέριο.

Απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο η ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω τόσο της Κίνας όσο και της επιτοκιακής πολιτικής της Fed. 

Απώλειες 2% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να κινούνται με αρνητικό πρόσημο και αυτόν πρώτων υλών να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες που ξεπερνούν το 5%. Πτώση 1,66% για τον γερμανικό DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 2,13% και τον γαλλικό CAC 40 να κινείται 2,4% χαμηλότερα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει πτώση 1,69%, ενώ στο -0,67% κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35

Η εκλογή του Εμ. Μακρόν ήταν κάτι που είχαν προεξοφλήσει οι αγορές, με την επιβεβαίωση να δημιουργεί ανακούφιση αλλά να μην είναι αρκετή να «καλύψει» τις ανησυχίες. 

Ο πρώτος παράγοντας ανησυχίας προέρχεται από την Κίνα, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων και στο Πεκίνο δημιουργεί συνθήκες ώστε να επιβληθεί και στην πρωτεύουσα της χώρας σκληρό lockdown ανάλογου τύπου με αυτό της Σαγκάης. Ήδη το Πεκίνο έχει προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής σε αρκετές βιομηχανίες, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ ενισχύονται οι πιθανότητες για επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης χαμηλότερου των στόχων. 

Η Fed συνεχίζει να αποτελεί τον άλλο παράγοντα που πλήττει τις επενδυτικές διαθέσεις, μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαΐου. Παράλληλα και η ΕΚΤ εμφανίζεται αποφασισμένη να ακολουθήσει, αν και με πιο ήπιο ρυθμό τη Fed, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη βρίσκεται σε υψηλά αρκετών ετών. 

Διευρύνουν τις απώλειές τους και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,92%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,97%, ενώ στο -0,93% κινείται ο Nasdaq. 

Ελεύθερη πτώση για την αγορά πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 4,28% στα 101,61 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό αποδυναμώνεται 4,43% στα 97,54 δολάρια. Αντίθετα ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας, με κέρδη που ξεπερνούν το 3% στα 98 ευρώ. 

Πτωτική κίνηση και για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει απώλειες 1,18% στα 1.911,40 δολάρια και τον άργυρο να κινείται -2,86% χαμηλότερα στα 23,5 δολάρια. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Αναστάτωση λόγω Κίνας στις αγορές, «βουτιά» άνω του 2% για πετρέλαιο

Μεγάλες πιέσεις για πετρελαϊκές και μεταλλευτικές εταιρείες, με διάχυτη την ανησυχία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας και το πλήγμα που μπορεί να υπάρξει στις αλυσίδες εφοδιασμού.