ΓΔ: 866.73 -0.12% Τζίρος: 83.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγη: ΟΤΕ

Pantelakis Sec.: Επιβεβαίωσε τις προβλέψεις ο ΟΤΕ στο α' τρίμηνο

Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως η επιταχυνόμενη ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, η απόκτηση τηλεοπτικού περιεχομένου και η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου θα επηρεάσουν τη δημιουργία ταμειακών ροών τα επόμενα τρίμηνα.

Tα αποτελέσματα του ΟΤΕ επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις των αναλυτών και τις προσδοκίες της Pantelakis Sec για επιτάχυνση της ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και έπειτα, σύμφωνα με την χρηματιστηριακή. Η Pantelakis Securities επισημαίνει ωστόσο ότι τα ενισχυμένα μεγέθη του ΟΤΕ ήρθαν λόγω της χαμηλής βάση που είχε δημιουργήσει το 2021 και η πανδημία, ενώ και το επενδυτικό πλάνο του ομίλου θα μειώσει τις ταμειακές ροές που κατέγραψαν άλμα στο α΄ τρίμηνο του 2022.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, χάρη στον ήπιο ανταγωνισμό του κλάδου, τις επιτυχημένες εμπορικές προσφορές της εταιρείας και τη συνεχιζόμενη περικοπή κόστους, τα προσαρμοσμένα EBITDA (δηλαδή εξαιρουμένων των δαπανών που σχετίζονται με προγράμματα εθελούσιας εξόδου και άλλων έκτακτων εξόδων, αλλά συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων βάσει ΔΠΧΑ 16) αυξήθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση στα 325 εκατ. ευρώ ( για 321 εκατ. ευρώ έκαναν λόγο οι προβλέψεις της Pantelakis), στα αυξημένα κατά 4,7% έσοδα που διαμορφώθηκαν στα 825 εκατ. ευρώ ( στα 829 εκατ. ευρώ ήταν η πρόβλεψη).

Η Pantelakis αναφέρει πως για ακόμη μια φορά οι δραστηριότητες στην Ελλάδα συνέχισαν να οδηγούν την κερδοφορία του ομίλου, αντισταθμίζοντας μια ακόμη αδύναμη επίδοση (αν και αισθητά καλύτερη σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου έτους) της Telekom Romania Mobile. Ειδικότερα, τα εγχώρια EBITDA αυξήθηκαν κατά 5,1% σε ετήσια βάση στα 314 εκατ. ευρώ (στα 313 εκατ. ευρώ η πρόβλεψη της Pan.Sec.) με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4,4% στα 748 εκατ. ευρώ ( Στα 757 εκατ. ευρώ η πρόβλεψη), η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα εύκολα επίπεδα που είχαν δημιουργηθεί λόγω πανδημίας. Η ευρυζωνικότητα συνέχισε να αναπτύσσεται δυναμικά, ενώ η επιτυχής αναβάθμιση των πωλήσεων σε υψηλότερα πακέτα δεδομένων αναμενόμενα αύξησε επίσης το ARPU, ωφελώντας έτσι τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

Σημειώνει ότι στη Ρουμανία, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,6% και ανήλθαν στα 78 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τη συμβολή ορισμένων δραστηριοτήτων που δεν αναμένεται να επαναληφθούν τα επόμενα τρίμηνα. Χωρίς αυτές τις δραστηριότητες, τα έσοδα θα ήταν μειωμένα κατά περίπου 6%, κυρίως λόγω της σημαντικής ετήσιας πτώσης των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι ενώ η μοναδική θυγατρική του ΟΤΕ στο εξωτερικό παρήγαγε αυξημένα EBITDA κατά 4x σε ετήσια βάση στα 12 εκατ. ευρώ, πρέπει να ληφθεί υπ’όψη ότι σε υποκείμενη βάση η λειτουργική κερδοφορία θα είχε διαμορφωθεί σε περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Επίσης η Pantelakis βλέπει πολύ ισχυρή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών το α' τρίμηνο του 2022, αλλά θα είναι ασθενέστερη στο μέλλον. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι προσαρμοσμένες κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν σε 93 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 6,9% σε ετήσια βάση, καθώς η επιτάχυνση της ανάπτυξης του FTTH (οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι) δεν έφτασε στη πλήρη δυναμικότητα μέχρι το τέλος του τριμήνου. Ως εκ τούτου, οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές του ομίλου σκαρφάλωσαν κατά 40% σε ετήσια βάση στα €228 εκατ. και οι αναφερόμενες ταμειακές ροές σημείωσαν άλμα 90% στα 221 εκατ. ευρώ.  Αυτές οι απότομες αυξήσεις αντανακλούν κυρίως την υψηλότερη κερδοφορία, τη βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης και τις χαμηλότερες πληρωμές για προγράμματα εθελούσιας εξόδου, καθώς και τη χρονική στιγμή των επενδύσεων.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η επιταχυνόμενη ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, η απόκτηση τηλεοπτικού περιεχομένου και η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου στην Ελλάδα θα επηρεάσουν τη δημιουργία ταμειακών ροών τα επόμενα τρίμηνα, όπως προειδοποίησε ο ΟΤΕ στην ανακοίνωση τύπου. Συνολικά, ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε στα 616 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, με τον αντίστοιχο δείκτη καθαρού δανεισμού προς 12μηνο trailing EBITDA στο 0,5x.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ομίλου, η διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί τους στόχους της για το 2022. Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις του Ομίλου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περίπου στα 620 εκατ. ευρώ, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν περίπου σε €600 εκατ. το 2022. Η συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2022 θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ και θα επιμεριστεί ισόποσα σε προτεινόμενο μέρισμα που αντιστοιχεί σε €0,558 ανά μετοχή, και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους €250 εκατ. περίπου.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ote-cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Άνοδος 16% στα κέρδη τριμήνου, 500 εκατ. στους μετόχους το '22

Η συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους θα ανέλθει σε 500 εκατ. και θα επιμεριστεί ισόποσα σε προτεινόμενο μέρισμα €0,558 ανά μετοχή, και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών, ύψους €250 εκατ. περίπου.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εντείνεται η μάχη στα δεδομένα κινητής, διπλασιάζει τα πακέτα η Cosmote

Η Cosmote συνεχίζει την ολομέτωπη επίθεση της στην αγορά εντείνοντας τον ανταγωνισμό στην αγορά για τα δεδομένα κινητής προσφέροντας διπλάσια πακέτα στους συνδρομητές του Cosmote Neo με την ίδια τιμή.