ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Δοκιμασία του Δείκτη στις 900 μονάδες, ενώ βαραίνει το διεθνές κλίμα

Με την απότομη χθεσινή «βουτιά», ο Γ. Δείκτης «γράφει» απώλειες της τάξεως του 5% από το υψηλό της 21ης Απριλίου, περίπου όσο υποχώρησε και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI. Το στοίχημα αντίδρασης από τις 900 μονάδες. Πόσο έχασαν τα blue chips σε πέντε συνεδριάσεις.

Επιβεβαιώνοντας με το «καλημέρα» ότι ο Μάιος μπήκε με πολλά ανοικτά μέτωπα και σε εντελώς διαφορετικό κλίμα με αυτό που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα του Απριλίου, το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε χθες τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου διμήνου χθες, ήτοι τη μεγαλύτερη από τις 8 Μαρτίου όταν είχε χάσει 3,90%.

Στα θετικά της συνεδρίασης είναι ότι το κλείσιμο ήταν μακριά από τα χαμηλά ημέρας για όλους τους κύριους δείκτες και την πλειονότητα των μετοχών, ενώ στα αρνητικά ήταν ότι –σε πτωτική συνεδρίαση– καταγράφηκε κλιμάκωση της αξίας συναλλαγών. Βεβαίως, ένα σημαντικό τμήμα του χθεσινού τζίρου έγινε από το μεσημέρι και μετά, όταν η αγορά άρχισε –αργά αλλά σταθερά– να περιορίζει λίγο τις απώλειές της.

Η αγορά είχε χάσει την ανοδική της κατεύθυνση, αφού πλησίασε τις 950 μονάδες στις 21 Απριλίου, αν και έχει υπεραποδώσει στο 4μηνο έναντι των διεθνών αγορών. Με τα σύννεφα στα ξένα χρηματιστήρια να σωρεύονται, το εγχώριο μακροοικονομικό περιβάλλον να επιδεινώνεται και την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ να στρέφει διεθνή κεφάλαια μακριά από τις αναδυόμενες αγορές, η χθεσινή διορθωτική κίνηση δεν ήταν αδικαιολόγητη, αν και η έντασή της εξέπληξε πολλούς, καθώς πολύ εύκολα χάθηκε το θεωρούμενο ως ισχυρό σημείο στήριξης του Γ. Δείκτη στις 916 μονάδες. Πάντως, το αμέσως επόμενο σημείο στήριξης, στις 890 - 900 μονάδες, φάνηκε χθες ανθεκτικό και είναι κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση για να φανεί αν θα αποτελέσει τη βάση για μια ανοδική αντίδραση.

Όπως παρατηρούν αναλυτές, ουσιαστικά με τη χθεσινή κίνηση η ελληνική αγορά ευθυγραμμίστηκε με την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 21 Απριλίου, όταν ο Γ. Δείκτης πλησίασε τις 950 μονάδες, οι απώλειές του είναι 5,18%, ενώ την ίδια περίοδο ο παγκόσμιος δείκτης της MSCI έχει υποχωρήσει κατά 5,8%.

Πού εστιάζονται οι πιέσεις

Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να υπεραπέδωσε τον Απρίλιο και το πρώτο 4μηνο του 2022 έναντι των διεθνών αγορών, όμως μια πιο… προσεκτική παρατήρηση της εικόνας της αγοράς, δείχνει ότι τελευταία έχει χάσει το momentum της, καθώς η χθεσινή ήταν η 4η πτωτική συνεδρίαση στις πέντε τελευταίες για τον Γενικό Δείκτη, ενώ ο τραπεζικός κλάδος συμπλήρωσε πέντε διαδοχικές πτώσεις.

Μάλιστα, ο Γ.Δ. έκλεισε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 15 συνεδριάσεων, με την αγορά να μπαίνει στον Μάιο με δυσμενή… προίκα, καθώς έχασε τη συνεδρίαση της Δευτέρας λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς, οπότε χθες δέχτηκε ετεροχρονισμένες πιέσεις.

Η αγορά βρέθηκε στο υψηλό των 949,68 μονάδων στις 21 Απριλίου, ημέρα που έσβησε τις απώλειες του πολέμου, όμως έκτοτε σε πέντε συνεδριάσεις ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 5,18%, ο FTSE 25 χάνει 5,64%, ο Mid Cap είναι στο -6,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει τη μεγαλύτερη πτώση με 9,69%.

