ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Jerome-Powell-FED
Φωτο: ΑΠΕ

Τι θα αποφασίσει η Fed για τα επιτόκια, γιατί είναι προσεκτική η ΕΚΤ

Βέβαιη η αύξηση κατά μισή μονάδα αυτή την εβδομάδα από τη Fed, φόβοι για αύξηση - σοκ κατά 0,75% τον Ιούνιο. Η ΕΚΤ κρατά ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, αλλά δεν θεωρείται πιθανή μια απόφαση μέσα στον Ιούλιο.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν οι διεθνείς αγορές την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, καθώς συνεδριάζει η Επιτροπή Ανοικτών Αγορών της Fed και αναμένεται να ανακοινωθεί η πολυσυζητημένη αύξηση επιτοκίου κατά μισή μονάδα. Την ίδια ώρα, πολλές ακόμη κεντρικές τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν αυξήσεις επιτοκίων για να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό, ενώ ήπια γραμμή φαίνεται να ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ έχει προαναγγείλει ότι θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση αυτή της εβδομάδας αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, η μεγαλύτερη εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, αλλά παραμένει ασαφές με ποιο ρυθμό θα συνεχίσει η Fed να αυξάνει τα επιτόκια στη συνέχεια.

Η Fed αναμένεται να ανακοινώσει, επίσης, ότι θα αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της με ρυθμό που θα αυξηθεί γρήγορα στα 95 δισ. δολάρια τον μήνα. Σημειώνεται ότι το μέγεθος του ισολογισμού της Fed είναι περισσότερο από το ένα τρίτο του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Ο Πάουελ μπορεί να αξιοποιήσει τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση για να εδραιώσει τις προσδοκίες για άλλη μια κίνηση αύξησης κατά μισή μονάδα τον Ιούνιο, παρέχοντας παράλληλα περισσότερες ενδείξεις για το τι θα ακολουθήσει καθώς οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν τον πιο υψηλό πληθωρισμό των ΗΠΑ εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Ο Πάουελ στήριξε τις κινήσεις πολιτικής εμπροσθοβαρούς αύξησης επιτοκίων, για να επαναφέρει τον πληθωρισμό πιο κοντά στον στόχο της Fed του 2%. Αλλά δεν είναι σαφές αν είναι πρόθυμος να προεξοφλήσει ότι θα αυξηθεί το επιτόκιο πάνω από το λεγόμενο επίπεδο ουδετερότητας, όπου η νομισματική πολιτική ούτε επιβραδύνει την οικονομία, ούτε επιταχύνει την ανάπτυξη. Αξιωματούχοι της Fed βλέπουν αυτό το ποσοστό σε περίπου 2,5%.

Οι οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg σημειώνουν ότι τα τελευταία στοιχεία για τους μισθούς ωθούν ήδη τις αγορές να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούνιο. Επισημαίνουν, όμως, ότι αυτό θα ήταν πρόωρο, δεδομένων των πρώιμων ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ φθάνει στην κορύφωσή του.

Τουλάχιστον δώδεκα άλλες κεντρικές τράπεζες πρόκειται να αποφασίσουν αύξηση επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, από 15 μονάδες βάσης στην Αυστραλία, έως 0,25% στο Ηνωμένο Βασίλειο ή και ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες στη Βραζιλία και την Πολωνία.

Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη θα είναι στο επίκεντρο της προσοχής, με τους περισσότερους οικονομολόγους να αναμένουν αύξηση του βασικού επιτοκίου για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση στο 1%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2009.

Προσεκτική η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει προσεκτική στις κινήσεις προς μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική, αν και προετοιμάζει το έδαφος για επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων.

Μια αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ «είναι δυνατή αλλά όχι πιθανή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκουίντος. «Δεν υπάρχει λόγος», όπως είπε, «το τέλος των αγορών ομολόγων να μην συμβεί τον Ιούλιο». Τόνισε, όμως, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Correo, ότι τα ποσοστά θα αυξηθούν μετά τη διακοπή του προγράμματος αγοράς ομολόγων και αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε «μήνες, εβδομάδες ή ημέρες. Θα ήταν δυνατό να συμβεί αυτό (σ.σ.: η αύξηση επιτοκίου) τον Ιούλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πιθανό».

Αντιμετωπίζοντας τον πρωτοφανή πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ, ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες πιέζουν για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, ζητώντας να γίνει ήδη μέσα στον Ιούλιο. Οποιαδήποτε απόφαση «θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία και τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις του Ιουνίου», δήλωσε ο ντε Γκουίντος.

Χωρίς να θέλει να προκαταλάβει αυτές τις προβλέψεις, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «μια σημαντική εξασθένηση της ανάπτυξης» είναι ήδη αισθητή. «Ακόμα κι έτσι, το 2022 η ανάπτυξη θα είναι θετική. Και εάν εμμείνουμε στον τεχνικό ορισμό της ύφεσης -δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης- αυτή τη στιγμή δεν το βλέπουμε», ανέφερε.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει αυξήσεις μισθών που θα έθεταν τον στόχο 2% της ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα σε κίνδυνο, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθώς πρόκειται για καθυστερημένο δείκτη», υπογράμμισε ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «με αυτά τα επίπεδα πληθωρισμού, τα επιτόκια δεν πρόκειται να είναι τόσο χαμηλά όσο ήταν τα τελευταία χρόνια και οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για αυτό. Το κλειδί, επίσης από την πλευρά των αγορών, είναι να διατηρηθεί η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Jerome Powell
ΑΓΟΡΕΣ

Παγκόσμιος... πονοκέφαλος από την καθυστέρηση στη μείωση επιτοκίων της Fed

Η ισχυρή αμερικανική οικονομία υποχρεώνει τη Fed να μεταθέσει αργότερα από τον Ιούνιο την πρώτη μείωση επιτοκίων και να προχωρήσει σε λιγότερες μειώσεις φέτος. Το ισχυρό δολάριο και οι ανησυχίες για τη διεθνή οικονομία.
EKT, ECB, Lagarde, Davos
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείνει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων: Πώς κινούνται η Fed και η ΕΚΤ

Αλλάζει γραμμή η αμερικανική κεντρική τράπεζα και συνδέει τις επόμενες κινήσεις με τα οικονομικά στοιχεία, ενώ οι αγορές προεξοφλούν ύφεση και μείωση επιτοκίου μέσα στο 2023. Κοντά στο τέλος των δικών της αυξήσεων και η ΕΚΤ.
Jerome-Powell-FED
ΑΓΟΡΕΣ

Οι επόμενες κινήσεις της Fed και οι φόβοι για κύμα χρεοκοπιών

Tο μεγάλο ερωτηματικό είναι οι μελλοντικές κινήσεις της Fed, με τους αναλυτές να εξετάζουν, πέραν του πληθωρισμού, και ορισμένα ακόμη δεδομένα τα οποία ενδέχεται να αναγκάσουν την τράπεζα να φρενάρει τις αυξήσεις επιτοκίων.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Θρίλερ με τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές, νέα δεδομένα και για το ΧΑ

Ψυχρολουσία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Χάνονται οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, «βουτιά» στη Wall. Σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ, προσδοκίες ότι θα κρατήσει πιο χαλαρή στάση από τη Fed. «Φρέναρε» η ανοδική αντίδραση του ΧΑ.