Επίσης είναι εντυπωσιακό ότι βγαίνουν ρευστοποιήσεις ακόμη και στον Mid Cap, που είχε υστερήσει προηγουμένως έναντι των άλλων δεικτών, στοιχείο που δείχνει ότι πουλούν και κωδικοί που λόγω ανησυχίας και αρνητικής ψυχολογίας, επανεξετάζουν τα ανοίγματά τους. Στον FTSE 25 μόνο η Ελλάκτωρ διασώθηκε και έκλεισε με άνοδο (λόγω διεργασιών για το διαγωνισμό παραχώρησης της Αττικής Οδού), ενώ στον Mid Cap καμιά μετοχή δεν είχε ανοδικό κλείσιμο.

Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό ότι ο Γ.Δ. και οι υπόλοιποι κύριοι δείκτες αλλά και η πλειονότητα των μετοχών του Large Cap απομακρύνθηκαν από τα χαμηλά ημέρας στο κλείσιμο, οπότε μένει να δούμε πώς θα κινηθούν σήμερα. Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 900,45 μονάδες με απώλειες 2,38%, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 3,25% όταν είχε κατέλθει στις 892,42 μονάδες.

Ο FTSE 25 έκλεισε με πτώση 2,44% ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 3,38%, ο Mid Cap έκλεισε στο -2,83% (ενώ έχανε έως 3,36%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 3,17%, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά έως το -4,78% στο χαμηλό ημέρας. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 111,14 εκατ. ευρώ, με τα 29,17 εκατ. ευρώ να γίνονται από τον ΟΤΕ που είχε συμπεριφορά απόλυτου leader, καθώς η μετοχή έδειξε και ανθεκτικότητα με πτώση μόλις 0,98%.

Στον FTSE 25 στην κορυφή των πιέσεων το 5ήμερο βρίσκεται η Viohalco που υποχωρεί κατά 14,25%, η Eurobank χάνει 10,43%, η ΔΕΗ -10,39%, η Alpha Bank -10%, η Lamda Development -9,12%, η Quest Συμμετοχών -8,79% κ.ο.κ.

Στον Mid Cap σημαντικές είναι οι πιέσεις για πληροφορική, ενέργεια αλλά και κατασκευές. Η Intrakat χάνει 12,55%, η Epsilon Net -11,39%, AVAX -10%, η Πλαστικά Θράκης -9,96%, Παπουτσάνης -8,87%, Cenergy Holdings -8,12%, Fourlis -7,38%, Entersoft -6,59%, Κρι Κρι -6,04% και Autohellas -5,31%.

Η κίνηση των blue chips μετά το υψηλό των 949,68 μονάδων στις 21 Απριλίου

VIOHALCO-14,25%
EUROBANK-10,43%
ΔΕΗ-10,39%
ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ-10%
LAMDA DEVEL. -9,12%
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ-8,87%
QUEST ΣΥΜΜ. -8,79%
ΠΕΙΡΑΙΩΣ-8,78%
ΤΙΤΑΝ-8,39%
ELVALHALCOR-8,16%
AEGEAN-6,03%
COCA COLA-5,77%
ΕΛΛ. ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ-5,28%
ΟΠΑΠ-4,60%
ΑΔΜΗΕ-4,24%
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-4,16%
Ο.Λ.Π.-3,71%
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-3,69%
Ε.Υ.Δ.Α.Π. -3,31%
MYTILINEOS-2,10%
ΕΛΛΑΚΤΩΡ-1,39%
JUMBO-1,06%
MOTOR OIL -0,34%
ΣΑΡΑΝΤΗΣ0,96%
ΟΤΕ1%

Βαραίνει το διεθνές κλίμα στις αγορές

Ασχέτως αν χθες οι αγορές σε Ευρώπη και Αμερική έβγαλαν ελεγχόμενου εύρους αντίδραση, διεθνώς το επενδυτικό κλίμα όλες τις τελευταίες ημέρες έχει βαρύνει, με το risk off να έχει επανέλθει για τα καλά. Ο πόλεμος όχι μόνο είναι σε πλήρη εξέλιξη αλλά κλιμακώνεται, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία, τις τιμές πρώτων υλών, την εφοδιαστική αλυσίδα, την ενέργεια αλλά και την εν γένει ψυχολογία στην αγορά και την κατανάλωση.

Οι διεθνείς αγορές είναι κοντά στο να γυρίσουν σε bear market τάση, ύστερα από τις ιδιαίτερα μεγάλες απώλειες του Απριλίου. Άλλωστε, οι παγκόσμιοι δείκτες είχαν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το προηγούμενο διάστημα, κρατώντας επίπεδα κοντά στα υψηλά τους, σε μια συγκυρία που –ιστορικά– μάλλον είναι πρωτοφανής, τουλάχιστον για τη σύγχρονη εποχή.

Η πανδημία δεν έχει εξαλειφτεί και συνεχίζει να ταλανίζει περιοχές του κόσμου και μέρος των παγκόσμιων δραστηριοτήτων, σε εξέλιξη βρίσκεται ένας πόλεμος εντός της Ευρώπης με κίνδυνο να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, η εφοδιαστική αλυσίδα βλέπει αρκετούς κρίκους να σπάνε, οι τιμές πρώτων υλών σε τρόφιμα, ενέργεια και δομικά υλικά «τρέχουν» σε επίπεδα – ρεκόρ, οι κεντρικές τράπεζες αλλάζουν την επιτοκιακή πολιτική μειώνοντας το εύκολο χρήμα των αγορών, τα σενάρια παγκόσμιας επιβράδυνσης και στασιμοπληθωρισμού βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Οι καιροί κάθε άλλο παρά ευνοϊκοί για αύξηση ρίσκου στα χρηματιστήρια είναι, ενώ και οι αγορές ομολόγων επιβεβαιώνουν την αλλαγή κλίματος, μιας και το 10ετές γερμανικό χθες –το οποίο είναι κεντρικός μπούσουλας για την Ευρώπη- ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά από το 2015.

Ύστερα λοιπόν από μια υπερδωδεκαετή κούρσα που έφερε αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ και πιο πλουραλιστικό και οικουμενικό bull market όλων των εποχών, μια αλλαγή του σκηνικού αρχίζει να γίνεται ορατή στα χρηματιστήρια. Το momentum των αγορών έχει τεθεί σε αμφισβήτηση πλέον, καθώς κορυφαίοι δείκτες όπως S&P 500, Nasdaq και DAX είχαν μεγάλες απώλειες τον Απρίλιο και στο 4μηνο. Το πρώτο 4μηνο του 2022 ήταν το χειρότερο –αντίστοιχο διάστημα– των τελευταίων 83 ετών για τον πιο βαρύ δείκτη στον κόσμο, τον S&P 500 που έχασε αυτό το διάστημα 13,3% της αξίας του.

Τον μήνα Απρίλιο, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε σε ποσοστό 4,9%, ο S&P 500 έχασε το 8,8% της αξίας του, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε διψήφιες απώλειες χάνοντας 13,3%. Για τον Nasdaq αυτός ήταν ο χειρότερος μήνας από τον Οκτώβριο του 2008 και τη χρεοκοπία της Lehman Brothers,

Σήμερα Τετάρτη η Federal Reserve αναμένεται να ανακοινώσει μια μεγάλη αύξηση επιτοκίων, με τις αγορές να προεξοφλούν αύξηση κατά 0,50% και να περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον όσα θα δηλώσει ο Τζερόμ Πάουελ, προδιαγράφοντας τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Διόρθωση 5,4% στο ΧΑ από τα υψηλά Μαρτίου, απώλειες έως 21% στον 25άρη

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν αρκετές μετοχές του Large αλλά και του Mid Cap το τελευταίο διάστημα και ειδικά από τα υψηλά των 13 ετών και τις 1.434 μονάδες, όπου βρέθηκε το ΧΑ βρέθηκε στις 4 Μαρτίου.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Αναζητά την αντίδραση το Χρηματιστήριο, αντίρροπες δυνάμεις στις αγορές

Διόρθωση που ξεπέρασε και το 7% στις επιμέρους μετοχές του 25άρη σε τέσσερις συνεδριάσεις. Ζητούμενο η ανάκτηση της δυναμικής για επιστροφή στις 1.400 μονάδες, κλειδί οι τράπεζες. Ανησυχία για το πετρέλαιο, καλά νέα από τις ΗΠΑ.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τα νέα δεδομένα μετά τη διόρθωση στο ΧΑ και το «οχυρό» των 1.350 μονάδων

Η αγορά έκλεισε πτωτικά για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, κάτι που είχε να γίνει περίπου έξι μήνες. Αναμένεται νέο ρεκόρ κερδοφορίας μετά τις ανακοινώσεις ΔΕΗ και Jumbo. Κρίσιμο όριο για ουσιαστική αντίδραση οι 1.350 μονάδες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

«Παρέλαση» κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο: Τζίρος 1,23 δισ. ευρώ το πενθήμερο

Σε υψηλά τουλάχιστον δύο δεκαετιών κινούνται οι μέσες συναλλαγές τους πρώτους δυόμισι μήνες του 2024 στο Χ.Α., καθώς το placement της Πειραιώς και η εισαγωγή του Αεροδρομίου δίνουν βάθος στην αγορά.